Visați la un griș cu lapte cremos ca în copilărie? Vă voi arăta mai jos două variante simple de a obține cel mai bun și mai rapid desert. Bonus: 3 variante delicioase de topping cu care să îl serviți. Pentru toate gusturile! 😉
Grișul cu lapte este desertul care a îndulcit copilăria multora noi. Este fin, cremos și atât de bun! Fie că îl servim cu dulceața preferată, cu sos de zahăr ars sau doar cu un praf de scorțișoară, este un desert minunat pe care nimeni nu îl refuză.
Dacă vă e dor de deserturile simple de demult, încercați și rețeta mea de orez cu lapte sau rețeta de bază pentru clătite fine și subțiri.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru rețeta de bază
- Vrei un griș cu lapte cremos? Iată două variante!
- Preparare
- Variante de servire
- Cum se face siropul de zahăr ars pentru griș cu lapte
- Ați făcut prea mult? Cum se păstrează?
- Extra sfaturi
- Întrebări frecvente
- Alte rețete delicioase cu griș
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru rețeta de bază
Ca toate deserturile bunicilor noastre, și pentru a face un griș cu lapte cremos și delicios nu avem nevoie decât de câteva ingrediente simple și sănătoase, care se găsesc mai mereu în orice casă.
Iată mai jos ingredientele pentru rețeta de bază pentru un griș cu lapte simplu:
- lapte - folosim lapte integral, cu min. 3,5% grăsime
- griș - pentru un gust autentic, ca în copilărie, puteți alege orice pachet de griș de grâu din magazine. În magazinele naturiste sau online veți găsi și alte tipuri mai speciale de griș, de exemplu: griș din grâu integral, griș din mei sau griș din orez integral, fără gluten. Pentru dozare (raport lapte/griș), urmați instrucțiunile de pe pachet. Tipul de griș folosit va influența timpul de fierbere, dar gustul va fi foarte bun, orice ați alege.
- zahăr tos - după gust
- un praf de sare - scoate în evidență toate aromele
- vanilie - pentru aromă
Vrei un griș cu lapte cremos? Iată două variante!
Pentru că laptele din comerț nu prea mai seamănă cu cel din copilăria noastră la țară, eu am două metode prin care să aduc grișul cu lapte la consistența și gustul de demult:
Varianta 1 - cu frișcă
Prima variantă presupune combinarea laptelui cu smântână pentru frișcă. Practic, folosesc 80% lapte și 20% frișcă. De exemplu dacă vreau să fac 6 porții de griș cu lapte cum sunt cele din fotografii, pun 800 ml de lapte și 200 ml de smântână. Smântâna aduce un plus de grăsime, de culoare și de gust. Rezultatul va fi un griș cu lapte cremos și fin.
Smântâna pentru frișcă o găsiți cu ușurință în magazine, ambalată UHT în cutii de carton. Are procent de grăsime între 30-36%.
Varianta 2 - cu unt
A doua metodă prin care putem obține un griș cu lapte cremos și cu o aromă deosebită este să adăugăm la final, un cub de unt care să se topească delicios în amestecul fierbinte și să aducă un plus de grăsimi, de gust și o textură superbă!
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Puneți laptele la fiert de preferat într-o cratiță antiaderentă. Dacă ați ales varianta 1, puneți tot acum și smântâna pentru frișcă.
Adăugați de la început sarea și zahărul, amestecați să se dizolve.
Când laptele începe să se umfle, turnați grișul în ploaie, în timp ce amestecați energic cu un tel de mână.
După ce ați încorporat grișul, puneți vanilia. Dacă ați ales varianta 2, puneți acum și untul.
Timpul de fierbere depinde de tipul de griș folosit, de calitatea și de granulația acestuia, dar în niciun caz nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute la foc mediu.
Sfat: gustați cu o linguriță și vedeți dacă este bine fiert. Când e gata, trebuie să fie moale, cremos și să nu simțiți deloc granule tari care rămân printre dinți.
Variante de servire
Grișul cu lapte se poate servi simplu, ca atare. Va avea o aromă superbă de vanilie.
Dar dacă doriți să duceți acest desert la un alt nivel, eu vă propun să încercați 3 variante de servire, toate la fel de bune:
- cu sirop de zahăr ars - aroma de caramel se potrivește de minune cu laptele
- cu dulceața preferată - de afine, de vișine sau chiar cu o lingură de gem sau miere
- cu un praf de scorțișoară - o variantă pe cât de simplă, pe atât de elegantă și de gustoasă
Cum se face siropul de zahăr ars pentru griș cu lapte
Siropul de zahăr ars era varianta mea preferată în copilărie. Se face ușor, în doar 5 minute și completează minunat aroma blândă a laptelui cu vanilie.
Pentru sirop aveți nevoie de:
- 50 g zahăr tos
- 150 ml de apă clocotită.
Preparare:
- Puneți zahărul să se caramelizeze într-o tigaie mică.
- Nu amestecați cu nimic, doar rotiți tigaia din când în când pentru ca zahărul să se așeze singur în strat uniform.
- Dacă zahărul dă semne de fumegare, ridicați puțin tigaia de pe foc ca să scădeți temperatura. Zahărul nu trebuie să se ardă sau să fumege pentru că devine amar.
