Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios

Publicat la 12 iunie 2020 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

860 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de clafoutis cu căpșuni, unul dintre cele mai simple și mai delicioase deserturi. Cum se face clafoutis, ce ingrediente folosim și cât timp se coace.

clafoutis cu capsuni
Mergi direct la:
  • Ce este calfoutis
  • Cum se pregătește un clafoutis
  • Cum se servește clafoutis cu căpșuni
  • Alte rețete rapide în care căpșunile sunt vedete
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este calfoutis

Clafoutis , cu denumirea lui pretențioasă și dificil de pronunțat pentru noi, este un desert franțuzesc care a făcut înconjurul lumii datorită simplității lui.

Nu este o prăjitură, ci mai degrabă o clătită uriașă făcută la cuptor. Sau o budincă. Aluatul e cremos, aromat și parfumat cu vanilie și coajă de lămâie.

Pentru un clafoutis reușit nu îți trebuiesc cine știe ce abilități în bucătărie și nici ingrediente de negăsit. Rețeta originală conține lapte și unt, căci după cum știm, la francezi "dacă unt nu e, nimic nu e".

Eu mi-am dezvoltat în timp două rețete după care fac clafoutis: dacă folosesc smântână pentru frișcă - ca în rețeta de azi - nu mai folosesc unt. Dacă pun lapte în loc de smântână, atunci pun și unt. Asta ca să echilibrez cât de cât grăsimile din compoziție. Nu fac foarte mare economie de calorii, dar măcar mă străduiesc 😀

La rețeta de azi am folosit ceea ce se vede în fotografia de mai jos. Plus căpșuni dulci și parfumate!

ingrediente

De fapt, rețeta franțuzească originală de clafoutis, se face cu cireșe, dar suportă adaptări și cu alte fructe. Ba am văzut chiar și rețete de clafoutis sărate, ceea ce trebuie să recunosc că sună foarte tentant.

La rețeta de azi am folosit căpșuni, pentru că este exact vremea lor. Acum sunt bine coapte, dulci și parfumate și nu mă pot opri să nu le ascund în tot felul de deserturi.

capsuni taiate

Pe blog veți găsi și alte variante de clafoutis. Le las mai jos dacă doriți să le încercați:

  • clafoutis cu vișine
  • clafoutis cu caise și rozmarin

Cum se pregătește un clafoutis

Aluatul pentru clafoutis este foarte asemănător cu cel de clătite. Nu are nevoie de niciun agent de creștere pentru că un clafoutis nu trebuie nicidecum să fie pufos, ci va avea consistența unei budinci: umed și cremos.

Capsuni in tava
turnam aluatul peste fructe

Așadar, nu punem praf de copt, nici nu batem albușurile spumă, ci doar mixăm puțin ingredientele cât să avem o compoziție omogenă și turnăm amestecul peste fructele așezate frumos în tava unsă cu unt.

Cum se servește clafoutis cu căpșuni

Clafoutis este la fel de bun și călduț, dar și rece, de la frigider.

Îl puteți lăsa simplu, sau îl puteți pudra cu zahăr vanilat. Vezi aici cum poți face zahăr vanilat acasă.

Dacă îl serviți călduț, puteți pune un glob de înghețată de vanilie deasupra.

Clafoutis este delicios și cu un moț de frișcă sau cu o lingură de iaurt cremos.

Un desert atât de simplu, care poate fi servit în multe feluri. Alegeți ce vă place mai mult! 🙂

clafoutis cu capsuni
clafoutis pudrat cu zahar

Alte rețete rapide în care căpșunile sunt vedete

Dacă sunteți iubitori de deserturi cu căpșuni, vă las mai jos câteva idei simple și extraordinar de gustoase:

  • crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
  • înghețată de căpșuni cu lapte condensat
  • Eton Mess cu bezele
  • tartă rustică cu căpșuni

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu căpșuni

Rețeta de clafoutis cu căpșuni, unul dintre cele mai simple și mai delicioase deserturi. Cum se face clafoutis, ce ingrediente folosim și cât timp se coace.
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
forma tarta 26 cm
formă tartă 26 cm

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru o formă cu diametrul de 26 cm

  • 320 g căpșuni
  • 3 ouă
  • 200 ml smântână pentru frişcă cu 35% grăsime
  • 80 g zahăr tos
  • 90 g făină
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare

în plus

  • puțin unt pentru uns tava
  • 1 lingură zahăr tos

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Ungeți cu unt o formă de tartă sau orice alt vas potrivit ca mărime.
  • Peste unt presărați o lingură de zahăr tos.
  • Spălați căpșunile, îndepărtați codițele și puneți-le în tava unsă cu unt. Dacă sunt mai mari, tăiați-le în două. Dacă sunt micuțe, le puteți lăsa întregi.
  • Într-un vas, mixați scurt toate ingredientele din listă, doar cât să se omogenizeze. Turnați aluatul în tavă, peste căpșuni.
  • Dați tava la cuptor pentru 30-35 de minute, până când prăjitura este bine închegată.
  • Clafoutis se poate servi cald sau rece și opțional, îl puteti pudra cu zahăr.
  • Păstrați clafoutis la frigider dacă mai rămâne de pe o zi pe alta.

Bine de știut:

  1. Pentru o variantă cu mai puține calorii, puteți înlocui zahărul cu un îndulcitor natural, de exemplu Green Sugar sau Eritritol.
  2. Prăjitura se poate face în mod similar cu orice alte fructe.
Valori nutriționale
Clafoutis cu căpșuni
Valori per porție
Calorii
203
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
11
g
17
%
Colesterol
 
96
mg
32
%
Carbohidrați
 
23
g
8
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
12
g
13
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
461
IU
9
%
Calciu
 
34
mg
3
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
clafoutis cu capsuni

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
860 shares
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x