Aceste chifteluțe din dovlecei, cu brânză și mărar se fac incredibil de ușor din doar câteva ingrediente și vor fi garnitura sau aperitivul perfect alături de un sos de iaurt cu usturoi!
Dintotdeauna în familia noastră chifteluțele din legume au avut succes mai mare decât cele din carne. Și pentru că acum, vara, avem o abundență de dovlecei în piețe sau în grădini, m-am gândit să vă arăt și vouă rețeta noastră de chifteluțe din dovlecei, fragede și extraordinar de gustoase, mai ales dacă sunt înmuiate într-un sos răcoros de iaurt cu usturoi 😉
10 motive pentru care merită să faci aceste chifteluțe din dovlecei
- se fac ușor și rapid, sunt gata cam în jumătate de oră;
- avem nevoie pentru ele doar de ingrediente simple pe care le avem mereu la îndemână;
- sunt foarte versatile, se pot servi la orice masă a zilei cu orice sos vă place, de la maioneză până la ketchup, chiar dacă eu îl recomand pe cel de iaurt. Le puteți lua la pachet sau le puteți folosi în sandvișuri;
- se pot prăji în ulei sau se pot coace în cuptor. Chiar dacă alegeți varianta prăjită, să știți că absorb foarte puțin ulei;
- sunt ieftine și spornice. Din 2 dovlecei obținem 20 de chifteluțe;
- sunt destul de dietetice - în varianta prăjită au aprox. 85 kcal/buc, iar în varianta la cuptor au aprox. 70 kcal/buc;
- se pot servi imediat, cât sunt calde, dar sunt la fel de bune și reci, de la frigider;
- se păstrează perfect la frigider, într-o caserolă cu capac timp de 3-4 zile;
- puteți face mai multe, iar o parte din ele să le congelați pentru mai târziu. După decongelare sunt ca noi!
- rețeta se poate adapta cu ușurință dacă aveți intoleranță la gluten: doar înlocuiți făina și pesmetul cu unele fără gluten și vă puteți bucura și voi de aceste chifteluțe!
Ingrediente pentru chifteluțe delicioase din dovlecei
Așa cum v-am spus, avem nevoie de ingrediente puține, ieftine și probabil că le aveți în casă chiar acum. Să le luăm puțin pe rând:
- dovlecei - eu am folosit dovlecei românești și bănuiesc că majoritatea dintre voi pe aceștia îi preferă și îi au la îndemână. Dar puteți folosi și soiurile de dovlecei galbeni sau cu coaja verde închis, adică zucchini. Aceștia sunt chiar mai ușor de gătit pentru că conțin mai puțină apă decât soiul românesc pe care îl știm cu toții.
- ouă - ouăle sunt necesare ca liant al tuturor celorlalte ingrediente
- brânză - o folosim pentru un plus de gust și de textură. Puteți folosi orice brânză uscată, de preferat să fie puțin sărată: telemea, caș de vaci sau de oi, brânză de burduf.
- făină - orice făină merge la fel de bine în rețeta aceasta. Eu am folosit de data aceasta făină 000 de patiserie, dar cu alte ocazii am folosit făină 650 pentru pâine sau făină integrală și a fost la fel de bine. Și făina fără gluten va funcționa perfect.
- pesmet - îl folosim pentru că absoarbe foarte bine umiditatea din dovlecei (ceea ce mai rămâne după ce îi stoarcem) și face chifteluțele noastre mai pufoase. Se poate înlocui cu făină dacă dacă nu aveți pesmet în casă, dar e posibil să aveți nevoie de 1 lingură de făină în plus pentru că puterea ei de absorbție a lichidelor este mai mică decât cea a pesmetului.
- usturoi - dovleceii sunt destul de fazi, așa că e nevoie de condimente puternice în compoziție dacă vrem să avem chifteluțe gustoase.
- mărar - mărarul proaspăt este exact ceea ce trebuie în compoziția acestor chifteluțe din dovlecei! Dacă nu aveți sau nu vă place mărarul, îl puteți înlocui cu pătrunjel verde. Chiar și niște cozi de ceapă verde ar merge de minune.
- sare și piper - folosiți-le după gustul vostru, dar atenție la sare pentru că și brânza va fi deja sărată.
- ulei pentru prăjit - dacă alegeți varianta prăjită, să știți că aceste chifteluțe nu se prăjesc în baie de ulei, așadar folosim foarte puțin ulei, doar pe fundul tigăii, cât să nu se lipească chifteluțele. Vă recomand să folosiți ulei de floarea soarelui.
Secretele rețetei pentru chifteluțe pufoase și delicioase
Cumva orice rețetă are câteva mici secrete care fac diferența între rezultate. Chifteluțele din dovlecei vor fi minunate dacă:
- după ce dați dovleceii pe răzătoare, îi stoarceți foarte, foarte bine! Vă recomand să îi puneți într-un șervet de bucătărie pe care să îl răsuciți și să îl presați până când reușiți să eliminați tot lichidul (vedeți cum am procedat eu în rețeta video)
- folosiți pesmet, așa cum este recomandat în rețetă
- prăjiți chifteluțele la foc mediu spre mare în foarte puțin ulei și lăsați-le timp să se gătească și în interior
- nu aglomerați tigaia, puneți doar atâtea chifteluțe câte încap lejer, lăsând loc aerului fierbinte și uleiului să circule între ele
- scoateți chifteluțele pe prosoape de hârtie care să dreneze excesul de ulei și nu le suprapuneți unele peste altele. Nu vrem să se aburească, ci vrem să se răcească și să se usuce ușor. În acest fel vor fi ușor crocante la exterior, iar interiorul rămâne moale și pufos.
