Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete dietetice

Supă de legume cu turmeric - rețeta de post simplă și delicioasă

Publicat la 22 ianuarie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 3 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

543 shares
Mergi la rețetă

Vrei o supă de post ușoară și bogată în vitamine? Încearcă această rețetă de supă de legume cu turmeric! Este delicioasă!

După cum se știe, pudra de turmeric este ingredientul principal pentru orice curry reuşit, dar este folosit și în alte preparate, atât pentru gust și culoare, dar mai ales pentru proprietățile lui benefice pentru sănătate.

supa de legume cu turmeric reteta de post

Eu îl folosesc în tot felul de mâncăruri, de exemplu în aluaturi , pentru a le da o culoare frumoasă, în paella cu fructe de mare pentru că merge de minune cu orezul, l-am pus şi în mâncăruri cu legume, cum e budinca de dovlecei.

De asemenea turmericul este minunat și reconfortant când este adăugat în băuturi calde. De exemplu într-un ceai cu turmeric sau în laptele de aur (golden milk) cu miere de albine.

Pe lângă exemplele de mai sus, îl pun uneori şi în supe. Mai ales în supele de legume, sau de post, atunci când vreau să variez reţeta şi să nu mai pun suc de roşii. Pe lângă faptul că e foarte bun pentru sănătatea noastră, colorează minunat supele şi le dă o aromă deosebită.

supa de legume cu turmeric reteta de post

Ce este turmericul (curcuma) și de ce să îl introduci în alimentație

Turmericul sau curcuma este un condiment extras din rădăcina unei plante din familia ghimbirului și este extrem de popular și de apreciat în ţările asiatice, dar şi în nordul Africii, unde și-a dovedit proprietățile benefice pentru sănătate de-a lungul a mii de ani. Este un ingredient cheie în bucătăria acestor ţări, folosit atât în preparate sărate, cât și în unele deserturi şi este considerat unul dintre cele mai sănătoase condimente.

Turmericul are o valoare nutritivă ridicată și este un adaos sănătos la orice dietă. Deși cercetările asupra acestui condiment continuă, el a dovedit deja multiple beneficii pentru sănătate: este antioxidant, este un puternic antiinflamator și analgezic, îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi ajută la detoxifiere.

infografic beneicii turmeric

O lingură de pulbere de turmeric asigură:

  • 26 % din necesarul zilnic de mangan
  • 16 % din necesarul zilnic de fier
  • 5 % din necesarul zilnic de potasiu
  • 3 % din cantitatea zilnică de vitamina C

Pentru a obține pe deplin beneficiile medicinale ale turmericului, este indicat ca acesta să fie consumat în combinație cu piperul, aceata din urmă crescând substantial gradul de absorbție și eficacitatea acestuia.

Dar cu toate proprietăţile lui uimitoare, să nu uităm totuşi că ce e mult strică şi să îl consumăm cu măsură. Cantitatea de pudră de turmeric recomandată pentru consum zilnic este cam de 1 linguriţă şi jumătate. Atenţie, folosit în cantităţi mari poate duce la iritaţii gastrice, deci nu exageraţi!

Ingrediente pentru rețeta de supă de legume cu turmeric

Ca la orice supă simplă folosim multe legume, mai ales rădăcinoase și rețeta poate fi adaptată după gust și în funcție de ingredientele pe care le aveți la îndemână.

Iată ce ingrediente folosesc eu de obicei la supa de legume de post. Pentru cantitățile exacte, vezi cardul de rețetă de mai jos.

Infografic ingrediente pentru supa de legume cu turmeric
  • morcovi
  • rădăcină de pătrunjel și/sau păstârnac
  • rădăcină de ţelină
  • cepă uscată
  • ardei gras
  • dovlecel
  • cartofi roz
  • paste  - folosiți paste scurte, fidea sau tăieței. Dacă țineți post, alegeți paste fără ou.
  • ulei
  • pudră de turmeric
  • sare şi piper măcinat
  • pătrunjel proaspăt

Mai puteți adăuga și boabe de mazăre sau fasole verde fie că sunt proaspete, congelate sau din conservă. De asemenea tijele de țelină apio dau o aromă plăcută în orice supă sau ciorbă, așa că nu ezitați să le folosiți.

