• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 22 iul. 2023 · Publicată: 12 iun. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
861 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de clafoutis cu căpșuni, unul dintre cele mai simple și mai delicioase deserturi. Cum se face clafoutis, ce ingrediente folosim și cât timp se coace.

clafoutis cu capsuni
Mergi direct la:
  • Ce este calfoutis
  • Cum se pregătește un clafoutis
  • Cum se servește clafoutis cu căpșuni
  • Alte rețete rapide în care căpșunile sunt vedete
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este calfoutis

Clafoutis , cu denumirea lui pretențioasă și dificil de pronunțat pentru noi, este un desert franțuzesc care a făcut înconjurul lumii datorită simplității lui.

Nu este o prăjitură, ci mai degrabă o clătită uriașă făcută la cuptor. Sau o budincă. Aluatul e cremos, aromat și parfumat cu vanilie și coajă de lămâie.

Pentru un clafoutis reușit nu îți trebuiesc cine știe ce abilități în bucătărie și nici ingrediente de negăsit. Rețeta originală conține lapte și unt, căci după cum știm, la francezi "dacă unt nu e, nimic nu e".

Eu mi-am dezvoltat în timp două rețete după care fac clafoutis: dacă folosesc smântână pentru frișcă - ca în rețeta de azi - nu mai folosesc unt. Dacă pun lapte în loc de smântână, atunci pun și unt. Asta ca să echilibrez cât de cât grăsimile din compoziție. Nu fac foarte mare economie de calorii, dar măcar mă străduiesc 😀

La rețeta de azi am folosit ceea ce se vede în fotografia de mai jos. Plus căpșuni dulci și parfumate!

ingrediente

De fapt, rețeta franțuzească originală de clafoutis, se face cu cireșe, dar suportă adaptări și cu alte fructe. Ba am văzut chiar și rețete de clafoutis sărate, ceea ce trebuie să recunosc că sună foarte tentant.

La rețeta de azi am folosit căpșuni, pentru că este exact vremea lor. Acum sunt bine coapte, dulci și parfumate și nu mă pot opri să nu le ascund în tot felul de deserturi.

capsuni taiate

Pe blog veți găsi și alte variante de clafoutis. Le las mai jos dacă doriți să le încercați:

  • clafoutis cu vișine
  • clafoutis cu caise și rozmarin

Cum se pregătește un clafoutis

Aluatul pentru clafoutis este foarte asemănător cu cel de clătite. Nu are nevoie de niciun agent de creștere pentru că un clafoutis nu trebuie nicidecum să fie pufos, ci va avea consistența unei budinci: umed și cremos.

Capsuni in tava
turnam aluatul peste fructe

Așadar, nu punem praf de copt, nici nu batem albușurile spumă, ci doar mixăm puțin ingredientele cât să avem o compoziție omogenă și turnăm amestecul peste fructele așezate frumos în tava unsă cu unt.

Cum se servește clafoutis cu căpșuni

Clafoutis este la fel de bun și călduț, dar și rece, de la frigider.

Îl puteți lăsa simplu, sau îl puteți pudra cu zahăr vanilat. Vezi aici cum poți face zahăr vanilat acasă.

Dacă îl serviți călduț, puteți pune un glob de înghețată de vanilie deasupra.

Clafoutis este delicios și cu un moț de frișcă sau cu o lingură de iaurt cremos.

Un desert atât de simplu, care poate fi servit în multe feluri. Alegeți ce vă place mai mult! 🙂

clafoutis cu capsuni
clafoutis pudrat cu zahar

Alte rețete rapide în care căpșunile sunt vedete

Dacă sunteți iubitori de deserturi cu căpșuni, vă las mai jos câteva idei simple și extraordinar de gustoase:

  • crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
  • înghețată de căpșuni cu lapte condensat
  • Eton Mess cu bezele
  • tartă rustică cu căpșuni

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu căpșuni

Rețeta de clafoutis cu căpșuni, unul dintre cele mai simple și mai delicioase deserturi. Cum se face clafoutis, ce ingrediente folosim și cât timp se coace.
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
forma tarta 26 cm
formă tartă 26 cm

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru o formă cu diametrul de 26 cm

  • 320 g căpșuni
  • 3 ouă
  • 200 ml smântână pentru frişcă cu 35% grăsime
  • 80 g zahăr tos
  • 90 g făină
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare

în plus

  • puțin unt pentru uns tava
  • 1 lingură zahăr tos

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Ungeți cu unt o formă de tartă sau orice alt vas potrivit ca mărime.
  • Peste unt presărați o lingură de zahăr tos.
  • Spălați căpșunile, îndepărtați codițele și puneți-le în tava unsă cu unt. Dacă sunt mai mari, tăiați-le în două. Dacă sunt micuțe, le puteți lăsa întregi.
  • Într-un vas, mixați scurt toate ingredientele din listă, doar cât să se omogenizeze. Turnați aluatul în tavă, peste căpșuni.
  • Dați tava la cuptor pentru 30-35 de minute, până când prăjitura este bine închegată.
  • Clafoutis se poate servi cald sau rece și opțional, îl puteti pudra cu zahăr.
  • Păstrați clafoutis la frigider dacă mai rămâne de pe o zi pe alta.

Bine de știut:

  1. Pentru o variantă cu mai puține calorii, puteți înlocui zahărul cu un îndulcitor natural, de exemplu Green Sugar sau Eritritol.
  2. Prăjitura se poate face în mod similar cu orice alte fructe.
Nutrition Facts
Clafoutis cu căpșuni
Amount per Serving
Calorii
203
% Daily Value*
Grăsimi
 
11
g
17
%
Colesterol
 
96
mg
32
%
Carbohidrați
 
23
g
8
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
12
g
13
%
Proteine
 
4
g
8
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
clafoutis cu capsuni

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Felie de prăjitură cu iaurt și prune, desert simplu de sezon
    Prăjitură rapidă cu prune – fragedă, aromată și gata în 45 de minute
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
861 shares
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.