Căutați o idee de prânz gustos și sățios? Încercați această rețetă de musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor. Este absolut delicioasă!
V-am adus astăzi rețeta mea specială de musaca la cuptor, ușor diferită de cea tradițională. Este o variantă care se face la fel de simplu, însă e mult mai savuroasă pentru că are arome noi care o duc pur și simplu la un alt nivel. Îmi veți da dreptate dacă o încercați! 🙂
Musacaua are origini arăbești și este o mâncare care alternează straturile de cartofi sau de vinete cu cele de carne tocată. În variata cu cartofi, musacaua este o mâncare destul de calorică și de sățioasă, de aceea este potrivită mai mult în lunile reci ale anului.
Pe blog veți găsi și o rețetă de musca de cartofi cu carne de pui și ciuperci un pic mai ușoară și absolut delicioasă! Iar dacă nu vă surâde combinația de carne și cartofi, puteți încerca rețeta de musaca de vinete cu carne de pui, care este cea mai dietetică variată cu putință și se poate mânca și rece.
Mergi direct la:
Ingrediente
O musaca bună se construiește din câteva straturi:
- cartofi - folosiți cartofi roz sau din cei special pentru fiert. Cartofii albi, făinoși nu sunt potriviți pentru musaca pentru că se sfărâmă ușor. Cartofii trebuie se fierb în coajă, cu câteva ore înainte ca să aibă timp să se răcească bine, altfel nu se pot felia frumos.
- sosul de carne tocată - eu folosesc pentru musaca sosul bolognese care după mine este mai gustos și mai bogat în arome decât modul tradițional de preparare al sosului de carne tocată. Pe blog găsiți rețeta de sos bolognese explicată cu toate detaliile necesare.
- smântână și ouă - în locul clasicului sos bechamel cu făină, eu prefer să fac un amestec din smântână și ouă, condimentat simplu, doar cu sare și piper, pe care îl torn peste ultimul strat de cartofi.
- cașcaval - sau brânză cheddar, mozzarella. Orice brânză care se topește frumos în cuptor este numai bună de presărat peste musaca.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Ce puteți schimba în rețetă
- Cartofii din musaca pot fi fierți - așa cum am făcut eu în rețeta de astăzi - copți, fripți pe grătar sau prăjiți.
- Puteți face musaca și cu cartofi fierți, dați pe răzătoare sau cu piure de cartofi.
- Dacă nu vă plac cartofii sau doriți să reduceți conținutul de carbohidrați, îi puteți înlocui cu felii de vinete sau de dovlecei.
- În locul sosului de ouă și smântână pe care l-am făcut eu, puteți folosi un sos bechamel făcut cu unt și făină.
Întrebări frecvente
Pentru că e mai bogat, având și legume în compoziție: morcov și țelină.
E fiert pe îndelete, în supă de vită și sos de roșii, ceea ce îi conferă un gust superior. Și mai ales pentru aroma pregnantă de vin roșu care este atât de plăcută și care face o mare diferență.
O porție de musaca cu cartofi și carne tocată amestec porc și vită are aproximativ 500 kcal.
Da, puteți congela musacaua înainte sau după coacere. Când vreți să o serviți, o lăsați să se decongeleze până la temperatura camerei, apoi o gătiți la cuptor sau doar o încălziți, după caz.
Fiind o mâncare sățioasă, un pic de pătrunjel proaspăt tocat fin și presărat peste musaca este suficient. Merge bine cu castraveți murați de vară, cu o salată verde sau cu câțiva gogoșari în oțet.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor
Rețeta Video
Ingrediente
pentru sosul de carne (bolognese)
- 500 g carne amestec porc și vită (60-70% să fie carne de vită)
- 2 buc ceapă uscată
- 1 morcov
- 1 felie țelină (opțional)
- 3 căței usturoi (opțional)
- 30 ml ulei
- 30 ml vin roșu
- 200 ml suc de roșii
- 100 ml supă de vită (sau apă )
- sare, piper, cimbru, dafin - după gust
pentru musaca
- 900 g cartofi fierți și răciți
- 2 ouă
- 150 g smântână fermentată
- 60 g cașcaval ras
- sare și piper după gust
- ½ legătură pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
sos de carne tocată (bolognese)
- Tocați carnea prin mașina de tocat sau la robot. Dacă folosiți carne tocată congelată, lăsați-o să se dezghețe peste noapte în frigider.
- Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare. Puneți în tigaie legumele tăiate cubulețe mici sau date pe răzătoare. Presărați un praf de sare și lăsați legumele să se călească timp de 3-4 minute până se înmoaie puțin. Amestecați din când în când.
- Puneți carnea tocată și amestecați să desfaceți bulgărașii care se formează. Veți observa că pe măsură ce se gătește, carnea se albește.
- Turnați vinul, apoi sucul de roșii și condimentați cu sare, piper, dafin și cimbru uscat după gust.
- Puneți și supa de vită în tigaie. Fierbeți carnea timp de 30-40 de minute la foc moderat, cu capac, amestecând din când în când.
musaca
- Cartofii se fierb întregi, în coajă și se lasă se răcească foarte bine. Se taie apoi rondele de 0.5 cm grosime.
- Bateți ouăle cu puțină sare și puțin piper, apoi amestecați-le cu smântâna.
- Pe fundul unei tăvi cu diametrul de aprox. 22 cm puneți 2 linguri din amestecul de mai sus și 2 linguri de sos de carne. Amestecați puțin să se combine.
- Așezați jumătate din rondelele de cartofi pe fundul tăvii.
- Turnați tot sosul de carne. Nivelați.
- Peste stratul de carne așezați restul de felii de cartofi.
- Turnați deasupra sosul de smântână și ouă care v-a mai rămas și presărați cașcavalul ras.
- Dați musacaua la cuptor, la 180 de grade pentru 35-40 de minute până când se rumenește frumos deasupra. Cuptorul să fie preîncins!
- Serviți musacaua caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat fin. Dacă mai rămâne pentru a doua zi, se păstrează la frigider și se încălzește la cuptor sau la microunde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte rețete cu carne tocată
Alte rețete simple și bune în care carnea tocată este vedeta. Sper să le
Din aceeași categorie
Rețeta de musaca face parte din colecția mea de rețete cu carne. Aruncați o privire, sigur veți găsi și alte rețete care să vă inspire!
Lasă un comentariu