Anul trecut am petrecut o mică vacanţă în Irlanda. Una dintre cele mai frumoase vacanţe ale mele. Irlanda este o ţară minunată, cu oameni deschişi, veseli şi prietenoşi, cu peisaje fabuloase şi cu cel mai frumos verde pe care l-am văzut. Că doar nu degeaba i se spune "insula de smarald" Pe lângă frumuseţile ei naturale, Irlanda mai e renumita şi pentru berea Guinness dar şi pentru mărcile sale de whiskey. În materie de preparate culinare mi-a plăcut în Irlanda inventivitatea irlandezilor de a-şi "strecura" băuturile specifice în...aproape orice. De la torturi şi prăjituri cu whiskey, până la miere de albine sau cheesecake cu Guinness. Şi culmea, deşi ai zice că berea strică mierea sau că n-ar fi cazul sa pui whiskey în aluatul e pâine, toate erau foarte bune!
Cred că unele din ideile lor s-au împământenit şi pe la noi, căci un Irish coffe e deja la ordinea zilei în orice cafenea, iar reţeta de pui în sos de bere neagră e arhicunoscută de-acum. Nici tortul de ciocolată cu whiskey nu mai e ceva nou. Noi avem în Galaţi un restaurant care face de ani buni un asemenea tort, e chiar un fel de specialitatea bucătarului şi e preferatul meu. Să fiu sinceră, de acolo m-am şi inspirat când m-am gândit să fac acest tort acasă. Aveam o sticlă de cremă de whiskey Baileys Original Irish Cream şi o parte din ea parcă se cerea investită în ceva bun şi dulce.
Acum şi cu whiskey-ul ăsta e o întreagă poveste... cum e corect: whisky sau whiskey? 😉 Documentându-mă pentru reţetă, să nu cumva să scriu greşit denumirea, am aflat că există argumente pentru ambele forme, prin urmare ambele sunt corecte. Oricum ar fi scrise, denumesc o băutură spirtoasă obţinută prin distilare din cereale. Doar spiritul fiecărei ţări producătoare a influenţat transcrierea denumirii. Americanii şi irlandezii scriu "whiskey", în timp ce scoţienii, japonezii şi canadienii scriu "whisky". Ca să fie mai simplu de reţinut, regula e aşa: ţările care au în componenţa numelui litera E, scriu "whiskey" (United States, Ireland), iar cele care nu au litera E în nume, scriu "whisky" (Canada, Scotland, Japan). Simplu! Aşa că dilema mi-a fost elucidată cu argumente logice: Baileys fiind un Irish, se cheamă că am făcut tort de ciocolată cu cremă de whiskey. Dacă vă interesează subiectul, găsiţi un articol drăguţ şi lămuritor aici: Whiskey vs. Whisky: What's the Difference?
Cum se face tortul de ciocolată cu whiskey
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o forma de tort de 18 cm
Blatul
- 125 g făină
- 2 ouă
- 75 g unt
- 75 g ciocolată
- 100 g zahăr (am folosit zahăr vanilat)
- 100 g iaurt
- ½ linguriţă de praf de copt
- ¼ linguriţă de bicarbonat
- un praf de sare
Sirop
- 200 ml apă
- 100 g zahăr
- 3 linguri de cremă de whiskey (eu am avut Bailey's Irish Cream)
Crema
- 200 ml smântână pentru frişcă (min. 32% grăsime)
- 250 g de ciocolată neagră (am folosit Nestle)
- 250 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 60 g zahăr pudră
- 1 praf de sare
- 3-4 linguri de cremă de whiskey (după gust)
Decor
- un praf de cacao neagră
- bomboane/trufe de ciocolată
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o formă de tort cu diametrul de 18 cm. Eu am pus hârtie de copt într-o formă cu pereţi detaşabili, dar puteţi să ungeţi cu puţin unt o formă obişnuită.
- Topim untul împreună cu ciocolata la foc foarte mic, amestecând din când în când. Lăsăm amestecul să se răcească.
- Batem ouăle împreună cu zahărul vanilat, adăugăm iaurtul şi ciocolata topită, apoi turnăm componentele uscate: făina, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Omogenizăm şi turnăm în forma de tort.
- Coacem blatul 30 de minute, apoi îl scoatem din cuptor şi îl lăsăm să se răcească foarte bine. Îl tăiem în 3 straturi egale pe orizontală.
- Cât timp stă blatul în cuptor pregătim siropul şi crema.
Siropul
- Fierbem apa şi zahărul până când siropul începe să se lege. Lăsăm la răcit şi adăugăm crema de whiskey.
Crema
- Aducem smântâna pentru frişcă până aproape de temperatura de fierbere. Atenţie, totuşi nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie foarte fierbinte!
- Adăugăm ciocolata mărunţită şi amestecăm până când este complet şi uniform dizolvată, apoi lăsăm la rece pentru cel puţin 2 ore.
- După cele două ore mixăm foarte bine crema până devine spumoasă.
- Mixăm brânza mascarpone cu zahărul pudră, adăugăm crema de whiskey, omogenizăm şi o încorporăm puţin câte puţin în crema de ciocolată pregătită mai sus.
Asamblarea tortului
- Aşezăm primul blat pe platou şi îl însiropăm cu ⅓ din cantitatea de sirop. Punem cu un poş ⅓ din cantitatea de cremă.
- Procedăm la fel cu al doilea şi al treilea blat.
Decor
- Faceţi câteva aveline din cremă pe suprafaţa tortului, pudraţi cu cacao neagră şi decoraţi din loc în loc cu bomboane sau trufe de ciocolată.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dragilor, după cum vedeţi reţeta nu e grea deloc, în orice caz nu mai grea decât orice altă reţetă de tort. Dar e deosebită, vă spun eu! Ciocolata face casă tare bună cu un strop de alcool. Whiskey-ul din sirop şi din cremă se simte numai bine, iar aroma lui inconfundabilă îţi inundă simţurile. E un tort de servit în familie, la sărbători frumoase şi de împărţit în porţii generoase celor dragi.
mimiignatescuihaela a zis
Buna Iuliana, arata foarte bine tortul. Creste asa de inalt blatul, cu asa putine oua?
Iuliana a zis
Da, pentru ca are si praf de copt si bicarbonat creste suficient cat sa il tai in 3 blaturi subtiri. In plus, ai grija ca sunt cantitati pentru o forma mica, de 18 cm.
Claudia a zis
Pot sa vin la tine sa imi iau premiul? :)))
Ca lesin aici de pofta :p
Iuliana a zis
Vino, dar sa stii ca nu mai e nicio firmitura din el. A ramas doar o dulce amintire 🙂