• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 mai 2025 · Publicată: 25 aug. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
193 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Visați la un griș cu lapte cremos ca în copilărie? Vă voi arăta mai jos două variante simple de a obține cel mai bun și mai rapid desert. Bonus: 3 variante delicioase de topping cu care să îl serviți. Pentru toate gusturile! 😉

gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara

Grișul cu lapte este desertul care a îndulcit copilăria multora noi. Este fin, cremos și atât de bun! Fie că îl servim cu dulceața preferată, cu sos de zahăr ars sau doar cu un praf de scorțișoară, este un desert minunat pe care nimeni nu îl refuză.

Dacă vă e dor de deserturile simple de demult, încercați și rețeta mea de orez cu lapte sau rețeta de bază pentru clătite fine și subțiri.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta de bază
  • Vrei un griș cu lapte cremos? Iată două variante!
  • Preparare
  • Variante de servire
  • Cum se face siropul de zahăr ars pentru griș cu lapte
  • Ați făcut prea mult? Cum se păstrează?
  • Extra sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete delicioase cu griș
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta de bază

Ca toate deserturile bunicilor noastre, și pentru a face un griș cu lapte cremos și delicios nu avem nevoie decât de câteva ingrediente simple și sănătoase, care se găsesc mai mereu în orice casă.

ingrediente de baza pentru gris cu lapte

Iată mai jos ingredientele pentru rețeta de bază pentru un griș cu lapte simplu:

  • lapte - folosim lapte integral, cu min. 3,5% grăsime
  • griș - pentru un gust autentic, ca în copilărie, puteți alege orice pachet de griș de grâu din magazine. În magazinele naturiste sau online veți găsi și alte tipuri mai speciale de griș, de exemplu: griș din grâu integral , griș din mei sau griș din orez integral, fără gluten. Pentru dozare (raport lapte/griș), urmați instrucțiunile de pe pachet. Tipul de griș folosit va influența timpul de fierbere, dar gustul va fi foarte bun, orice ați alege.
  • zahăr tos - după gust
  • un praf de sare - scoate în evidență toate aromele
  • vanilie - pentru aromă

Vrei un griș cu lapte cremos? Iată două variante!

Pentru că laptele din comerț nu prea mai seamănă cu cel din copilăria noastră la țară, eu am două metode prin care să aduc grișul cu lapte la consistența și gustul de demult:

Varianta 1 - cu frișcă

Prima variantă presupune combinarea laptelui cu smântână pentru frișcă. Practic, folosesc 80% lapte și 20% frișcă. De exemplu dacă vreau să fac 6 porții de griș cu lapte cum sunt cele din fotografii, pun 800 ml de lapte și 200 ml de smântână. Smântâna aduce un plus de grăsime, de culoare și de gust. Rezultatul va fi un griș cu lapte cremos și fin.

Smântâna pentru frișcă o găsiți cu ușurință în magazine, ambalată UHT în cutii de carton. Are procent de grăsime între 30-36%.

Varianta 2 - cu unt

A doua metodă prin care putem obține un griș cu lapte cremos și cu o aromă deosebită este să adăugăm la final, un cub de unt care să se topească delicios în amestecul fierbinte și să aducă un plus de grăsimi, de gust și o textură superbă!

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

lapte turnat in oala

Puneți laptele la fiert de preferat într-o cratiță antiaderentă. Dacă ați ales varianta 1, puneți tot acum și smântâna pentru frișcă.

sare si zahar peste lapte

Adăugați de la început sarea și zahărul, amestecați să se dizolve.

gris in ploaie peste lapte

Când laptele începe să se umfle, turnați grișul în ploaie, în timp ce amestecați energic cu un tel de mână.

vanilie in gris cu lapte

După ce ați încorporat grișul, puneți vanilia. Dacă ați ales varianta 2, puneți acum și untul.

Timpul de fierbere depinde de tipul de griș folosit, de calitatea și de granulația acestuia, dar în niciun caz nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute la foc mediu.

