Se apropie Crăciunul şi odată cu el mult aşteptatata şi prea-bine meritata vacanţă de iarnă. Adică zilele alea leneşe în care nu facem nimic pentru că e sărbătoare, doar stăm la căldurică, cu o carte bună în mână, cu o cafea alături şi din când în când ne uităm pe geam să vedem ce frumos ninge.
Cam asta e pentru mine definiţia vacanţei de iarnă. Aşa că eu zic că este exact momentul potrivit să ne îmbogăţim colecţia cu o reţetă minunată de prăjitură cu ciocolată, portocale şi alte arome de iarnă strecurate prin blatul ei umed. O delicioşenie aromată din care să mai tăiem leneş câte o felie cu care să ne însoţim ceaşca de cafea într-o dimineaţă de vacanţă.
Reţeta asta este foarte înrudită cu celebrul brownie, doar că am ascuns în ea multe arome de iarnă: portocale, scorţişoară, ghimbir....şi nu m-am putut abţine să nu scap şi olecuţică de coniac în glazura de ciocolată. Deh, apăi dacă-i vacanţă, doar nu ne pune nimeni fiola 😀
Mod de preparare prăjitură cu ciocolată, portocale şi alte arome de iarnă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu ciocolată, portocale şi alte arome de iarnă
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru o formă de 23 cm
- 150 g unt cu 80% grăsime
- 200 g ciocolata amăruie (cu minim 50% cacao)
- 3 ouă
- 1 sticluţă cu esenţă de rom
- 150 g zahăr
- 100 g faină albă
- ½ linguriţă de scorţişoară pudră
- ½ linguriţă de ghimbir pudră
- coaja rasă de la o jumătate de portocală
- un praf de sare
decor
- 1 portocală tăiată felii subţiri
- 150 ml de apă
- 100 g zahăr
- 100 g ciocolată amăruie
- 1 lingură de coniac
- sâmburii de la ½ de rodie
- decor de zahăr - fulgi de nea
- frunze proaspete de mentă
Instrucțiuni de preparare
- Începem cu feliile de portocale pe care la vom folosi la decor.
- Punem la fiert 150 ml de apă cu 100 g de zahăr. După ce dă 2-3 clocote şi siropul s-a legat, punem feliile de portocale şi le lăsăm să fiarbă până se înmoaie.
- Le scoatem cu o paletă găurită, le scurgem bine şi le punem în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt.
- Le dăm la cuptorul încins la 180 de grade pentru 15 minute, timp în care se vor usca suficient. După acest timp le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se răcească în tavă.
- Cât timp stau feliile de portocală la cuptor, ne ocupăm de blatul prăjiturii.
- Topim ciocolata împreună cu untul la bain marie.
- Adăugăm zahărul, ouăle bătute puţin, făina, un praf de sare şi condimentele: scorţişoara, ghimbir, coajă rasă de portocală. Omogenizăm.
- Turnăm compoziţia în formă şi coacem la cuptor (care a fost preîncălzit pentru că am uscat feliile de portocală) timp de 25 de minute.
- Lăsăm prăjitura să se răcească în tavă pentru că este foarte fragilă şi se poate rupe, abia apoi o transferăm pe un platou.
decor
- Topim ciocolata la bain marie şi adăugăm coniacul.
- Turnăm ciocolata topită peste prăjitură.
- Decorăm cu feliile de portocală confiate, decoraţiuni din zahăr, sâmburi de rodie şi frunzuliţe proaspete de mentă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDacă ai la îndemână câteva portocale roșii poți încerca și rețeta de prăjitură răsturnată cu portocale roșii și blat de unt. Cu un moț de frișcă și extra topping de sirop de portocale e minunată! O vezi în fotografia de mai jos 🙂
Rodi a zis
Mii de multumiri, cand am citit-o aseara m-am gandit ca sunt ptr portocale. Dupa ce am descis coniacu am intrat in panica nu stiam ce se face cu ele, glumesc, dar cand sa fac ciocolata si am recitit decorul chiar nu mai stiam ce sa fac cu ele. Acum incep asamblarea, revin cu impresii. Multumesc frumos! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
Iuliana a zis
Se întâmplă, mai ales în perioada aceasta când suntem mai obosite. Sărbători fericite vă doresc și eu și numai bine!
Rodi a zis
Prajitura facut anul trecut pentru masa de Anul Nou este ceruta si in acest an. Am apucat sa mananc o feliuta subtire anul trecut, m am bucurat in primul rand de reactia invitatilor si apoi de cat de repede a disparit de pe platou. Nu stiu care este secretul, am fost surprinsa sa vad ca este preferata de domnii de la masa care nu erau mari fani prajituri, dulciuri. Este o prajitura surprinzatoare atat prin aspect cat si prin aromele care se imbina perfect, toate te surprind placut. Doamna Iuliana, va multumesc frumos pentru reteta si indrumari. Mult succes si inspiratie in continuare.
Iuliana Sbîrnea a zis
Vai, cât mă bucur că a avut așa succes prăjitura mea!
Mulțumesc frumos pentru mesaj și vă mai aștept cu drag și la alte rețete.
Numai bine!
Rodi a zis
Buna seara! Nu inteleg , aceasta prajitura se insiropeaza? La ingredientele de la decor sunt trecute 150ml apa si 100 g zahar, insa nu le mai regasesc dupa ce se raceste prajitura si se pune ciocolata. Am blatul gata, portocalele confiate, ciocolata si nu stiu faca se insiropeaza. Cu scuze si miltumiri,
Iuliana a zis
Bună seara! Prăjitura nu se însiropează. Nici nu are nevoie, va fi ușor umedă pentru că are mult unt si ciocolată în compoziție. Apa și zahărul care apar la ingredientele pentru decor le folosim doar pentru a confia feliile de portocale.
Succes, sper să vă placă prăjitura! 🙂
Catalina a zis
Si eu sunt impresionata de combinatia clasica, celebra si dementiala de arome, valabil pentru retetele de pe acest blog!
Iuliana a zis
Multumesc, Catalina! La multi ani si un 2017 plin de arome! 🙂
lontzika a zis
Foarte elegante, elaborate si combinate cu de toate reţele postate. Nu este de neglijat nici profesionalismul postărilor. O perfectă îmbinare între inginerie, bucătărie si cofetărie. Iubită doamnă inginer in bucate aromate, felicitări !
Iuliana a zis
Iubita doamna, m-ati facut sa ma imbujorez! Prea ma laudati, zau asa! Dar multumesc din suflet, face tare bine la moral 🙂