Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Fără carne

Mâncare de urzici cu usturoi - de post sau cu ou

Publicat la 5 martie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

497 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de mâncare de urzici cu usturoi. O mâncare tradițională, de primăvară, foarte simplă, dar delicioasă și plină de vitamine.

Ura! Au apărut urzicile, așa că putem decreta fără teamă că e deja primăvară! Acum câteva zile am mers în piață special pentru urzici și mare bucurie a fost că le-am găsit. Sunt cam scumpe, dar așa e mereu cu trufandalele, sunt produse de lux, nu-i așa?

Mancare de urzici cu usturoi

Cred că fiecare dintre noi are o relație foarte personală cu urzicile. Unii chiar le iubesc, alții nici să nu audă de ele! Și mai sunt și cei care nu se dau în vânt după ele, dar știu că sunt o adevărată infuzie de sănătate, așa că acceptă să le mănânce o dată sau de două ori pe primăvară.

Este bine știut faptul că urzicile sunt pline de vitamine, săruri minerale și au o mulțime de efecte benefice pentru sănătatea noastră. Consumul urzicilor este indicat de medici în multe afecțiuni.

Mergi direct la:
  • Unde găsim urzici și cum le alegem?
  • Cum se curăță și cum se opăresc urzicile?
  • Cum se gătesc urzicile?
  • Preparare mâncare de urzici cu usturoi
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Unde găsim urzici și cum le alegem?

Urzici

Urzici găsiți începând cu luna martie în piețe, de obicei culese de țărani, mai rar spre deloc veți găsi urzici de cultură. Se vând la pungă și dacă vrei să faci o mâncare de urzici sau un pilaf, îți trebuie cam două pungi. Mai găsim de cumpărat și grămăjoare doar cât să pui într-o ciorbă.

Dacă le cumpărați ca mine, din piață, verificați ca în pungi să fie urzici verzi, proaspete. Culoarea lor trebuie să fie vie, vibrantă, iar frunzele să fie ferme și doar vârfuri tinere, nu plante întregi, mature.

Dacă le culegeți voi, mergeți în locuri curate, cât mai departe de șosele, pe cât posibil nepoluate. Le găsiți pe marginea apelor sau a pădurilor. Neapărat să vă luați mănuși la voi, pentru că urzicile "pișcă", deși bunica mea le-a cules mereu fără mănuși...zicea că fac bine la reumatism.

Cum se curăță și cum se opăresc urzicile?

Cum se spala urzicile
Cum se spală urzicile

De obicei urzicile sunt foarte murdare și trebuiesc curățate cu atenție. Printre frunzele lor se agață tot felul de insecte, paie, fire de iarbă, etc. Abia după ce le luați la mână și îndepărtați toate impuritățile treceți la spălat urzicile.

Puneți-le într-un vas cu multă apă sau într-o sită și clătiți-le energic în mai multe ape ca să se spele tot praful de pe frunze. Folosiți mănuși dacă aveți pielea sensibilă.

După spălare, opăriți urzicile timp de 2-3 minute în apă clocotită în care ați pus puțină sare. Scoateți urzicile într-o strecurătoare și treceți-le sub un jet de apă rece, apoi tocați-le mărunt

Nu aruncați apa în care ați opărit urzicile! Strecurați-o printr-o sită fină, apoi o veți folosi la mâncarea de urzici. Dacă mai rămâne, eu o folosesc la gătit, o pun în ciorbe. Unii recomandă ca apa aceasta să se bea dimineața pe stomacul gol pentru că e plină de vitamine.

Cum se oparesc urzicile
Se scurg urzicile, dar se păstrează apa în care au fiert
Urzici oparite
Urzici opărite și scurse

Cum se gătesc urzicile?

Pentru că de obicei atunci când apar urzicile ne aflăm în plin Post al Paștelui, urzicile se folosesc în multe mâncăruri de post.

Urzicile se gătesc în mod similar spanacului sau șteviei. Eu le fac de obicei cu usturoi, aceasta este mâncarea mea preferată pe care o mănânc neapărat cu mămăliguță și dacă nu este post, și cu un ou deasupra.

Mancare de urzici cu usturoi

Îmi mai plac și urzicile cu orez sau le mai dau drumul în câte o ciorbă de primăvară acrită cu borș, în care pun ștevie și lobodă proaspete.