Mod de preparare supă de legume cu turmeric

Nimic mai simplu de făcut decât această supă simplă de legume cu turmeric!

legume curățate și tăiate, puse în oală pentru supa

Spălaţi legumele şi le curăţaţi de coajă unde este cazul. Lăsați ceapa întreagă, restul le puteţi lăsa întregi sau le puteţi tăiați în cuburi mai mari, cum am făcut eu. Turnați aproximativ 2 litri de apă.

Oală cu supă de legume și condimente

Puneți de la început în apă: ulei, turmeric, sare și piper măcinat proaspăt după gust.

supă de legume la fiert în oală cu capac

Lăsaţi supa să fiarbă domol, la foc mic, acoperită cu capac. Dacă le-ați tăiat cuburi, în 20 de minute, legumele ar trebui să fie deja fierte.

Tăieței adăugați în oala cu supă de legume.

Când legumele sunt fierte, adăugați pastele. Dacă folosiți fidea sau tăieței turnați cu punga, mai lăsați supa pe foc încă 3-5 minute. Dacă folosiți paste scurte (penne, fusilli), acestea fierb cam în 7-8 minute.

pătrunjel presărat în supă

După ce au fiert și pastele, stingeți focul, puneți pătrunjelul tocat fin și lăsați oala acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.

supă de legume cu turmeric

Serviți supa de legume cu turmeric caldă. Dacă mai rămâne, păstrați-o la frigider și încălziți-o la foc mic înainte de servire.

farfurie cu supa de post cu legume si turmeric

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

supa de legume cu turmeric reteta de post

Supă de legume cu turmeric

Vrei o supă de post, simplă și bogată în vitamine? Încearcă această rețetă de supă de legume cu turmeric! Este delicioasă!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 felie mare de ţelină
  • 2 cepe mici
  • 1 ardei gras
  • 1 dovlecel
  • 2 cartofi mici
  • o mână de paste (eu am folosit spirale)
  • 2-3 linguri de ulei
  • ½ de linguriță de turmeric
  • sare şi puţin piper după gust
  • pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălaţi legumele şi le curăţaţi de coajă unde este cazul. Lăsați ceapa întreagă, restul le puteţi lăsa întregi sau le puteţi tăiați în cuburi mai mari, cum am făcut eu. Turnați aproximativ 2 litri de apă.
    legume curățate și tăiate, puse în oală pentru supa
  • Puneți de la început în apă: ulei, turmeric, sare și piper măcinat proaspăt după gust.
    Oală cu supă de legume și condimente
  • Lăsaţi supa să fiarbă domol, la foc mic, acoperită cu capac. Dacă le-ați tăiat cuburi, în 20 de minute, legumele ar trebui să fie deja fierte.
    supă de legume la fiert în oală cu capac
  • Când legumele sunt fierte, adăugați pastele. Dacă folosiți fidea sau tăieței subțiri, mai lăsați supa pe foc încă 3-5 minute. Dacă folosiți paste scurte (penne, fusilli), acestea fierb cam în 7-8 minute.
    Tăieței adăugați în oala cu supă de legume.
  • După ce au fiert și pastele, stingeți focul, puneți pătrunjelul tocat fin și lăsați oala acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.
    pătrunjel presărat în supă
  • Serviți supa de legume cu turmeric caldă. Dacă mai rămâne, păstrați-o la frigider și încălziți-o la foc mic înainte de servire.
    supă de legume cu turmeric
Valori nutriționale
Supă de legume cu turmeric
Valori per porție
Calorii
132
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
28
g
9
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
4869
IU
97
%
Calciu
 
48
mg
5
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • reteta salata de morcov cu iaurt grecesc
    Salată de morcovi și castraveți cu iaurt grecesc - rețetă simplă și sănătoasă
  • castron cu salata de telina cu morcov si maioneza
    Rețetă rapidă cu BlendyGo 3 - Salată de țelină cu maioneză dietetică
  • ardei umpluti in caserola de sticla cu sos
    Ardei umpluți fără carne, la cuptor- rețeta vegană cu bulgur și ciuperci
  • legume curcubeu la air fryer
    Legume la air fryer sau cuptor - Rețetă sănătoasă și rapidă
543 shares

Comentarii

  1. anasylvi a zis

    februarie 16, 2018 at 1:57 pm

    Turmeric in supa! Buna idee!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 16, 2018 at 2:14 pm

      🙂

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    ianuarie 27, 2016 at 9:29 am

    Vai ce apetisant arata! Ma gandesc ca e exact ce mi-ar trebui azi la pranz asa ca iti fur ideea si o pun in practica 🙂

    Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x