Sfat: gustați cu o linguriță și vedeți dacă este bine fiert. Când e gata, trebuie să fie moale, cremos și să nu simțiți deloc granule tari care rămân printre dinți.

Variante de servire

Gris cu lapte si sirop de zahar ars
cu sirop de zahar ars
Castron alb cu gris cu lapte si dulceata de afine
cu dulceață de afine
bol cu gris si scortisoara
cu scorțișoară

Grișul cu lapte se poate servi simplu, ca atare. Va avea o aromă superbă de vanilie.

Dar dacă doriți să duceți acest desert la un alt nivel, eu vă propun să încercați 3 variante de servire, toate la fel de bune:

  1. cu sirop de zahăr ars - aroma de caramel se potrivește de minune cu laptele
  2. cu dulceața preferată - de afine, de vișine sau chiar cu o lingură de gem sau miere
  3. cu un praf de scorțișoară - o variantă pe cât de simplă, pe atât de elegantă și de gustoasă

Cum se face siropul de zahăr ars pentru griș cu lapte

Siropul de zahăr ars era varianta mea preferată în copilărie. Se face ușor, în doar 5 minute și completează minunat aroma blândă a laptelui cu vanilie.

Pentru sirop aveți nevoie de:

  • 50 g zahăr tos
  • 150 ml de apă clocotită.

Preparare:

  1. Puneți zahărul să se caramelizeze într-o tigaie mică.
  2. Nu amestecați cu nimic, doar rotiți tigaia din când în când pentru ca zahărul să se așeze singur în strat uniform.
  3. Dacă zahărul dă semne de fumegare, ridicați puțin tigaia de pe foc ca să scădeți temperatura. Zahărul nu trebuie să se ardă sau să fumege pentru că devine amar.
  4. Când tot zahărul s-a lichefiat (durează 2-3 minute la foc mediu-mic), turnați apa fierbinte. Atenție la aburi!
  5. Lăsați tigaia pe foc mic încă 1-2 minute la foc mic, cât să se dizolve zahărul caramelizat și sosul este gata!

Ați făcut prea mult? Cum se păstrează?

Din fericire, grișul cu lapte este foarte bun atât cald, cât și rece. Dacă ați făcut mai mult, îl puteți păstra la frigider, timp de 1-2 zile, acoperit ca să nu se usuce deasupra.

Nu vă recomand să congelați grișul cu lapte!

desertul copilăriei - sase castronele albe umplute cu diferite toppinguri
Cel mai cremos griș cu lapte și 3 idei de servire

Extra sfaturi

  • Cantitatea de griș din rețeta de bază poate varia ușor în funcție de preferințe: dacă vă place un griș cu lapte mai moale, mai fluid, puneți mai puțin griș.
  • Dacă preferați un griș cu lapte mai bine legat, lăsați-l la fiert 1-2 minute în plus.
  • Aveți în vedere că oricum, după răcire grișul cu lapte se va întări.
  • Dacă alegeți să serviți grișul cu lapte cu sirop de zahăr ars, atunci faceți mai întâi siropul, lăsați-l să se răcească și abia apoi vă apucați să fierbeți laptele.
  • Pentru un aspect frumos, turnați toppingurile (sirop de zahăr, dulceață, scorțișoară) doar înainte de servire!
  • Dacă vreți să serviți grișul rece, răsturnat elegant pe o farfurioară, udați în prealabil castronelele cu apă rece și abia apoi turnați în ele grișul cu lapte. Răsturnați după ce s-a răcit și s-a închegat foarte bine.

Întrebări frecvente

Ce este grișul?

Grișul este un produs obținut prin măcinarea grâului. Conține particule albe cu granulație mai mare decât făina și se obține din miezul bobului de grâu. Este un aliment bogat în gluten, amidon și proteine.

Grișul cu lapte este bun pentru copii?

Grișul este excelent pentru copii. El poate fi introdus în alimentația bebelușilor după vârsta de 7-8 luni. Se digeră ușor și poate fi o primă masă solidă de care micuțul vostru să se bucure din plin.