Preparare mâncare de urzici cu usturoi

Mâncarea de urzici cu usturoi se face la fel de ușor ca orice mâncărică de-a noastră, tradițională.

Am călit o ceapă mare în puțin ulei, am adăugat o lingură de făină și am lăsat-o un minut să se gătească alături de ceapă, apoi am început să torn puțin câte puțin din apa în care am opărit urzicile.

Când făina s-a îngroșat puțin, am adăugat urzicile tocate, încă puțină apă și le-am lăsat să mai fiarbă împreună cam 10 minute. La final am pus usturoiul trecut prin presă, am stins focul și am lăsat mâncarea 5 minute acoperită cu un capac ca să se împrietenească toate aromele.

Ceapa calita cu faina
Folosim apa în care au fiert urzicile
Urzici cu usturoi
Mâncare de urzici

Între timp a fost gata și mămăliguța, am făcut câte un ou poșat (poate fi și prăjit sau chiar fiert, după preferințe) pentru fiecare și gata masa! 🙂

Rețete asemănătoare

  • Placinta de post cu spanac
    Plăcintă de post cu spanac și orez - rețetă simplă și gustoasă
  • mancare de stevie cu orez servita cu mamaliguta si ridichi
    Mâncare de ștevie cu orez – rețetă tradițională de primăvară
  • Mancare de fasole verde cu rosii si usturoi
    Mâncare de fasole verde cu sos de roșii și usturoi
  • Paste cu sos de leurda
    Paste cu leurdă - rețeta simplă, de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de urzici cu usturoi

Mâncare de urzici cu usturoi

Rețeta de mâncare de urzici cu usturoi. O mâncare tradițională, de primăvară, foarte simplă, dar delicioasă și plină de vitamine.
5 from 16 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 400-500 g urzici proaspete, tinere
  • 1 ceapă mare
  • 1 lingură cu vârf de făină
  • 3-4 căței de usturoi
  • 30 ml ulei
  • sare, piper, nucșoară - după gust

pentru servit

  • mămăliguță
  • ouă poșate, fierte sau prăjite

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați urzicile de impurități și clățiți-le în mai multe ape.
  • Opăriți urzicile pentru 2-3 minute în apă clocotită în care ați pus un praf de sare.
  • Scoateți urzicile opărite într-o sită ai treceți-le pe sub un jet de apă rece.Strecurați și păstrați deoparte apa în care ați opărit urzicile.
  • Tocați urzicile mărunt cu un cuțit, sau le puteți pasa foarte scurt la robot.
  • Tocați ceapa mărunt și o căliți 2-3 minute în ulei, apoi adăugați făina și o lăsați să se gătească un minut împreună cu ceapa, amestecând continuu ca să nu se ardă.
  • Începeți să turnați puțin câte puțin din apa în care ați opărit urzicile. Eu am pus cam 300 ml. Făina se va îngroșa și va forma un sos.
  • Puneți și urzicile în tigaie, mai adăugați apă dacă este nevoie, apoi sare, piper și nucșoară dacă vă place.
  • Lăsați urzicile să se gătească cam 10 minute, nu e nevoie de mai mult.
  • Puneți peste urzici usturoiul trecut prin presă, stingeți focul și lăsați mâncarea acoperită cu un capac să se odihnească și să se îmbine aromele.
  • Serviți mâncarea de urzici cu usturoi imediat, alături de o mămăliguță și de un ou poșat, fiert sau prăjit.
Valori nutriționale
Mâncare de urzici cu usturoi
Valori per porție
Calorii
101
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
8
g
12
%
Carbohidrați
 
6
g
2
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
3
g
6
%
Vitamina A
 
9378
IU
188
%
Calciu
 
106
mg
11
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mancare de urzici cu usturoi

Vă doresc poftă bună la mâncare de urzici cu usturoi! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
497 shares

Comentarii

  1. Lucia a zis

    martie 07, 2024 at 3:39 pm

    5 stars
    Cele mai bune, dar la noi în America se găsesc foarte rar, ce mă fac?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 07, 2024 at 4:11 pm

      Ce să zic...îmi pare rău. Poate gătiți în același fel spanac cu mămăliuță și vă faceți puțin pofta...

      Răspunde
5 from 16 votes (15 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.