Când eram mică şi făcea mama vreo mâncare pe bază de varză, nu mă dezlipeam de masa din bucătărie până nu termina de tocat varza ca să primesc spre ronţăire prea-minunatul cotor 😀
Domnule, atât de tare îmi plăcea cotorul ăla de varză că îl savuram, îl ronţăiam încet, încet, ca să se termine cât mai greu, ca pe cine ştie ce bunătate nemaipomenită. Ei bine, fericire mare, exact aroma cotorului de varză am descoperit-o mai târziu în banalele gulii!
Carevasăzică acum mă pot bucura de gustul preferat fără să trebuiască să toc ditamai varza pentru asta. Dau pe răzătoare o gulie şi ce se mai nimereşte să am prin frigider şi delicatesa-i gata!
Toate ca toate, puteţi combina ce crudităţi doriţi, dar părerea mea e că din salata de gulii nu trebuie să lipsească mărul.
Gustul vag amărui al guliei se combină de minune cu mărul zemos dulce-acrişor. Şi aş spune că ambele, mărul şi gulia se combină de minune şi cu gustul puternic al mărarului, dar de data asta eu am pus în salată firicele proaspete de pătrunjel, doar aşa, de bucurie că mi-a răsărit el atât de frumos în jardiniera din balcon 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 2 porţii generoase
- 2 gulii mici
- 1 morcov
- 1 felie de ţelină
- 1 măr mic (sau ½ de măr mare)
- ½ de ardei gras de preferat roşu
- o mână de măsline
- ulei de măsline
- zeamă de lămâie
- sare (piper)
- pătrunjel sau mărar proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Se spală crudităţile, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Dacă sunteţi îndeajuns de îndemânatici, le puteţi felia şi cu cuţitul cât mai fin cu putinţă.
- Se amestecă toate fâşiile obţinute, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă un fir de ulei de măsline şi suc de lămâie proaspăt stors, se aruncă în luptă şi cele câteva măsline şi salata e aproape gata.
- Mai rămâne doar să o garnisiţi cu mărar sau pătrunjel, la alegere şi să vă decideţi dacă o consumaţi aşa simplă, sau alături de o carne la grătar sau vreo porţie de cartofi prăjiţi, de exemplu 😉
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Şi dacă vă plac şi vouă guliile, puteţi încerca şi reţeta de gulii umplute cu carne tocată sau o supă-cremă de gulii. Enjoy! 🙂
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de salată de gulii şi alte crudităţi pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstrati la colectia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia
Imi place cum ai denumit-o. Merge combinata cu multe alte cruditati. Pacat ca o mancam cam rar. Eu cel putin. 🙁
Varianta cu mar inca nu am incercat-o dar nu e tarziu 😉
Merci de idee!