Cum se servesc aceste chifteluțe cu brânză și dovlecei rași
Răspuns corect: cum vreți voi! 😀 Nu, nu glumesc deloc: sunt minunate și la micul dejun, și la prânz alături de o salată, de cartofi prăjiți, piure sau natur, merg de minune și la cină.
Le puteți folosi în sandvișuri pentru pachetul de la birou sau pentru picnic.
Le puteți înmuia în orice sos vă place vouă: maioneză, ketchup, sos de smântână, tzatziki etc.
Nouă ne plac cu un sos simplu făcut din iaurt natural cu 3.5 % grăsime, puțin ulei de măsline, usturoi, sare, piper și mărar, toate după gust. Simplu de tot și infinit de bun! 🙂
Mod de preparare chifteluțe din dovlecei cu brânză și mărar
Chifteluțele de azi se fac foarte ușor, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare și să beneficiezi de câteva extra-sfaturi. Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chifteluțe din dovlecei cu brânză și mărar
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 dovlecei ((aprox. 900 g în total))
- 3 ouă
- 200 g brânză ((caș, telemea, brânză de burduf sau combinate))
- 80 g făină
- 80 g pesmet
- 2-3 căței de usturoi
- sare, piper, mărar tocat, după gust
- 50 ml ulei pentru prăjit
pentru sosul de iaurt și usturoi
- 250 ml iaurt 3.5% grăsime
- 2 căței de usturoi trecuți prin presă
- 1 lingură ulei de măsline
- sare, piper, mărar proaspăt - după gust
Instrucțiuni de preparare
- Spălați dovleceii, îndepărtați capetele și dacă doriți curățați-i de coajă. Eu nu i-am curățat.
- Dați dovleceii pe răzătoarea cu găuri mari și puneți-i într-un castron încăpător. Presărați dovleceii rași cu 1 linguriță de sare, amestecați puțin și lăsați-i deoparte cam 10 minute, timp în care vă ocupați de restul ingredientelor.
- Între timp dați brânza tot pe răzătoarea cu găuri mari, sau o desfaceți cu dinții unei furculițe.
- Tocați mărunt mărarul, bateți ouăle și zdrobiți usturoiul.
- După cele 10 minute, puneți dovleceii într-un șervet de bucătărie, răsuciți și stoarceți foarte bine toată apa pe care și-au lăsat-o.
- Puneți dovleceii într-un castron și peste ei celelalte ingrediente și condimente după gustul vostru.
- Omogenizați compoziția și formați chifteluțele pe un platou. Ca să le fac pe toate egale, eu am folosit ca măsură o cupă de înghețată. Ar trebui să vă iasă în jur de 20 de bucăți.
chifteluțe prăjite în ulei
- Puneți cam 3 linguri de ulei la încins într-o tigaie antiaderentă. Când uleiul s-a încins puneți chifteluțele la prăjit. Nu aglomerați tigaia!
- Prăjiți chifteluțele la foc mediu spre mare și lăsați-le timp să se gătească și în interior.
- Scoateți chifteluțele pe șervete de hârtie care să dreneze excesul de ulei.
- Nu puneți chifteluțele unele peste altele, așezați-le pe un singur rând!
chifteluțe la cuptor
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Așezați chifteluțele în tavă, pe hârtie de copt lăsând cam 2 cm între ele. Nu cresc la cuptor, dar trebuie să circule aerul fierbinte printre ele.
- Coaceți chifteluțele timp de 35-40 de minute până când sunt frumos rumenite. La jumătatea timpului deschideți ușa cuptorului și le întoarceți de pe o parte pe alta.
sos de iaurt cu usturoi
- Puneți iaurtul într-un castron și peste el restul de ingrediente.
- Amestecați să se omogenizeze sosul.
- Se poate păstra 2-3 zile la frigider într-un recipient cu capac.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte rețete cu dovlecei de care să vă bucurați vara aceasta
Dovleceii sunt ieftini, spornici și delicioși. Dacă îi aveți în grădină probabil că deja aveți supraproducție și doriți să vă bucurați de ei în cât mai multe rețete, așa că vă las mai jos încă câteva idei simple și gustoase pe care sper că le veți încerca:
- dovlecei pane (rețetă cu video inclus)
- mâncare de dovlecei cu orez
- frittata cu dovlecei și telemea la cuptor
- bărcuțe de dovlecei cu carne tocată
Iar dacă vreți să conservați surplusul de dovlecei pentru mai târziu, vă recomand această rețetă simplă de dovlecei la borcan.
Carmen a zis
Am făcut eu, sunt delicioase! Am pus mai puțină faina, deoarece am scurs f bine dovleceii si am vrut să fie și mai dietetice.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că v-au plăcut chifteluțele! Vă aștept cu drag și la alte rețete 🙂
Anca a zis
Nu le-am facut dar cred ca sunt forte bune.
Iuliana Sbîrnea a zis
Trebuie neapărat să le faceți măcar o dată! Promit că sunt minunate și apoi le veți repeta foarte des! 🙂
Elena a zis
Usor de facut si gustoase, perfecte de vara, chiar si pentru cei mici ai nostri.
Iuliana a zis
Mă bucur că v-au plăcut. Mulțumesc pentru comentariu.