- Când tot zahărul s-a lichefiat (durează 2-3 minute la foc mediu-mic), turnați apa fierbinte. Atenție la aburi!
- Lăsați tigaia pe foc mic încă 1-2 minute la foc mic, cât să se dizolve zahărul caramelizat și sosul este gata!
Ați făcut prea mult? Cum se păstrează?
Din fericire, grișul cu lapte este foarte bun atât cald, cât și rece. Dacă ați făcut mai mult, îl puteți păstra la frigider, timp de 1-2 zile, acoperit ca să nu se usuce deasupra.
Nu vă recomand să congelați grișul cu lapte!
Extra sfaturi
- Cantitatea de griș din rețeta de bază poate varia ușor în funcție de preferințe: dacă vă place un griș cu lapte mai moale, mai fluid, puneți mai puțin griș.
- Dacă preferați un griș cu lapte mai bine legat, lăsați-l la fiert 1-2 minute în plus.
- Aveți în vedere că oricum, după răcire grișul cu lapte se va întări.
- Dacă alegeți să serviți grișul cu lapte cu sirop de zahăr ars, atunci faceți mai întâi siropul, lăsați-l să se răcească și abia apoi vă apucați să fierbeți laptele.
- Pentru un aspect frumos, turnați toppingurile (sirop de zahăr, dulceață, scorțișoară) doar înainte de servire!
- Dacă vreți să serviți grișul rece, răsturnat elegant pe o farfurioară, udați în prealabil castronelele cu apă rece și abia apoi turnați în ele grișul cu lapte. Răsturnați după ce s-a răcit și s-a închegat foarte bine.
Întrebări frecvente
Grișul este un produs obținut prin măcinarea grâului. Conține particule albe cu granulație mai mare decât făina și se obține din miezul bobului de grâu. Este un aliment bogat în gluten, amidon și proteine.
Grișul este excelent pentru copii. El poate fi introdus în alimentația bebelușilor după vârsta de 7-8 luni. Se digeră ușor și poate fi o primă masă solidă de care micuțul vostru să se bucure din plin.
Grișul din grâu conține gluten, dar pe piață veți găsi și grâu din mei sau din orez, cereale care nu conțin gluten în mod natural. Oricum, ar trebui să verificați eticheta ca să vă asigurați grișul că a fost procesat corect, fără risc de contaminare de la alte cereale în timpul procesului de producție.
Alte rețete delicioase cu griș
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cel mai cremos griș cu lapte și 3 idei de servire
Rețeta Video
Ingrediente
ingrediente pentru griș cu lapte - rețeta de bază
- 1 litru lapte (3,5% grăsime)
- 100 g griș
- 50-100 g zahăr (după gust)
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie (sau păstaie de vanilie, esență de vanilie, zahăr Bourbon, etc.)
griș cu lapte cremos - varianta 1
- 800 ml lapte (3,5% grăsime)
- 200 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)
- 100 g griș
- 50-100 g zahăr (după gust)
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
griș cu lapte cremos - varianta 2
- 1 litru lapte (3,5% grăsime)
- 100 g griș
- 50-100 g zahăr
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 50 g unt (82% grăsime)
pentru servit
- sirop de zahăr ars (50 g zahăr caramelizat+150 ml apă fierbinte)
- dulceața preferată
- pudră de scorțișoară
Instrucțiuni de preparare
Griș cu lapte cremos
- Puneți laptele la fiert de preferat într-o cratiță antiaderentă. Dacă ați ales varianta 1, puneți tot acum și smântâna pentru frișcă.
- Adăugați de la început sarea și zahărul, amestecați să se dizolve.
- Când laptele începe să se umfle, turnați grișul în ploaie, în timp ce amestecați energic cu un tel de mână.
- După ce ați încorporat grișul, puneți vanilia. Dacă ați ales varianta 2, puneți acum și untul.
- Timpul de fierbere depinde de tipul de griș folosit, de calitatea și de granulația acestuia, dar în niciun caz nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute la foc mediu.
- Sfat: gustați cu o linguriță și vedeți dacă este bine fiert. Când e gata, trebuie să fie moale, cremos și să nu simțiți deloc granule tari care rămân printre dinți.
Sos de zahăr ars
- Puneți zahărul să se caramelizeze într-o tigaie mică.
- Nu amestecați cu nimic, doar rotiți tigaia din când în când pentru ca zahărul să se așeze singur în strat uniform.
- Dacă zahărul dă semne de fumegare, ridicați puțin tigaia de pe foc ca să scădeți temperatura. Zahărul nu trebuie să se ardă sau să fumege pentru că devine amar.
- Când tot zahărul s-a lichefiat (durează 2-3 minute la foc mediu-mic), turnați apa fierbinte. Atenție la aburi!
- Lăsați tigaia pe foc mic încă 1-2 minute la foc mic, cât să se dizolve zahărul caramelizat și sosul este gata!
- Sfat: dacă alegeți să serviți grișul cu lapte cu sirop de zahăr ars, atunci faceți mai întâi siropul, lăsați-l să se răcească și abia apoi vă apucați să fierbeți laptele.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu