Vrei o supă de post ușoară și bogată în vitamine? Încearcă această rețetă de supă de legume cu turmeric! Este delicioasă!
După cum se știe, pudra de turmeric este ingredientul principal pentru orice curry reuşit, dar este folosit și în alte preparate, atât pentru gust și culoare, dar mai ales pentru proprietățile lui benefice pentru sănătate.
Eu îl folosesc în tot felul de mâncăruri, de exemplu în aluaturi, pentru a le da o culoare frumoasă, în paella cu fructe de mare pentru că merge de minune cu orezul, l-am pus şi în mâncăruri cu legume, cum e budinca de dovlecei.
De asemenea turmericul este minunat și reconfortant când este adăugat în băuturi calde. De exemplu într-un ceai cu turmeric sau în laptele de aur (golden milk) cu miere de albine.
Pe lângă exemplele de mai sus, îl pun uneori şi în supe. Mai ales în supele de legume, sau de post, atunci când vreau să variez reţeta şi să nu mai pun suc de roşii. Pe lângă faptul că e foarte bun pentru sănătatea noastră, colorează minunat supele şi le dă o aromă deosebită.
Ce este turmericul (curcuma) și de ce să îl introduci în alimentație
Turmericul sau curcuma este un condiment extras din rădăcina unei plante din familia ghimbirului și este extrem de popular și de apreciat în ţările asiatice, dar şi în nordul Africii, unde și-a dovedit proprietățile benefice pentru sănătate de-a lungul a mii de ani. Este un ingredient cheie în bucătăria acestor ţări, folosit atât în preparate sărate, cât și în unele deserturi şi este considerat unul dintre cele mai sănătoase condimente.
Turmericul are o valoare nutritivă ridicată și este un adaos sănătos la orice dietă. Deși cercetările asupra acestui condiment continuă, el a dovedit deja multiple beneficii pentru sănătate: este antioxidant, este un puternic antiinflamator și analgezic, îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi ajută la detoxifiere.
O lingură de pulbere de turmeric asigură:
- 26 % din necesarul zilnic de mangan
- 16 % din necesarul zilnic de fier
- 5 % din necesarul zilnic de potasiu
- 3 % din cantitatea zilnică de vitamina C
Pentru a obține pe deplin beneficiile medicinale ale turmericului, este indicat ca acesta să fie consumat în combinație cu piperul, aceata din urmă crescând substantial gradul de absorbție și eficacitatea acestuia.
Dar cu toate proprietăţile lui uimitoare, să nu uităm totuşi că ce e mult strică şi să îl consumăm cu măsură. Cantitatea de pudră de turmeric recomandată pentru consum zilnic este cam de 1 linguriţă şi jumătate. Atenţie, folosit în cantităţi mari poate duce la iritaţii gastrice, deci nu exageraţi!
Ingrediente pentru rețeta de supă de legume cu turmeric
Ca la orice supă simplă folosim multe legume, mai ales rădăcinoase și rețeta poate fi adaptată după gust și în funcție de ingredientele pe care le aveți la îndemână.
Iată ce ingrediente folosesc eu de obicei la supa de legume de post. Pentru cantitățile exacte, vezi cardul de rețetă de mai jos.
- morcovi
- rădăcină de pătrunjel și/sau păstârnac
- rădăcină de ţelină
- cepă uscată
- ardei gras
- dovlecel
- cartofi roz
- paste - folosiți paste scurte, fidea sau tăieței. Dacă țineți post, alegeți paste fără ou.
- ulei
- pudră de turmeric
- sare şi piper măcinat
- pătrunjel proaspăt
Mai puteți adăuga și boabe de mazăre sau fasole verde fie că sunt proaspete, congelate sau din conservă. De asemenea tijele de țelină apio dau o aromă plăcută în orice supă sau ciorbă, așa că nu ezitați să le folosiți.
Mod de preparare supă de legume cu turmeric
Nimic mai simplu de făcut decât această supă simplă de legume cu turmeric!
Spălaţi legumele şi le curăţaţi de coajă unde este cazul. Lăsați ceapa întreagă, restul le puteţi lăsa întregi sau le puteţi tăiați în cuburi mai mari, cum am făcut eu. Turnați aproximativ 2 litri de apă.
Puneți de la început în apă: ulei, turmeric, sare și piper măcinat proaspăt după gust.
Lăsaţi supa să fiarbă domol, la foc mic, acoperită cu capac. Dacă le-ați tăiat cuburi, în 20 de minute, legumele ar trebui să fie deja fierte.
Când legumele sunt fierte, adăugați pastele. Dacă folosiți fidea sau tăieței turnați cu punga, mai lăsați supa pe foc încă 3-5 minute. Dacă folosiți paste scurte (penne, fusilli), acestea fierb cam în 7-8 minute.
După ce au fiert și pastele, stingeți focul, puneți pătrunjelul tocat fin și lăsați oala acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.
Serviți supa de legume cu turmeric caldă. Dacă mai rămâne, păstrați-o la frigider și încălziți-o la foc mic înainte de servire.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Supă de legume cu turmeric
Ingrediente
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 felie mare de ţelină
- 2 cepe mici
- 1 ardei gras
- 1 dovlecel
- 2 cartofi mici
- o mână de paste (eu am folosit spirale)
- 2-3 linguri de ulei
- ½ de linguriță de turmeric
- sare şi puţin piper după gust
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Spălaţi legumele şi le curăţaţi de coajă unde este cazul. Lăsați ceapa întreagă, restul le puteţi lăsa întregi sau le puteţi tăiați în cuburi mai mari, cum am făcut eu. Turnați aproximativ 2 litri de apă.
- Puneți de la început în apă: ulei, turmeric, sare și piper măcinat proaspăt după gust.
- Lăsaţi supa să fiarbă domol, la foc mic, acoperită cu capac. Dacă le-ați tăiat cuburi, în 20 de minute, legumele ar trebui să fie deja fierte.
- Când legumele sunt fierte, adăugați pastele. Dacă folosiți fidea sau tăieței subțiri, mai lăsați supa pe foc încă 3-5 minute. Dacă folosiți paste scurte (penne, fusilli), acestea fierb cam în 7-8 minute.
- După ce au fiert și pastele, stingeți focul, puneți pătrunjelul tocat fin și lăsați oala acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.
- Serviți supa de legume cu turmeric caldă. Dacă mai rămâne, păstrați-o la frigider și încălziți-o la foc mic înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
anasylvi
Turmeric in supa! Buna idee!
Iuliana
🙂
Claudia
Vai ce apetisant arata! Ma gandesc ca e exact ce mi-ar trebui azi la pranz asa ca iti fur ideea si o pun in practica 🙂