Iată că am intrat deja de mai bine de o săptămână în Postul Crăciunului, iar rețetele specifice cu care vă obișnuisem în astfel de perioade, tot întârzie să apară, nu-i așa? 🙂 Mea culpa, promit să îndrept situația! E o perioadă foarte aglomerată pentru mine, dar în sensul bun. E aglomerată cu evenimente frumoase despre care o să vă povestesc în zilele următoare.
Deocamdată însă, vă povestesc despre un desert foarte simplu, cel mai simplu! Practic are doar 2 ingrediente: lapte și arpacaș, restul sunt mirodenii după gust. E atât de bun și de hrănitor! Bonus: se poate face și în varianta de post, cu lapte vegetal de soia, de orez, de migdale, de cocos, de care vreți voi.
Dacă o să-mi spuneți că arpacașul e doar pentru colivă (apropo, vezi aici cum se face coliva), să știți că o să vă înțeleg. Așa ziceam și eu, nici prin cap nu-mi trecea să îl folosesc la altceva. Până când o cititoare mi-a scris câteva idei de rețete în comentarii. Atunci m-am hotărât să îi mai dau o șansă, două, trei.... Am început cu niște ardei umpluți de post. Nu am apucat să postez rețeta pentru că au fost mega-buni și s-au terminat rapid. Altădată am făcut un fel de salată de fructe cu arpacaș. De bună ce-a fost, n-a mai apucat nici ea să vadă lumina ecranului, dar o voi repeta cât de curând și v-o arăt și vouă.
Până la urma arpacașul nu e decât un ingredient ca oricare altul, noi îl încărcam cu conotații negative.
Mod de preparare arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci
La reţeta asta modul de preparare, credeţi-mă, nu pune nici o problemă! Se face la fel de uşor ca şi orezul cu lapte.
În ciuda simplităţii reţetei, mie mi-a plăcut să o servesc cât de drăguţ m-am priceput. Am uns cu unt nişte vase Ramekin ca acestea, iar înainte de servire am răsturnat arpacaşul fiert în lapte pe farfurioare mici. Am presărat cu alune şi migdale mărunţite şi am lăsat un pic de miere să se prelingă peste minunile astea.
Şi uite-aşa, din 2 ingrediente de bază şi câteva mirodenii, am făcut un desert de toată frumuseţea! Ce ziceţi, îi dati şi voi o şansă? 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Arpacaș fiert în lapte cu scorțișoară, miere și nuci
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 250 g de arpacaș
- 750 ml de lapte
- 150 g zahăr
- ½ linguriţă pudră de vanilie
- ½ linguriţă de scorțișoară
- un praf de sare
topping
- alune de pădure (nuci, migdale)
- miere de albine
Instrucțiuni de preparare
- Clătiţi arpacaşul în 2-3 ape, apoi puneţi-l la fiert în laptele rece în care aţi adăugat zahărul şi un praf de sare. Amestecaţi din când in când să nu se lipească de oală.
- Arpacaşul ar trebui să fie fiert cam în 20 de minute de când dă în clocot. Puteţi gusta să vă asiguraţi că e bine fiert şi că vă place cât e de dulce. Dacă doriţi, puteţi să mai adăugati puţin zahăr şi să amestecaţi până se dizolvă.
- Daţi cratiţa deoparte de pe foc şi adăugati scorţişoara şi vanilia, apoi turnaţi arpacaşul fiert în bolurile pentru servit. Eu am uns cu puţin unt nişte forme Ramekin, iar înainte de servire le-am răsturnat pe farfurioare.
- Serviţi cu topping de miere de albine şi presăraţi nuci, alune şi migdale mărunţite.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Bogdan a zis
Am facut-o si eu ieri. Constatari: eu din contra, as mai fi pus inca 250 ml de lapte, caz in care cantitatea de zahar ramanea la fel. Am fiert in cuptor, mi-a lua cam 40 de minute pana s-a absorbit tot laptele. Am facut cu lapte fara lactoza, din motive evidente. A iesit nemaipomenita. Nu am adaugat niciun fel de toping sau nuca. Sigur o sa mai fac.
Cristi a zis
As reduce cantitatea de lapte cu 100ml pentru ca iese cam "apoasa" dupa fierbere, iar cantitatea de zahar cam cu o treime, mai ales daca se serveste cu topping de miere. In rest, a iesit foarte bun.
Doman Roxana a zis
Buna seara, arpacasul se pune fiert in lapte ?
Iuliana a zis
Da, în lapte.
Ovidiu a zis
Eu cred ca se pune la fiert in lapte, altfel ar fi trebuit sa spuna sa il fierbem in apa ,probabil e o gresala de etitare cand a scris reteta.Oricum raspunsul la intrebarea ta nu face decat sa mareasca confuzia "Da, in lapte" ,.....stiam ca se pune in lapte asta s-a inteles , dar fiert anterior in apa? ar fi trebuit sa raspunda: "Da, se fierbe inainte in apa", sau "Nu , se pune la fiert in lapte. "
Iuliana a zis
Abia acum am înțeles și eu care era problema! :))
Da, arpacașul se pune la fiert în lapte. Nu se fierbe înainte în apă.
Ionita-Nitu Georgeta a zis
Foarte bune retete si interesante pentru ca foloseste ingreniente foarte sanatoase. Felicitari!
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca va plac retetele mele. Va mai astept pe la mine 🙂
Lungan Ioan a zis
Nu stiu cat o sa fie de bun prepartul dar oricum am arpacasul în casa( hrănesc niste gugustiuci cu arpacas) si voi incerca, nu cred ca nu are cum sa nu iasa bun
Iuliana a zis
Eu sunt convinsa ca o sa va placa! La urma urmei e un fel de coliva mai aromata.
Va astept cu impresii dupa ce faceti reteta 🙂