Nimic nu e mai bun decât un castron mare din această supă minestrone atât de bogată în paste și legume! Este extraordinar de gustoasă și nu necesită prea mult efort până să fie gata. Este o supă sănătoasă, reconfortantă și sățioasă pe care toată lumea o va iubi.
Mergi direct la:
Ce este minestrone?
Minestrone este o supă italiană foarte groasă, cu multe legume. Diferența dintre o supă obișnuită de legume este tocmai proporția dintre legume și lichid care la minestrone ar trebui să fie cam de 1:1.
Este o rețetă simplă și versatilă. Se poate face atât cu legume proaspete, de sezon, cât și cu legume congelate. De obicei conține și boabe de fasole, paste sau orez.
Nu există o rețetă bine stabilită pentru a face un minestrone, așadar este o bună ocazie să folosiți orice vegetale găsiți prin frigider, prin congelator sau chiar conservele din cămară.
Supa minestrone poate fi: vegană (de post), vegetariană (cu parmezan), se poate face folosind o supă concentrată de carne (de exemplu stock de pește) sau poate conține bucăți de carne.
Varianta mea de astăzi este vegană, doar cu legume și paste fără ou. Trebuie doar să tai legumele în cuburi, să le fierbi și supa va fi gata cât ai bate din palme.
Ingrediente pentru minestrone - varianta vegană
Rețeta aceasta este atât de permisivă, încât cred că nu există situație în care să nu poți face un minestrone absolut delicios cu ceea ce ai deja în casă. Iată ce puteți pune în această supă:
- legume - orice legume sunt binevenite în această supă: ceapă, morcov, țelină, păstârnac, dovlecei, cartofi, broccoli, spanac, mazăre, fasole păstăi, etc.
- ulei de măsline - pentru a căli legumele și pentru a adăuga câțiva stropi la final
- fasole albă sau roșie - pentru un plus de proteine și de fibre alimentare
- usturoi - nu ar trebui să lipsească, pentru că adaugă aromă și profunzime acestei supe
- roșii tăiate cubulețe – pentru aciditate, culoare și aromă dulce
- fulgi de chilli sau rondele de ardei iute – dacă vă place mâncarea picantă
- frunze de dafin, oregano, cimbru – ierburile aromatice adaugă atât de multă complexitate acestei supe simple
- busuioc proaspăt - v-aș sfătui să nu renunțați la el, este ceea ce deosebește un minestrone de orice altă supă de legume
- paste făinoase - adaugă consistență acestei supe, iar amidonul conținut de acestea o ajută să se îngroașe puțin
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor folosite de mine, vedeți rețeta completă de mai jos.
Ce puteți schimba în rețetă
Cum spuneam rețeta de minestrone este versatilă și permisivă, nu vă faceți griji dacă nu aveți sau nu vă plac toate ingredientele de mai sus. Iată câteva sugestii de modificări pe care le puteți face:
- fasole - o puteți înlocui cu linte sau boabe de porumb fiert
- paste - le puteți înlocui cu orez, cu bulgur, cușcuș sau poate aveți deja niște tăieței de casă cu ou puși la uscat. De asemenea, puteți folosi paste fără gluten.
- ulei de măsline - îl puteți înlocui cu ulei de floarea soarelui. Sau puteți folosi ulei de floarea soarelui pentru călit legumele și doar pentru servit să folosiți un ulei de măsline extravirgin cu aromă intensă și plăcută
Cum se păstrează
Minestrone este minunată după gătire, dar dacă mai rămâne, se poate păstra la frigider, în recipiente cu capac pentru 3-4 zile.
Nu vă recomand să o congelați, unele legume își pierd textura și nici pastele făinoase nu se păstrează prea bine în congelator.
Cum se servește
Cât fierb legumele, aveți timp să prăjiți câteva felii de pâine bună sau chiar să faceți niște crutoane crocante și aromate pentru servit.
Decorați supa cu frunze proaspete de busuioc și nu uitați să duceți la masă pâinea prăjită sau crutoanele.
Unele persoane e posibil să o prefere cu mai mult piper, așa că o idee bună ar fi să aveți la îndemână boabe de piper negru sau piper mozaic, gata să fie măcinate pe loc.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume
Echipamente necesare
Ingrediente
- 2 linguri ulei de măsline (extravirgin)
- 1 ceapă uscată (medie)
- 2 morcovi
- 1 felie rădăcină de țelină
- 1 tijă țelină Apio
- 3 căței de usturoi
- 150 g boabe de fasole fiartă (albă sau roșie, din conservă)
- ½ ardei gras
- 50 g fasole verde
- 50 g boabe de mazăre
- ½ dovlecel
- 100 g paste scurte (fusilli, scoici, penne, etc)
- 500 g roșii proaspete (sau 350 g roșii cuburi din conservă)
- 1,5 litri apă sau stock de legume
- sare, piper, dafin cimbru, oregano
- 3-4 crenguțe de busuioc proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Încingeți uleiul într-o oală la foc mediu. Adăugați: ceapa, usturoiul, morcovii, țelina, ardeiul gras și sarea. Gătiți, amestecând ocazional, timp de 7-8 minute, până când legumele încep să se înmoaie.
- Turnați apa, adăugați fasolea verde, dovlecelul, mazărea, condimentele. Acoperiți și fierbeți la foc mediu timp de 15 de minute.
- Adăugați pastele și fierbeți încă 5 minute.
- Adăugați roșiile tăiate cuburi și lăsați supa să mai fiarbă încă 5 minute.
- Pentru aromă, puneți acum la fiert și o crenguță de busuioc.
- Puneți fasolea din conservă, lăsați alte 5 minute la fiert, apoi supa este gata.
- Serviți supa cu pâine prăjită sau crutoane, decorată cu frunze de busuioc proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu