Nu ştiu voi cum sunteţi, dar la mine dacă nu miroase în casă a gutui şi dovleac copt, parcă nu e toamnă pe deplin. Cel puţin pentru gutui am o sensibiliate pentru că îmi amintesc cum le ţinea bunica înşirate la geam ca să se coacă şi mă fascina puful lor şi mirosul dulce-amărui. Crude nu mi-au plăcut niciodată, sunt prea acre pentru gustul meu, dar mă topesc după cât de cremoase şi de aromate devin când sunt gătite, asa ca o tarta cu gutui e oricând preferata mea înaintea altor deserturi mai elaborate.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- blatul
- 300 g făină
- 150 g de unt
- 80 g zahăr
- 1 gălbenuş
- un praf de sare
- 3-4 linguri de apă rece
- umplutura
- 4-5 gutui sănătoase (curăţate de coajă şi tăiate felii)
- 100 g zahăr brun
- 500 ml de apă
- zeama de la o lămâie
- afine/vişine/nuci – opţional
Instrucțiuni de preparare
- Facem un sirop din apa, zeama de lămâie şi zahărul brun.
- Când siropul începe să fiarbă, adăugăm feliile de gutui şi le lăsăm la fiert cam 30 de minute, până se îngroaşă siropul. Luăm de pe foc şi lăsăm la răcit.
- Pentru aluat frecăm cu o furculiţă untul rece cu gălbenuşul, adăugăm zahărul, sarea şi făina şi amestecăm până obţinem un aluat nisipos. Adăugăm 3-4 linguri de apă foarte rece, care au rolul de a lega aluatul, în aşa fel încât să îl putem aduna sub formă de bilă. Aluatul înfăşurat în folie alimentară, îl băgăm la frigider 15-20 de minute, cât timp se răceşte siropul.
- Aluatul îl întindem cu sucitorul pe blatul presărat cu făină, îi dăm o formă rotundă şi îl aşezăm în tava de tartă. Îl înţepăm din loc în loc cu furculiţa şi îl dăm la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, pentru 15 minute ca să prindă o crustă, altfel aluatul s-ar înmuia cu sucul de la gutui şi nu s-ar mai coace cum trebuie.
- Scoatem aluatul din cuptor, iar deasupra aşezăm fructele şi peste fructe turnăm siropul rămas. Băgăm tarta la copt pentru aproximativ 30 de minute.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Până aici a fost simplu, nu-i aşa? Ei bine, greul de-abia de-aici încolo începe, pentru că trebuie să avem răbdare 10-15 minute să se răcească tarta şi abia apoi s-o devorăm! Greu, foarte greu! Ştiu, vă înţeleg, am trecut şi eu prin asta! 😀
Poftă bună vă doresc!
Rodica Predoi a zis
Multumesc mult pt retete. Unde locuiesc ( Canada ) gutuile sint f scumpe $3 una. Dar am sa incerc sa fac macar pe jumatate din retete si daca imi ies la anul chiar daca vor fi $4 una tot osa prepar. Da imi aduc si eu aminte cum puneam in geam gutuiele sa se ingalbeneasca. Toate cele bune Rodica
Iuliana Sbîrnea a zis
Vai, dar sunt incredibil de scumpe!
Îmbrățișări cu drag, acolo, departe și numai bine!
Rodica Granpier a zis
Super reteta si usor de facut...la piata cu mine, sa vedem daca gasesc gutui :))))
Iuliana a zis
TREBUIE sa gasesti, Rodica! 🙂
tanaseaurica a zis
o reteta reusita si numai buna de gustat pe vremea asta si nu numai, un deliciu desavarsit pe care l-as incerca oricand 🙂
Iuliana a zis
E foarte aromata. Cred ca inca se mai gasesc gutui, nu-i asa?