Prăjitură cu cremă de ness şi crocant de migdale, delicioasă şi uşor de făcut
Dragii mei, v-am adus astăzi reţeta foarte uşoară a unei prăjituri care nouă ne-a plăcut mult de tot şi pe care eu una aş repeta-o în fiecare săptămână dacă m-ar lăsa conştiinţa 😀
Are ingrediente simple, dar care se îmbină delicios unele cu altele. Gustul de cafea din cremă şi stratul bogat de migdale crocante presărat deasupra sunt...priceless!
Din pacate, trebuie să vă spun din capul locului că prăjitura de azi nu e (şi) pentru copii. Blatul are cacao, crema conţine ness, iar siropul are ceva alcool. Desigur, puteţi face câteva artificii prin care să transformaţi prăjitura într-una potrivită şi pentru prichindei, dar deja ar fi cu totul altă reţetă iar eu una nu vă pot consilia pentru că nu am încercat altă variantă.
Adulţii în schimb, vor fi foarte încântaţi de combinaţia ness-coniac-crocant de migdale şi vor solicita porţie dublă, de asta pot să vă asigur! 🙂
Mod de preparare prăjitură cu cremă de ness şi crocant de migdale
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu cremă de ness şi crocant de migdale
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
blat - pentru o tavă de 20x25 cm
- 4 ouă
- 4 linguri de zahăr
- 3 linguri de făină
- 1 lingură de cacao neagră
- un praf de sare
siropul
- 150 ml de apă
- 50 g zahăr
- 30 ml de coniac
crocant de migdale
- 70 g migdale crude
- 2 linguri de zahăr pudră
- 1 lingură de apă
crema de ness
- 3 ouă
- 150 g zahăr
- 2 linguri de ness
- 400 ml smântână pentru frişcă (cu min. 30% grăsime)
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Pentru blat procedaţi ca pentru un pandişpan clasic: bateţi albuşurile cu un praf de sare, adăugaţi zahărul şi mixaţi din nou, apoi gălbenuşurile, iar la final încorporaţi făina cernută împreună cu pudra de cacao neagră. Coaceţi aprox. 40 de minute la 180 de grade. Am detaliat modul de preparare la reţeta de blat de tort cu cacao.
- Lăsaţi blatul să se răcească.
siropul
- Puneţi la fiert 150 ml de apă şi 50 g zahăr, până când zahărul este complet dizolvat, iar siropul începe să se lege.
- După ce siropul se răceşte adăugaţi coniacul.
crocant de migdale
- Mărunţiţi migdalele, de preferat tocăndu-le cu cuţitul. Puteţi încerca si la tocătorul electric, dar cu atenţie să nu le transformaţi în făină.
- Puneţi pe foc, într-o tigaie antiaderentă: migdalele mărunţite, zahărul pudră şi o lingură de apă. Amestecaţi continuu până când migdalele se îmbracă în zahărul uşor caramelizat şi capătă o culoare aurie.
- Răsturnaţi crocantul de migdale pe o hârtie de copt (sau o tavă, un platou, etc) cât mai răsfirat şi lăsaţi-l să se răcească.
crema de ness
- Bateţi cu telul cele 3 ouă, adăugaţi zahărul şi ness-ul. Puneţi compoziţia la fiert la bain marie, amestecând continuu până simţiţi că se îngroaşă crema. Daţi vasul deoparte şi lăsaţi crema să se răcească.
- Bateţi smântâna până obţineti o frişcă fermă care îşi păstrează forma.
- Amestecaţi frişca cu crema de ouă şi ness.
- Adăugaţi în cremă cam ⅓ din crocantul de migdale şi omogenizaţi.
- Însiropaţi blatul cât mai uniform şi turnaţi peste blat crema obţinută mai sus.
- Presăraţi restul de crocant de migdale în strat uniform peste cremă şi daţi prăjitura la frigider pentru 1 oră înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
FLORY a zis
Arata super, multumim pentru reteta!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mult drag! Mă bucur că vă place rețeta. Numai bine!
Daniela a zis
Daca nu ai aparat ptr cafea?
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu vă trebuie aparat pentru cafea la această rețetă.
Gabriela a zis
Bine mai arata! Ne chinuim in fata ecranului.:)))
Iuliana a zis
Scoateti ouale si mixerul, si la treaba! :))
Week-end aromat, Gabriela!