Suculente, fragede și foarte gustoase! Așa sunt aceste chifteluțe din pește proaspăt gătite simplu, la cuptor, fără fum și fără miros în toată casa!
Uneori chifteluțele la cuptor pot fi fade și uscate. Dar veți vedea că acestea sunt foarte moi și extraordinar de gustoase! În plus, au puține calorii și alături de o salată, pot constitui un prânz sau o cină dietetică.
Ne plac chifteluțele și le facem destul de des pentru că se fac ușor și sunt foarte versatile. Sunt o opțiune bună și pentru micul dejun sau pachetul de la serviciu. Le putem folosi chiar și la sandvișuri.
De multe ori fac chifteluțe cu ton din conservă pentru că mai mereu se găsește în cămară o conservă care se cere a fi folosită. Dar trebuie să recunosc că rețeta de astăzi, la care am folosit pește proaspăt, se face aproape la fel de ușor, iar gustul este mult mai bun.
Noi le-am servit cu un sos de iaurt cu usturoi și pătrunjel. Au mers de minune!
Mergi direct la:
Ingrediente
Ingredientele pentru această rețetă sunt puține și destul de simple:
- pește proaspăt - eu am cerut la pescărie să îmi pregătească un file de crap. Foarte cărnos, foarte gustos!
- ouă - leagă compoziția
- legume - ceapă uscată, ceapă verde, usturoi
- pesmet - absoarbe umiditatea și leagă compoziția.
- cremă de brânză - dă cremozitate și menține chifteluțele moi și suculente
- condimente - sare, piper, cimbru, nucșoară
- verdețuri - merg la fel de bine și pătrunjelul, și mărarul
- ulei de măsline - 2-3 picături prelinse pe fiecare chifteluță le vor împiedica să se usuce în cuptor
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Mod de preparare
- Cercetați peștele să nu mai aibă oase mici ascunse în țesuturi. Dacă are piele, trebuie să o îndepărtați.
- Tăiați peștele cuburi mai mici. Dacă aveți un robot de bucătărie, atunci totul e foarte simplu: puneți în cuva robotului toate ingredientele mai puțin oul și crema de brânză.
- Mixați de câteva ori până când peștele este mărunțit atât de mult cum vă place: îl puteți face pastă sau îi puteți lăsa o textură mai grosieră, ca să simțiți și bucățele de carne.
- Adăugați oul bătut și brânza și potriviți gustul de sare și condimente. Omogenizați și lăsați amestecul deoparte 10-15 minute ca să se umfle pesmetul.
- Cu o lingură pentru înghețată formați chifteluțe pe care le puneți în tavă, peste hârtia de copt.
- Puneți pe fiecare chifteluță 1-2 picături de ulei de măsline.
- Coaceți chifteluțele în cuptorul pre încins la 180 de grade pentru 25 de minute.
Echipamente necesare
Rețeta aceasta este tare ușoară dacă aveți un robot de bucătărie cu lamă "S" care să toace carnea de pește și să amestece în același timp ingredientele.
Dacă nu aveți un astfel de robot, puteți folosi o mașină de tocat sau dacă sunteți mai îndemânatici, puteți toca peștele mărunt, cu cuțitul.
De mare ajutor la formarea chifteluțelor ar fi o lingură de înghețată. Cu ea puteți face chifteluțe egale, fără să vă murdăriți deloc pe mâini. Dacă nu aveți, vă puteți ajuta de 2 linguri unse ușor cu puțin ulei.
Cum se servesc
Aceste chifteluțe din pește proaspăt sunt foarte versatile. Vă las mai jos câteva sugestii de servire:
- cu salată verde sau baby spanac, fetică, etc.
- cu legume: roșii, castraveți, ardei gras, măsline, etc.
- sos rapid din: iaurt sau smântână cu usturoi, sare, piper și verdeață, după gust.
- cu o maioneză dietetică pe bază de iaurt
- cu piure de cartofi clasic sau piure de cartofi de post
- cu scordolea (skordalia)
Întrebări frecvente
Orice pește gras, cu puține oase sau cu oase mari este potrivit pentru a face chifteluțe: crap, știucă, somon, macrou, hering, ton.
Nu vă recomand acest lucru pentru că nu își vor păstra la fel de bine forma în tigaie. Compoziția lor este moale, gândită să rămână fragedă și suculentă după coacere.
Pesmetul se poate înlocui cu aceeași cantitate de făină.
Crema de brânză se poate înlocui cu aceeași cantitate de smântână grasă. Dacă smântâna e mai fluidă, poate fi nevoie să mai adăugați suplimentar puțin pesmet sau făină în compoziție.
Chifteluțele din pește pregătite după rețeta de mai jos și gătite la cuptor au aprox. 71 kcal/bucată. Dacă le prăjiți în ulei, vor avea ceva mai multe calorii.
Extra-sfaturi
- Nu lăsați chifteluțele în cuptor mai mult de 25 de minute. Nu au nevoie de mai mult timp de gătire pentru că peștele se gătește foarte repede. Dacă te țineți mai mult în cuptor, se vor usca.
- Chifteluțele se vor rumeni doar pe partea care este în contact cu tava. Dacă doriți să le rumeniți pe ambele părți, după 10 minute, puteți deschide ușa cuptorului și le întoarceți pe partea cealaltă.
- Chifteluțele sunt cele mai bune când sunt proaspete, în ziua în care le-ați făcut. Dacă mai rămân pentru a doua zi, păstrați-le într-o caserolă la frigider. Se pot încălzi ușor în cuptorul cu microunde.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chifteluțe din pește proaspăt la cuptor
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
ingrediente pentru chifteluțe din pește
- 350 g file de pește proaspăt (crap, știucă, somon, macrou, hering, etc.)
- 1 ou
- 1 ceapă uscată
- 2 fire ceapă verde
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură pesmet fin
- 2 linguri cremă de brânză (Almette, Philadelphia, etc.)
- ½ legătură pătrunjel sau mărar
- sare, piper, cimbru, nucșoară - după gust
- puțin ulei de măsline - opțional
pentru servit
- salată verde, roșii cherry
- iaurt grecesc, usturoi, pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
- Cercetați peștele să nu mai aibă oase mici ascunse în țesuturi. Dacă are piele, trebuie să o îndepărtați.
- Dacă aveți un robot de bucătărie, atunci totul e foarte simplu: puneți în cuva robotului toate ingredientele mai puțin oul și crema de brânză. Dacă nu aveți robot, tocați carnea la mașina de tocat.
- Mixați de câteva ori până când peștele este mărunțit atât de mult cum vă place: îl puteți face pastă sau îi puteți lăsa o textură mai grosieră, ca să simțiți și bucățele de carne.
- Adăugați oul bătut și brânza și potriviți gustul de sare și condimente. Omogenizați și lăsați amestecul deoparte 10-15 minute ca să se umfle pesmetul.
- Cu o lingură pentru înghețată formați chifteluțe pe care le puneți în tavă, peste hârtia de copt.
- Puneți pe fiecare chifteluță 1-2 picături de ulei de măsline.
- Coaceți chifteluțele în cuptorul pre încins la 180 de grade pentru 25 de minute.
- Serviți chifteluțele cu salată, legume, maioneză dietetică sau sos de iaurt cu usturoi.
- Dacă mai rămân, pătrați chifteluțele într-o caserolă la frigider.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu