Rețeta de prăjitură răsturnată cu caise și blat de pandișpan este foarte simplă, ieftină și se face atât de ușor. O veți repeta foarte des!
Minunate sunt caisele în perioada asta! Nu mă mai satur de ele şi mă gândesc cu părere de rău că peste o săptămână sau două ne luăm adio de la ele până anul viitor. E drept că le putem congela şi le putem folosi iarna la prăjituri sau compoturi, dar parcă nimic nu e mai bun decât o prăjitură cu caise proaspete, catifelate și aromate.
Caisele proaspete sunt extraordinare, totuși, ceva magic se întâmplă când le ascunzi într-un blat pufos și le bagi la cuptor. Parcă devin și mai aromate, și mai parfumate.
De data aceasta le-am ascuns într-o prăjitură răsturnată care se face foarte rapid şi foarte simplu, din doar câteva ingrediente de bază pe care le avem mereu în casă. Dar așa simplă cum este, să vedeți cât de frumos miroase prăjitura asta cu caise când o scoateți din cuptor!
De ce este atât de bună această prăjitură răsturnată cu caise
Pentru mine toate prăjiturile cu fructe sunt minunate, de la cele simple, până la torturile mai elaborate, dar cel mai des fac genul acesta de prăjituri rapide cu blat pufos și un strat de fructe. Prăjitura răsturnată cu caise e printre preferatele mele din mai multe motive:
- are ingrediente puține - nu avem nevoie decât de ouă, zahăr, făină și foarte puțin unt. Cred că și voi le aveți acum la îndemână, nu-i așa?
- este o rețetă rapidă - în 15 minute am terminat toată treaba și pot băga prăjitura la cuptor.
- are aspect frumos - caisele îngropate în blatul pufos arată minunat! Deși e un desert atât de ieftin, o putem servi fără probleme și atunci când avem musafiri.
- rămâne proaspătă timp de 2-3 zile la temperatura camerei
- este ușor de luat la pachet într-o caserolă cu capac
- are puține calorii - având destul de puțin zahăr și foarte puțin unt în compoziție, o felie generoasă din această prăjitură are doar 190 kcal. Pentru o porție de desert nu e chiar atât de mult, o putem mânca fără să ne simțim vinovate 😉
Alte rețete cu caise pe care sigur veți dori să le încercați
Dacă și voi iubiți caisele și vreți să vă bucurați cât mai mult de ele în această perioadă, vă recomand mai jos și alte deserturi cu caise pe care să le faceți vara aceasta:
- cea mai simplă tartă cu caise și afine
- chec pufos cu caise
- clafoutis cu caise
- plăcintă cu caise și migdale
Mod de preparare prăjitură răsturnată cu caise și blat de pandișpan (VIDEO inclus)
E tare ușoară această rețeta de prăjitură răsturnată cu caise, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură răsturnată cu caise
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o formă de 20 cm
- 8-10 caise (depinde cât de mari sunt)
- 20 g de unt rece
- 3 ouă
- 50-75 g zahăr ((după gust))
- 10 g zahăr vanilat Bourbon
- 75 g făină
- 1 praf de sare
- zahăr vanilat pentru servit - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Punem hârtie de copt pe fundul tăvii, pereții îi ungem cu puțin unt.
- Punem pe fundul tăvii, peste hârtia de copt, 10 g de unt tăiat cubulețe.
- Tăiem caisele în jumătăți și le așezăm în forma unsă cu unt cu partea unde a fost sâmburele în sus. Peste caise punem restul de unt și presărăm zahărul Bourbon.
- Separăm ouăle. Batem albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri.
- Adăugăm zahărul şi mixăm până când albuşurile se întăresc din nou.
- Adăugăm gălbenuşurile în spuma de albuşuri şi mixăm scurt doar cât să omogenizăm compoziţia.
- Încorporăm făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor de jos în sus cu un tel de mână.
- Turnăm aluatul peste caisele din tavă, nivelăm şi dăm prăjitura la cuptor pentru 30 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că pandişpanul este bine copt.
- Răsturnaţi prăjitura imediat ce o scoateţi din cuptor. Treceți un cuțit cu lama subțire de jur împrejurul blatului, apoi puneţi un platou deasupra tăvii şi răsturnaţi rapid, dintr-o singură mişcare.
- Lăsaţi prăjitura să se răcească şi dacă vă place, presaraţi cu zahăr vanilat înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Simona a zis
SUPER delicioasa! SUPER light! SUPER simplu si rapid de preparat!
Mentionez ca bucataria nu este, nici pe departe, unul din locurile preferate din casa - din contra, o evit cat de mult pot.;-) Dar prajitura cu caise am facut-o de 2 ori in trei zile.
Deci SUPER!
Iuliana a zis
Vai, Simona, cât mă bucură acest mesaj! Mulțumesc mult pentru feedback! 🙂
Simona Mladin a zis
Am facut aseara . Si am mai facut azi una , ca cea de aseara s-a "topit" repede . Si cred ca mai trebuie sa fac una . Nu cred , cu siguranta . De fapt , tot ce trebuia sa spun este : ce buna eeeeeee !!! Multumesc pentru reteta !!!
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca v-a placut! Te mai astept pe la mine 🙂
Pletty a zis
Caisele se pun jumătăţi,sau tăiate în felii mai mici ?
Iuliana a zis
Jumatati am pus eu.
pletty a zis
Mulțumesc ! Mă apuc de treabă !
Iuliana a zis
🙂 Succes!
Corina a zis
Nu inteleg cum se procedeaza dupa ce se pun in tava caisele se baga la cuptor inainte de a adauga aluatul?
Iuliana a zis
Nu, caisele nu se baga singure la cuptor. Le pui in tava, torni aluatul peste ele, apoi bagi tava la cuptor.
Claudia a zis
Yam, yam ce bunatate ai facut! Nu mai cer ci mai degraba ma apuc de treaba :)))
Iuliana a zis
Spor! 🙂
Laura C. a zis
Se face usor!
Iuliana a zis
Foarte! Una din cele mai usoare prajituri pe care le stiu 🙂
maria a zis
Asta e prajitura copilariei mele pe care mama o face cu tot felul de fructe, pe rand (mere gaurite si umplute cu dulceata, prune, visine, caise, capsuni etc).
Pentru mine e cea mai buna si simpla prajitura (pe care si eu o fac acasa la mine, desigur); mie nu-mi prea plac prajiturile cu multa crema, ci invers, cele cu mai mult aluat.
Mama face ca tine, pune unt pe fundul tavii (ea presara si niste zahar peste unt).
Mie nu prea-mi place asa tare gustul de unt ce se simte un pic si am descoperit pe internet inca o metoda.
Se caramelizeaza zahar in tava in care se va face prajitura (direct pe ochiul de la aragaz), se distribuie uniform pe peretii tavii, apoi se pun fructele. E buna si metoda asta, o folosesc de ani de zile - zaharul caramelizat se topeste de tot in timpul coacerii, intra in prajitura si nici nu o lasa sa se prinda de peretii tavii.
Iuliana a zis
Si mie imi plac cel mai mult prajiturile astea cu aluaturi turnate.Sunt rapide si bune si parca merg in mai multe momente ale zilei, si langa cafea dar si cu un pahar de lapte la micul dejun, de exemplu. Cele cu crema merg strict la desert.
Fac si eu asa cu zahar caramelizat, dar doar la prajitura cu mere. Mi se pare ca gustul ala de caramel nu se potriveste cu toate fructele.