Am făcut un tort de poveste pornind de la amintirea unei seri de poveste. În seara de poveste am mers la un restaurant din oraş şi după felul principal, la desert am comandat de curiozitate tort cu morcovi (Carrot cake) cu crema Chantilly. Fac o paranteză şi vă spun, deşi poate că ştiţi deja, că în ciuda denumirii pretenţioase, crema Chantilly nu e altceva decât frişcă cu zahăr şi vanilie.
Bun, să revenim la seara magică, carevasăzică în seara aceea am făcut eu cunoştinţă cu tortul de morcovi. Auzisem de el, văzusem multe reţete, că doar e internetul plin, dar eu una nu eram deloc curioasă să combin legume în deserturi la mine acasă. Că dacă nu-mi iese, că dacă nu ne place, dacă muncesc 2 zile la el şi nu-l mănâncă nimeni.... Aşa, să risc şi să comand o porţie la restaurant, parcă mai merge. Zis şi comandat. Şi a fost dragoste înflăcărată de la prima degustare!
Am rămas cu gândul la tortul acela şi m-a tot bântuit până am căpătat curaj să îl fac şi eu acasă. Şi ştiţi ceva? Al meu a ieşit chiar mai bun decât cel de la restaurant! Nu, nu mă laud, chiar aşa este. Cel de la restaurant, făcut probabil la modul mai "industrial" un pic, avea blatul foarte aerat şi era însiropat. Era de fapt un pandişpan cu morcovi raşi. Bun, nimic de zis, dar blatul meu nu e doar bun, e pur şi simplu minunat! E dens, e semi-umed, nici n-a avut nevoie să îl însiropez şi mai ales are o mulţime de arome distincte. E foarte plăcut să te întâlneşti în aceeaşi linguriţă cu arome de scorţişoară, cocos, vanilie şi cu bucăţele de nuci, morcov şi ananas şi toate să se armonizeze şi să se completeze perfect una pe cealaltă ca într-o orchestră 🙂
Pentru reţeta de blat, ca și pentru ideea decorului din morcov confiat, trebuie să îi mulţumesc Olguţei de la Pastry Workshop. Am mers pe mâna ei cu foarte puţine modificări neesenţiale şi am obţinut un blat perfect.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Blatul
- 200 ml ulei vegetal (nu de măsline)
- 120 g zahăr alb
- 80 g zahăr brun
- 3 ouă mari
- 1 linguriță extract de vanilie
- 280 g faină albă
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 ½ lingurițe praf de copt
- ½ linguriță sare
- 1 linguriță pudră de scorțișoară
- 200 g morcovi rași
- 50 g nucă de cocos
- 200 g ananas (scurs de sirop şi mărunţit)
- 50 g nuci caju mărunţite (sau nuci româneşti, migdale)
Crema de vanilie
- 4 gălbenuşuri
- 75 g zahăr
- 75 g amidon
- 500 ml lapte
- 50 g unt
- 1 linguriţă extract de vanilie
Crema Chantilly
- 600 ml de smântână pentru frişcă
- 40 g zahăr pudră
- 1 pliculeţ de întăritor pentru frişcă (sau o linguriţă rasă de amidon alimentar)
- 1 linguriţă de extract de vanilie
- coaja rasă de la 1 lime
Decor - morcov confiat şi coajă de lime
- 1 morcov
- ⅔ cană apă
- ⅔ cană zahăr
- coaja de la 1 lime
Instrucțiuni de preparare
Blatul - pentru o formă cu diametrul de 26 cm
- Înainte de toate aprindeţi cuptorul la 175 de grade şi tapetaţi forma de tort cu hârtie de copt.
- Într-un bol, cerneţi făina, sarea, praful de copt, bicarbonatul şi pudra de scorţişoară.
- Într-un vas separat mixaţi ouăle cu uleiul, zahărul (alb şi brun) şi vanilia până ce ouăle îşi măresc volumul, apoi încorporaţi componentele solide amestecate mai sus.
- Adăugaţi morcovul ras pe răzătoarea cu găuri mici, ananasul mărunţit, nuca de cocos şi alunele caju şi omogenizaţi compoziţia.
- Turnaţi aluatul în tava pregătită şi coaceţi aproximativ 30-45 de minute. La mine a durat cam 45 de minute, dar cel mai sigur este să verificaţi după 30 de minute cu o scobitoare şi dacă aceasta iese curată înseamnă că blatul este copt. Nu coaceţi prea mult, pentru că blatul se va usca, iar noi vrem să rămână puţin umed.
- Lăsaţi blatul să se răcească în tavă, nu încercaţi să îl scoateţi cât e cald pentru că este foarte fraged şi se va rupe.
Notă: Eu am folosit o formă de tort cu diametrul de 26 cm, iar blatul rezultat l-am tăiat în 3 straturi orizontale. Dacă vă doriţi un tort mai mic în diametru, dar mai înalt, puteţi coace compoziţia în 2 forme mai mici, iar blaturile să le tăiaţi în câte 2 straturi, aşa cum a procedat Olguţa.
Crema de vanilie
- Puneţi la fiert 400 ml de lapte.
- Bateţi gălbenuşurile cu o furculită, adăugaţi peste ele restul de 100 ml de lapte, apoi dizolvaţi în acest amestec zahărul amestecat cu amidonul.
- Când laptele e aproape să dea în fiert, turnaţi-l în fir subțire peste amestecul de gălbenuşuri, apoi treceți compoziția pe foc mic şi amestecaţi continu până când simţiţi că s-a îngroşat.
