De ce m-am gândit să fac o colecție de rețete cu gutui? Pentru că deja toamna e pe sfârșite, cel puțin calendaristic vorbind, și avem din ce în ce mai puține fructe. Gutuile sunt "ultimele războinice". Fructele acestea nu-s chiar frumoase și nici prea gustoase nu sunt în stare crudă. În schimb, sunt pline de surprize atunci când le gătești.
Gutuile sunt delicioase chiar și coapte, simplu, cu puțin zahăr, dar gemul de gutui e de-a dreptul minunat întins peste niște clătite. Lichiorului de gutui nu-i trebuie nici o altă aromă, prăjiturile cu gutui sunt sublime. Știați că se face chiar și mâncare de gutui și că e atât de gustoasă? Dar gutuile murate vă plac? Ele acompaniază perfect orice friptură.
Ce să mai discutăm, gutuile sunt niște fructe fantastice! Haideți să vedem ce facem bun cu ele. V-am pregătit mai jos o colecție de 10 rețete cu gutui, de toate felurile: dulci, sărate și lichide, care pun excelent în valoare aceste fructe surprinzătoare.
10 rețete cu gutui pe care le veți iubi
Click pe titlu sau pe fiecare fotografie pentru a ajunge la rețete.
1. Gem de gutui, simplu și bun
Nu puteam să încep altfel decât cu atât de "banalul" gem de gutui. Ce aromă bogată, ce textură grozavă are acest gem! E unul dintre preferatele mele întins pe niște clătite dantelate. E cel mai potrivit și la negresele de post, de aceea am grijă în fiecare toamnă să am în cămară câteva borcane.
2. Gem asortat de gutui cu pere și scorțișoară
Gemul asortat de gutui cu pere are tot ce e mai bun din ambele fructe: gust și textură de la gutui, plus o delicatețe și o cremozitate dată de pere. Ca să fie mai deosebit, eu îl aromatizez din belşug cu scorţişoară. Ştiţi ce bine merge dimineaţa la ceai, o felie de pâine prăjită, unsă cu unt peste care întindem o linguriţă de gem aromat cu scorţişoară? Un deliciu!
3. Orez cu lapte și piure de gutui
Nu v-ați fi gândit să faceți un piure rapid de gutui cu care să garnisiți orezul cu lapte, nu-i așa? 😉 Ei bine, uite de aceea sunt eu aici, să vă dau idei delicioase. Veți fi încântați de această combinație, sunt convinsă!
4. Compot aromat de gutui
Pentru că gutuile se găsesc în piețe până toamna târziu, chiar și iarna, eu nu le conserv sub formă de compot la borcan. Dar îmi place tare mult să mă răsfăț cu un compot cald și parfumat, într-o seară de toamnă. Încercați și voi, o să vă placă! 😉
5. Tartă cu gutui și blat cu unt
Nu ştiu voi cum sunteţi, dar la mine dacă nu miroase în casă a gutui coapte, parcă nu e toamnă pe deplin. O tartă cu gutui care să îmi umple casa de arome atunci când o scot din cuptor, e oricând preferata mea înaintea oricăror deserturi, poate mai elaborate.
6. Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate
La prăjitura asta, până și culoarea prăjiturii, brun-aurie, te duce cu gândul la toamnă! Pe lângă culorile ei intense, prăjitura răsturnată cu gutui are un gust grozav de bun. Avem felii de gutui scăldate în sos de caramel, avem o aromă bogată de unt și un blat pufos în care am pus făină de migdale. Blatul se însiropează în cuptor cu sosul de caramel și va fi pătruns de arome irezistibile. Neapărat să o încercați!
7. Chec de post cu gutui și stafide
Avem o rețetă grozavă cu gutui și pentru cei care țin post sau au un regim e viață vegan. Checul cu gutui are textură moale și umedă, exact cum îmi place mie. E dens, consistent, plin de arome și te întâlnești prin el cu bucăți suculente de gutui și stafide dulci, o minunăție pe care nu trebuie să o ratați!
8. Lichior de gutui (gutuiată)
Mi se pare frumos, elegant și deosebit ca atunci când am musafiri să servesc, mai ales doamnele, cu un lichior de casă. Lichiorul de gutui e o băutură foarte fină. Are o aromă pregnantă și nu are nevoie de nici o altă aromă ajutătoare. Cea a gutuilor se simte intens și distinct. Miroase foarte frumos și are o culoare minunată. Vă veți surprinde plăcut invitații cu această băutură.
9. Mâncare de gutui cu carne de pui
Minunate culori și arome s-au adunat în mâncarea asta, iar gustul e de poveste! Cuburile de gutui s-au caramelizat, sunt dulci-acrișoare, sosul este bogat, cu gust de unt și aromă de vin alb, iar pulpele de pui sunt fragede și bine pătrunse. Oricât de sceptici ați fi la alăturarea de fructe și carne, eu sunt convinsă că veți fi și voi încântați de mâncarea aceasta!
10. Gutui murate în oțet aromat
Gutuile murate pot fi surpriza unei mese de Crăciun pentru că se potrivesc de minune cu o friptură de porc. Gutuile murate rămân crocante și fiecare cubuleț e dulce-acrișor și pătruns de arome grozave. Chiar dacă nu ați mâncat niciodată gutui murate, ați putea să riscați și aruncați 2-3 gutui în borcane. Eu zic că nu o să regretați! ?
Mi-a rămas gândul la o rețetă de frigănele cu gutui în sos caramel pe care am găsit-o la talentata Carmen Paraschivescu de la Garda Culinară. Merită încercată într-o dimineață de week-end când e toată familia în jurul mesei. Ce ziceți, nu e o idee grozavă? 🙂
maria stanca a zis
Anul acesta am primit multe gutui si compotul nu este unul dintre "dulcele" prea mult cautat la noi in familie. Am gasit insa niste idei de retete de la Dvs. pe baza de gutui care m-au fascinat! Pentru aceasta toamna - conserva cu marinada din otet, pentru ca apreciez asocierea carnurilor cu fructe. Imi aminteste de copilarie, de mesele de Craciun cu parintii mei si neamurile familiei. Multumesc pentru reteta! Nu o stiam si nici nu stiu cum punea mama retetele de fructe ( prune, pere) pentru mancarurile cu carnuri.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur că v-am inspirat! Dacă vă plac cominațiile de cărnuri cu fructe murate, vă recomand și rețeta de prune cu usturoi la oțet:https://bucate-aromate.ro/2019/09/prune-marinate-cu-usturoi/
E deosebită, o să vă placă sigur!
Gabriela a zis
Mulțumim pentru rețete. Atât de multe idei delicioase 😊🥰❗
Iuliana a zis
Mulțumesc și eu! Mă bucur mult că vă plac rețetele mele 🙂