Încă o prăjitură pe care o ştiu din copilărie. Mai bine zis din adolescenţă, căci îmi amintesc că spre sfârsitul anilor '80, când eram la liceu, prăjitura cartof cu ciocolată era printre puţinele care mai puteau fi găsite în cofetării. Gurile rele ziceau atunci că ar fi fost făcute din resturi de blat, prăjituri nevândute, etc. Mi-e cam greu să cred că rămâneau la vremea aia prăjituri nevândute având în vedere că nu se găsea mai nimic, dar aşa o fi.
Oricum, prăjitura cartof era grozavă şi atunci, dar mai ales acum dacă o facem acasă din biscuiţi, unt, nuci şi cacao de bună calitate. E o reţetă foarte simplă, fără pretenţii şi în maxim 30 de minute e gata.
Mod de preparare prăjitura cartof cu ciocolată
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 250 g biscuiți
- 100 g nuci măcinate
- 100 g unt
- 200 ml de lapte
- 100 g de zahăr
- 4 linguri de cacao
- 50 g de stafide
- 1 sticluţă de esență de rom
- 100 g picături de ciocolată (sau nucă măcinată, nucă de cocos, fulgi de migdale, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Spălăm stafidele şi le lăsăm la înmuiat în puţină apă călduţă în care am pus câteva picături de esenţă de rom.
- Mărunţim biscuiţii cum ne pricepem sau cu ce avem în dotare. Eu i-am băgat la robotul de bucătărie, au fost gata în câteva secunde. După biscuiţi am mărunţit şi nucile, tot la robot, dar le-am lăsat puţin mai mari, nu le-am făcut tot pudră.
- Punem laptele la fiert, împreună cu zahărul şi untul tăiat cuburi cât mai mici ca să se topească cât mai repede. Laptele nu trebuie să fiarbă, încălziţi-l doar cât să se topească untul şi să se dizolve zahărul.
- Adăugati apoi pudra de cacao cernută ca să nu aibă cocoloaşe şi esenţa de rom. Amestecaţi cu un tel de mână să se omogenizeze siropul.
- Amestecaţi nucile măcinate cu biscuiţii, apoi turnaţi peste ele siropul şi stafidele scurse de apa în care au stat. Omogenizaţi amestecând energic cu o lingură de lemn.
- Din compoziţia obţinută, cu palmele puţin umezite, formaţi bulgări cât doriţi de mari, pe care îi tăvăliţi prin picături de ciocolată sau prin nucă, migdale, nucă de cocos, etc. Ideea e să cam semene cu nişte cartofi, dar eu le-am dat totuşi o formă regulată pentru ca am vrut să stea frumos în hârtiuţe pentru brioşe.
- Dacă prin cine ştie ce minune vă mai rămân cartofi cu ciocolată pentru a doua zi, ar fi bine să îi păstraţi într-un loc răcoros sau la frigider.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de prăjitura cartof cu ciocolată pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Aici găsiţi mai multe reţete simple de prăjituri de casă.
Poftă bună!
Carmen m
Ce bunatate trebuie sa fie prajiturica asta!! Daca mai umblu mult pe blog ma ingras numai din poze
Iuliana
Mai umbla, mai umbla :))
Iuliana
Mai umbla, mai umbla :))
Claudia
Prajiturelele astea sunt si pe lista mea de ”to do” pentru meniul de sarbatori. Sau dupa sarbatori ca sa folosesc resturile de la prajituri 😉
Am reteta veche de la matusa mea si vreau sa o testez. Sa vedem ce iese :))
Iuliana
Abia astept sa vad si varianta matusii tale. Si eventual sa o gust 🙂
Mihaela Pojogu
Eu chiar am crezut ca au ciocolata in compozitie, seamana ca niste trufe. Le retin!
Iuliana
Au ciocolata crocanta pe exterior 🙂
Sonia B
Din cate imi aduc aminte, in copilaria mea cartofii erau dati mai mult prin cacao, decat prin ciocolata 😀 dar ii asezonam cu niste frisca, pe care o luam tot de la cofetarie! Ce amintiri dulci!
Iuliana
Da, asa mi-i amintesc si eu, dati prin cacao si asa semanau mai mult cu cartofii. Dar n-am putut sa ma abtin, prin ciocolata sunt mai buni 🙂
Roxana
Pare foarte buna si reteta usoara. Cam cate bucati ti-au iesit?
Iuliana
18 bucati mi-au iesit mie. Depinde cat de mari ii faci.
irina
Si eu stiu prajitura asta din copilarie. A ta arata fabulos, felicitari pentru poze si multumesc de reteta, o fac si eu.
Iuliana
Multumesc si eu pentru feed back, Irina!