- Daţi vasul deoparte, adăugați untul şi omogenizaţi. Lăsați crema să se răcească, amestecând din când în când. Când crema s-a răcit, adăugați extractul de vanilie și amestecați sa se distribuie uniform.
Notă: Crema o puteţi face cu o seară înainte şi să o lăsaţi să se răcească peste noapte acoperită cu o folie alimentară direct peste suprafaţa cremei, ca să nu facă pojghiţă.
Crema Chantilly
- Înainte să vă apucaţi de cremă, smântâna pentru frişcă trebuie ţinută la frigider cel puţin 4 ore, iar castronul şi telurile cam 30 de minute. Cu cât vor fi mai reci, cu atât frişca se va bate mai bine.
- Bateţi smântâna la început cu mixerul la viteză mică, adăugaţi zahărul pudră, vanilia şi întăritorul, măriţi viteza şi bateţi doar până când frişca şi-a mărit volumul şi a devenit fermă. Nu insistaţi mai mult pentru că e posibil să o transformaţi în unt!
- Chiar înainte de a opri mixerul adăugaţi coaja rasă de lime şi mai învârtiţi de 2-3 ori cât să se repartizeze uniform în masa de frişcă.
Morcov confiat
- Tăiaţi fâşii foarte subţiri de morcov folosindu-vă de un peeler (instrumentul ăla de curăţat cartofi).
- Puneţi la fiert apa şi zahărul. Când apa dă în clocot adăugaţi fâşiile de morcov şi lăsaţi-le la fiert 10-15 minute până se îngroaşă siropul. Lăsaţi morcovul să se răcească în sirop.
- Tapetaţi o tavă cu hârtie de copt şi întindeţi pe ea fâşiile de morcov. Daţi tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade şi coaceţi 10-15 minute până când vedeţi că marginile fâşiilor dau semne că încep să se caramelizeze.
- Scoateţi morcovul din cuptor şi cât e încă cald încercaţi să îl răsuciţi în spirale, ca în poza de mai jos. Lăsaţi spiralele să se răcească fără să le mai atingeţi. Se vor întări frumos.
Sfat: Încercaţi pe cât posibil să alegeţi fâşii egale ca lăţime şi lungime. Cele mai înguste vor arăta mai bine pe tort decât cele late. Eu nu m-am gândit de la început la asta, iar când mi-am dat seama era prea târziu, de aceea cârlionţii mei de morcov sunt inegali.
Asamblarea tortului şi decorul
- Tăiaţi blatul în 3 straturi pe orizontală folosind un cuţit zimţat cu lama lungă sau cu un fir de ață aşa cum am arătat în rețeta de blat de tort din pandișpan.
- Puneţi pe primul blat jumătate din crema Chantilly, nivelaţi şi aşezaţi al doilea blat peste stratul de cremă.
- Puneti crema de vanilie peste al doilea blat, apoi aşezaţi ultimul blat deasupra.
- Puneţi crema Chantilly rămasă şi nivelaţi. Eu i-am făcut nişte "valuri".
- Presăraţi coaja rasă de lime şi decoraţi cu spiralele de morcov confiat.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailEu am preferat să las tortul nedecorat pe lateral din două motive: primul ar fi că nu am nici suficientă îndemânare, nici suficientă experienţă în decoraţiuni frumoase, iar al doilea ar fi că în general îmi plac torturile la care văd straturile de blat alternând cu cele de cremă. Dar dacă vouă nu vă place aşa, atunci aveţi grijă cum dozaţi crema Chantilly pe straturi încât să vă ajungă să acoperiţi şi partea laterală. Cantitatea de cremă este suficientă şi cu siguranţă, cu puţină atenţie o să vă ajungă.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tort cu morcovi (Carrot cake) pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Mirela a zis
Multumesc pt reteta chiar ma apuc de treaba?
Iuliana a zis
Succes, Mirela! E un tort minunat, sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂
Mihaela Damaceanu a zis
Apai, stiu ca ai muncit ceva la postarea aceasta, dar si rezultatul merita din plin. Despre continutul cremei Chantilly habar nu aveam si multumesc ca m-ai mai desteptat putin :), despre morcovi in prajituri aveam aceeasi preconceptie ca si tine-iar despre pozele acestea frumoase, ce sa mai zic? Rezultatul principal al muncii, va trebui testat la tine :), ca zau ca nu ma incumet sa fac atata munca deodata 🙂 Pup si mai cuget, ca daca il lauzi tuuu :)A, si blatul acela cred ca este superbun, la cate minunatii are in el!
Iuliana a zis
Da, la torturi e cel mai mult de munca: si de facut, si de scris si de mancat :))
E un tort minunat si am vrut sa scriu reteta cat mai detaliat in speranta ca cineva se va incumeta sa il faca daca totul e explicat clar si cu lux de amanunte. De fapt nici nu e chiar asa de greu de facut pe cat poate parea, iar riscurile "sa nu-ti iasa" zau ca sunt minime. Ce zici, incerci? 🙂
Diana Tudor a zis
Cu asta chiar m-ai inebunit de tot. Am ce face in week-endul asta :))
Iuliana a zis
Diana, succes! Te astept cu poze 🙂
Claudia a zis
Sa fiu prima! Ma inscriu pentru o feliuta daca mai ai 🙂
Si un carliont de morcov confiat daca se poate 😉 ca prea bine arata totul 🙂
Iuliana a zis
Carliontii de morcovi sunt pe cat de simpatici pe atat de buni si usor de facut. Doar un pic de rabdare sa ai sa se intareasca frumos 😉