Timp estimat pentru citit: 7 minute
Blat de tort din pandișpan, o rețetă esențială pentru orice pasionat de patiserie. Acest pandișpan, cunoscut pentru textura sa ușoară și aerată, este baza perfectă pentru multe deserturi delicioase. Cu doar câteva ingrediente simple și fără praf de copt, poți crea un blat de tort ușor, perfect pentru orice ocazie.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru blat de tort din pandișpan pufos
- Cum să faci blat de tort din pandișpan perfect, fără praf de copt
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se păstrează
- Tăierea blatului de tort din pandişpan
- Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Rețete de tort cu blat de pandișpan
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru blat de tort din pandișpan pufos
- 6 ouă (aprox. 300 g) - asigură structura și volumul blatului.
- 100-150 g zahăr - pentru dulceață și stabilitate. Puteți adapta cantitatea de zahăr între aceste limite, după gust.
- 150 g făină tip 000 - ingredientul principal care dă consistență blatului.
- ¼ linguriță de sare - intensifică aromele.
- vanilie - miezul de la o păstaie sau 1 linguriţă rasă de pudră de vanilie, pentru o aromă delicată și naturală
Cum să faci blat de tort din pandișpan perfect, fără praf de copt
- Pregătirea formei și a cuptorului:
- Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Pregătiți o formă de tort cu diametrul de 26 cm. Puteți opta pentru una din cele două metode:
- Metoda cu hârtie de copt: Tapetați forma cu hârtie de copt, ceea ce va facilita curățarea ulterioară, dar va necesita un pic de atenție pentru a dezlipi hârtia de pe blat și a îndrepta marginile.
- Metoda cu ulei și făină: Ungeți forma cu puțin ulei, apoi presărați făină și scuturați forma astfel încât făina să adere atât pe fundul formei, cât și pe pereți. Îndepărtați excesul de făină pentru a evita un gust amar.
- Pregătirea aluatului:
- Cerneți făina pentru a obține un blat fin și aerat. Acest pas este esențial, chiar dacă mai mereu avem tendința să îl omitem.
- Separați albușurile de gălbenușuri.
- Bateți albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă și își păstrează forma. Folosiți un mixer de mână pentru a obține o spumă densă.
- Adăugați treptat cele 6 linguri de zahăr și continuați să bateți până când spuma devine lucioasă și zahărul este complet dizolvat.
- Încorporați gălbenușurile, miezul păstăii de vanilie sau pudra de vanilie, amestecând ușor cu mixerul, doar cât să se omogenizeze.
- Adăugați făina cernută în ploaie peste spuma de ouă și amestecați încet cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra aerul încorporat în albușuri. E foarte important să nu amestecați circular și să nu folosiți mixerul la acest pas!
- Coacerea:
- Turnați compoziția în forma pregătită și introduceți tava în partea din mijloc a cuptorului.
- Coaceți timp de 40-45 de minute, fără a deschide cuptorul în primele 30 de minute pentru a preveni lăsarea blatului.
- Blatul este gata atunci când devine auriu și începe să se dezlipească de pe margini. Pentru a verifica dacă este copt complet, faceți testul cu scobitoarea: introduceți o scobitoare în mijlocul blatului, iar dacă aceasta iese curată, blatul este gata.
- Răcirea:
- Scoateți blatul din formă, ajutându-vă de lama unui cuțit dacă s-a prins de margini, și lăsați-l la răcit pe un grătar.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Puteți folosi zahăr brun în loc de zahăr alb pentru un gust mai caramelizat.
- În loc de zahăr, puteți folosi un îndulcitor natural precum stevia sau eritritol.
- În loc de vanilie, puteți adăuga coajă rasă de lămâie sau portocală pentru o aromă citrică.
- Dacă nu aveți păstaie sau pudră de vanilie, zahărul vanilat Bourbon este o alternativă foarte bună și mai ieftină.
Cum se păstrează
Blatul de tort din pandișpan se poate păstra la temperatura camerei timp de 1-2 zile, acoperit cu un prosop curat sau împachetat în folie alimentară după răcire.
Dacă doriți să-l păstrați mai mult timp, îl puteți congela pentru 3-4 luni, bine învelit în folie alimentară, apoi introdus într-o pungă de plastic.
Pentru a-l folosi, lăsați-l să se dezghețe la temperatura camerei.
Tăierea blatului de tort din pandişpan
- Dacă aveți timp, după ce blatul de tort din pandișpan, îl puteți păstra la frigider până când îl tăiați. În acest fel se va tăia mai ușor și mai frumos.
- Blatul se taie ușor folosind un cuţit cu lamă lungă şi zimţată
- Și mai simplu, puteți tăia blatul de pandișpan cu o ață, ca în pozele de mai jos:
- trasați cu vârful unui cuțit nivelul la care vreți să îl taiați
- introduceți o ață subțire, de jur împrejur
- strângeți ața cu o mișcare hotărâtă, trăgând de capetele acesteia
Metoda asta de tăiat cu ața îmi amintește de bunicul, că așa tăia el mămăliga în felii frumoase. De dorul lui am declarat-o pe aceasta metoda mea preferată și m-am străduit să mi-o perfecționez. Nu mi-a reușit perfect de prima dată, dar după 2-3 încercări mi-am dat seama exact cum se face și de atunci doar așa feliez blatul de tort. Voi procedați cum vă e mai ușor.
Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
- Asigurați-vă că albușurile sunt bătute foarte bine pentru a obține un volum maxim.
- Cerneți întotdeauna făina pentru a evita cocoloașele și a obține un blat aerat.
- Nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere pentru a preveni lăsarea blatului.
Întrebări frecvente
Da, blatul poate fi făcut cu o zi înainte și păstrat la temperatura camerei, acoperit cu un prosop curat.
Frecați puțină spumă între degete; dacă simțiți granule de zahăr, continuați să bateți.
Nu este recomandat, deoarece blatul va deveni dens și nu va avea aceeași textură ușoară.
Da, puteți adăuga 20 g de cacao, dar reduceți cantitatea de făină din rețetă cu 30 g, deoarece pudra de cacao este mai densă.
Asigurați-vă că albușurile sunt bătute corect și că nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute.
Nu, rețeta de pandișpan se face fără praf de copt, deoarece se bazează pe aerarea albușurilor pentru a obține textura pufoasă caracteristică.
Rețete de tort cu blat de pandișpan
Blatul de pandișpan poate fi folosit pentru diverse torturi și prăjituri. Îl puteți umple cu cremă de ciocolată, fructe proaspete sau frișcă naturală bine bătută. Se potrivește perfect cu un strat de gem de fructe de pădure sau cu o glazură de ciocolată.
Vrei să încerci rețete de tort cu blat de pandișpan pufos? Iată câteva sugestii:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Blat de tort din pandișpan perfect pentru orice ocazie
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o formă cu diametrul de 26 cm
- 6 ouă (~ 300 g)
- 100-150 g zahăr (~4-6 linguri, se adaptează după gust)
- 150 g făină tip 000 (~6 linguri)
- ¼ linguriță sare
- miezul de la o păstaie de vanilie sau 1 linguriţă rasă de pudră de vanilie naturală
Instrucțiuni de preparare
- Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătiți o formă de tort cu diametrul de 26 cm tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și presărată cu făină.
- Separați albușurile de gălbenușuri.
- Bateți albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă și își păstrează forma. Folosiți un mixer de mână pentru a obține o spumă densă.
- Adăugați treptat cele 6 linguri de zahăr și continuați să bateți până când spuma devine lucioasă și zahărul este complet dizolvat.
- Încorporați gălbenușurile, miezul păstăii de vanilie sau pudra de vanilie, amestecând ușor cu mixerul, doar cât să se omogenizeze.
- Adăugați făina cernută în ploaie peste spuma de ouă și amestecați încet cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra aerul încorporat în albușuri. E foarte important să nu amestecați circular și să nu folosiți mixerul la acest pas!
- Turnați compoziția în forma pregătită și introduceți tava în partea din mijloc a cuptorului.
- Coaceți timp de 40-45 de minute, fără a deschide cuptorul în primele 30 de minute pentru a preveni lăsarea blatului.
- Blatul este gata atunci când devine auriu și începe să se dezlipească de pe margini. Pentru a verifica dacă este copt complet, faceți testul cu scobitoarea.
- Scoateți blatul din formă, ajutându-vă de lama unui cuțit dacă s-a prins de margini, și lăsați-l la răcit pe un grătar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
maria a zis
Pandispanul e prima reteta de prajitura pe care am invatat-o de la mama. In mod asemanator fac si eu blatul de pandispan, cu mici deosebiri:
- inainte de a pune faina, adaug ulei, in aceeasi proportie (adica, in reteta ta vor intra 6 linguri de ulei); mama mea nu face asa, dar am aflat trucul asta de la o vecina care mi-a adus intr-o zi niste pandispan facut de ea si-am observat ca al ei nu era asa uscat ca al meu, ci numai bun. Blatul nu iese deloc uleios, ci doar mai hidratat, ca sa zic asa, nu mai e usor inecacios.
- bat spuma exclusiv cu telul in forma rotunda, asa m-am obisnuit de la mama, desi am mixer, desigur. Tot cu telul rotund amestec si faina, cu miscari de jos in sus, fara sa mai bat.
Emma a zis
As dori sa incerc reteta, dar oare ce temperatura la cuptorul electric? Multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Tot 180 de grade.
Camelia a zis
Fain arata pandișpanul tău! Citisem pe undeva (nu mai știu unde și când) ca ața dentara merge brici pentru tăiat pandișpanul 😉 Nu am încercat, ca nu fac prea des pandișpan, sunt mai mult fan checuri și brioșe) dar în mod logic, ar trebui să meargă ceva mai bine decât ata normala. Nici eu nu pricep cum nu le iese pandișpanul la unii, hai ca poate prima data dai chix (ca mine la 16 ani, când am vrut să fac un tort de fructe, și a ieșit "biscuit" de fructe, blat subțire și crocant, dar mancabil - am amestecat faina în oua cu mixerul :D) ,dar după, ce scuza mai au? Mie după prima, mi-a ieșit întotdeauna, și au trecut vreo douăzeci și de ani de atunci. Și eu cred ca e comoditate. Ca o prietena la ziua lui fiu-su, o întreb: ai făcut tu tortul? Zice: Clar!! Gust..bleah. Zic, așa pe ocolite: și cum ai făcut blatul? Zice: ah, nuu, blatul l-am cumpărat! :)))
Iuliana a zis
Da, ata dentara merge perfect. Dar eu am invatat sa ma descurc si cu ata normala 🙂
Claudia a zis
Asta ma intreb si eu mereu, oare de ce multi prefera sa cumpere blatul de tort cand se face foarte usor? Ei... comoditatea e mare... ca sa imi raspund singura la intrebare 🙂
Iuliana a zis
Comoditatea parca as mai intelege-o uneori, nu mereu, dar teama ca "nu-mi iese" zau ca n-o inteleg la cat e de usor sa faci blat de tort acasa.