Grișul conține gluten?

Grișul din grâu conține gluten, dar pe piață veți găsi și grâu din mei sau din orez, cereale care nu conțin gluten în mod natural. Oricum, ar trebui să verificați eticheta ca să vă asigurați grișul că a fost procesat corect, fără risc de contaminare de la alte cereale în timpul procesului de producție.

Alte rețete delicioase cu griș

  • budinca de gris insiropata cu lapte
    Budincă de griș însiropată cu lapte
  • Grisine cu ulei de măsline și griș
    Grisine cu ulei de măsline și griș
  • Budincă de griş cu smochine la cuptor
    Budincă de griş cu smochine la cuptor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara

Cel mai cremos griș cu lapte și 3 idei de servire

Visezi la un griș cu lapte cremos ca în copilărie? Află cum să obții cel mai bun desert, plus 3 variante de toppinguri delicioase.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 6 porții mici
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

ingrediente pentru griș cu lapte - rețeta de bază

  • 1 litru lapte (3,5% grăsime)
  • 100 g griș
  • 50-100 g zahăr (după gust)
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau păstaie de vanilie, esență de vanilie, zahăr Bourbon, etc.)

griș cu lapte cremos - varianta 1

  • 800 ml lapte (3,5% grăsime)
  • 200 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)
  • 100 g griș
  • 50-100 g zahăr (după gust)
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie

griș cu lapte cremos - varianta 2

  • 1 litru lapte (3,5% grăsime)
  • 100 g griș
  • 50-100 g zahăr
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 50 g unt (82% grăsime)

pentru servit

  • sirop de zahăr ars (50 g zahăr caramelizat+150 ml apă fierbinte)
  • dulceața preferată
  • pudră de scorțișoară

Instrucțiuni de preparare
 

Griș cu lapte cremos

  • Puneți laptele la fiert de preferat într-o cratiță antiaderentă. Dacă ați ales varianta 1, puneți tot acum și smântâna pentru frișcă.
  • Adăugați de la început sarea și zahărul, amestecați să se dizolve.
  • Când laptele începe să se umfle, turnați grișul în ploaie, în timp ce amestecați energic cu un tel de mână.
  • După ce ați încorporat grișul, puneți vanilia. Dacă ați ales varianta 2, puneți acum și untul.
  • Timpul de fierbere depinde de tipul de griș folosit, de calitatea și de granulația acestuia, dar în niciun caz nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute la foc mediu.
  • Sfat: gustați cu o linguriță și vedeți dacă este bine fiert. Când e gata, trebuie să fie moale, cremos și să nu simțiți deloc granule tari care rămân printre dinți.

Sos de zahăr ars

  • Puneți zahărul să se caramelizeze într-o tigaie mică.
  • Nu amestecați cu nimic, doar rotiți tigaia din când în când pentru ca zahărul să se așeze singur în strat uniform.
  • Dacă zahărul dă semne de fumegare, ridicați puțin tigaia de pe foc ca să scădeți temperatura. Zahărul nu trebuie să se ardă sau să fumege pentru că devine amar.
  • Când tot zahărul s-a lichefiat (durează 2-3 minute la foc mediu-mic), turnați apa fierbinte. Atenție la aburi!
  • Lăsați tigaia pe foc mic încă 1-2 minute la foc mic, cât să se dizolve zahărul caramelizat și sosul este gata!
  • Sfat: dacă alegeți să serviți grișul cu lapte cu sirop de zahăr ars, atunci faceți mai întâi siropul, lăsați-l să se răcească și abia apoi vă apucați să fierbeți laptele.
Nutrition Facts
Cel mai cremos griș cu lapte și 3 idei de servire
Amount per Serving
Calorii
196
% Daily Value*
Grăsimi
 
6
g
9
%
Colesterol
 
21
mg
7
%
Carbohidrați
 
28
g
9
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
17
g
19
%
Proteine
 
8
g
16
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
193 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.