Această prăjitură rapidă cu brânză și căpșuni se face atât de atât de ușor, încât o veți repeta foarte des și cu alte umpluturi!
Suntem în plin sezon al căpșunilor dulci și parfumate și în perioada aceasta vreau să le folosesc în toate deserturile pe care le fac! M-am gândit că merg de minune în prăjitura aceasta cu blat fraged de unt și cu umplutură fină și cremoasă de brânză dulce și cred că fotografiile vă vor convinge că am avut dreptate!
Rețeta acestei prăjituri este minunat de simplă și de versatilă. Puteți jongla atât cu umplutura, cât și cu fructele pe care le folosiți în funcție de preferințele voastre sau de sezon. Sau o puteți face doar cu brânză sau doar cu fructe. Puteți folosi și gem dacă nu aveți fructe proaspete. Combinațiile sunt infinite, nu vă fie teamă să improvizați, va ieși delicioasă oricum!
Secretele aluatului pentru această prăjitură rapidă cu brânză dulce și căpșuni
Cu ingredientele umpluturii ne putem juca după bunul plac, dar aluatul acestui desert are câteva mici-mici secrete pe care trebuie să le știți dacă doriți să aveți o prăjitură delicioasă, fragedă și care se păstrează proaspătă câteva zile.
Aluatul acesta are multe grăsimi: mult unt și multe gălbenușuri. Acestea sunt ingredientele care îi dau frăgezime, iar modul de lucru îl face pufos și aerat.
Acest aluat fraged se face ridicol de simplu: practic punem toate ingredientele în cuva robotului și mixăm de câteva ori până când untul se combină cu făina și se transformă în...nisip 🙂
Da, vom avea un aluat nisipos care este absolut uimitor pentru că exact așa afânat cum este, îl turnăm în tavă, fără să ne chinuim să îl întindem sau să îl presăm în niciun fel. Bulgărașii de unt și făină se vor înmuia în cuptor, se vor uni între ei și ne vor da cel mai fraged și cel mai pufos blat pentru prăjituri.
Câteva sfaturi de ajutor:
- Folosiți unt bun, cu 82% grăsime.
- Untul trebuie să fie foarte rece, de la frigider și e mai ușor de lucrat dacă îl tăiați cubulețe.
- Dacă aveți un robot cu lamă "S" folosiți-l! Veți obține în câteva secunde un aluat cu granulație foarte fină.
- Dacă nu aveți robot, puteți "frământa" aluatul folosind dinții unei furculițe sau chiar cu mâna. Trebuie să vă mișcați foarte repede, astfel încât untul să nu se înmoaie. Oricum, e de așteptat că veți obține un "nisip" mai grosier, adică un aluat cu granulație mai mare. E foarte bine și așa.
- Nu exagerați cu prelucrarea aluatului. Dacă se înmoaie untul, nu vom mai avea un aluat la fel de fraged.
- După ce ați pregătit aluatul, păstrați-l la frigider cât timp vă ocupați de umplutură.
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă. Fiind foarte fragedă, dacă o manevrați cât este încă caldă, se va rupe.
Alte prăjituri la fel de simple și de bune pe care veți dori să le încercați
Dacă și voi sunteți amatori de prăjituri cu fructe care se fac ușor și rapid, sunt sigură că și rețetele de mai jos vor fi pe placul vostru:
- prăjitură pufoasă cu căpșuni și lapte bătut
- prăjitură rapidă cu mere
- prăjitură cu cireșe și ciocolată neagră
- prăjitură cu brânză de vaci și zmeură
Mod de preparare prăjitură rapidă cu căpșuni și cremă de brânză dulce (VIDEO inclus)
Cu toate că rețeta este foarte ușor de făcut, cred că întotdeauna e de folos să poți urmări într-un videoclip cum a fost preparată și sa beneficiezi de câteva extra-sfaturi. Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură rapidă cu brânză dulce și căpșuni
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluatul - pentru o tavă 35×20 cm
- 200 g unt cu 82% grăsime (rece, de la frigider)
- 3 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 10 g zahăr Bourbon
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 400 g făină tip 000
- 8 g praf de copt
- un praf de sare
umplutura
- 300 g căpșuni
- 2 ouă
- 300 g brânză dulce (brânză de vaci, urdă, ricotta, etc)
- 100 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
aluatul
- Puneți în bolul robotului toate ingredientele din lista pentru aluat.
- Mixați 1 minut sau până când aluatul capătă o textură nisipoasă.
- Dacă nu aveți robot, puneți ingredientele într-un bol și amestecați cu dinții unei furculițe până când untul se combină uniform cu făina și aveți un aluat granulat, dar nu mai rămâne făină uscată în castron.
- Păstrați aluatul la frigider cât timp vă ocupați de umplutură.
- Aprindeți acum cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
umplutura
- Tăiați căpșunile cuburi sau felii, după cum preferați.
- Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu mai cade de pe teluri.
- Într-un alt castron mixați gălbenușurile cu zahărul și vanilia.
- Peste gălbenușuri puneți brânza și mixați din nou cât să se încorporeze.
- Cu un tel de mână încorporați spuma de albușuri în amestecul de brânză și gălbenușuri.
asamblare și coacere
- Puneți în tavă ¾ din aluatul nisipos pregătit. Nu este nevoie să îl compactați.
- Peste aluat turnați umplutura de brânză și o nivelați.
- Puneți căpșunile tăiate peste stratul de brânză și presărați restul de aluat.
- Coaceți prăjitura timp de aproximativ 40 de minute până când aluatul de deasupra este ușor rumenit.
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă înainte să o feliați.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu