Timp estimat pentru citit: 6 minute
Cele mai fragede și cele mai pufoase foi din pandișpan cu nucă! Se fac ușor, cu un mixer ieftin și sunt potrivite pentru orice fel de prăjituri, torturi sau rulade.
Dacă vă plac prăjiturile cu nucă, rețeta aceasta e fix pentru voi! Foi de pandișpan pufos, cu miez de nucă măcinat. O bază ideală pentru multe deserturi. Dacă le faceți în tava mare a cuptorului, le puteți folosi la prăjituri umplute cu cremă, la rulade sau la un tort spirală.
Dacă turnați aluatul într-o formă rotundă, atunci veți avea cel mai minunat blat pentru un tort cu 3 straturi. O singură rețetă, atâtea posibilități delicioase.
Aceste foi din pandișpan cu nucă, merg de minune în combinație cu crema de nuci opărite și cafea (ness), dar și cu crema clasică de vanilie.
Mergi direct la:
Ingrediente
Rețeta este una clasică, de blat de pandișpan cu nucă, așadar necesită doar câteva ingrediente simple pe care le avem mereu în casă:
- ouă - mărime M
- zahăr tos
- sare
- miez de nucă - măcinat
- esență de vanilie
- făină - de patiserie, tip 000
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum să faci foi din pandișpan cu nucă
Nimic mai simplu decât aceste foi pufoase cu nucă! Iată mai jos modul de preparare pas cu pas. La final veți găsi rețeta completă pe care o puteți tipări ca să vă fie mai ușor la preparat!
Mixați albușurile cu un praf de sare până când se întăresc. Puneți zahărul și mixați din nou până când albușurile devin spumă fermă, ca la bezele.
Într-un alt vas amestecați gălbenușurile cu miezul de nucă măcinat și esența de vanilie.
Încorporați spuma de albușuri în crema de gălbenușuri adăugând puțin câte puțin. Amestecați ușor, cu un tel de mână, nu cu mixerul!
Cerneți făina și o încorporați tot cu un tel de mână sau cu o spatulă.
Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelați. Coaceți blatul la 180 de grade pentru 15 minute. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că blatul e bine copt.
Lăsați blatul să se răcească apoi îl tăiați în câte fâșii doriți sau îl răsturnați pe un prosop și îl rulați ca la rețeta de blat de ruladă.
Variante ale rețetei
Rețeta acestor foi cu nucă pentru prăjituri este ușor de adaptat în funcție de preferințe, de ingredientele pe care le aveți la îndemână, dar și de desertul pe care doriți să îl realizați.
Iată mai jos ce puteți schimba în rețetă:
- Miez de nucă - făină de migdale sau orice alte nuci sau alune măcinate fin.
- Blat alb - îl puteți transforma foarte simplu în blat cu cacao, înlocuind ⅓ din cantitatea de făină cu pudră de cacao (35 g făină + 15 g cacao).
- Esență de vanilie - mai ales dacă faceți foi de pandișpan cu nucă și cacao, puteți înlocui vanilia cu esență de rom sau de migdale.
- Foaie coaptă în tava cuptorului - dacă nu doriți să faceți o ruladă, o prăjitură cu foi sau un tort spirală, atunci puteți turna aluatul într-o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm și veți obține un blat de tort clasic, care poate fi feliat pe orizontală în 2 sau 3 straturi.
Echipamente necesare
Este o rețetă simplă de pandișpan pe care mamele și bunicile noastre o făceau rapid, folosind doar un tel de mână.
Așa că dacă aveți îndemânarea și rezistența necesară în brațe, nu mai e nevoie de nimic altceva. Totuși, lucrurile sunt mereu mai simple, ies mai bine și mai repede cu un banal mixer de mână sau într-un robot cu picior.
Se poate face înainte? Cum se păstrează
- Dacă faceți rețeta cu gândul la un tort spirală sau la o prăjitură cu foi suprapuse, atunci tăiați foile la dimensiunea dorită le ambalați pe fiecare în folie alimentară (ca să nu se lipească între ele) și le păstrați într-un loc răcoros (balcon, cămară) timp de 2-3 zile.
- Dacă faceți o ruladă, atunci răsturnați blatul pe un prosop, îl rulați și îl păstrați așa până se răcește complet. Apoi, cu tot cu prosop îl înfășurați în folie alimentară și îl păstrați 2-3 zile la răcoare înainte de umplere.
- La fel procedați și cu blatul de tort rotund: îl lăsați să se răcească, îl ambalați în folie alimentară și îl păstrați la răcoare 2-3 zile. Nu îl feliați înainte! Se va felia mai ușor după ce se odihnește câteva zile. Este un truc învățat de la rețeta rusească de tort de ciocolată și funcționează de fiecare dată!
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Foi din pandișpan cu nucă pentru prăjituri, torturi și rulade
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o tavă de aprox. 30x40 cm sau o forma rotundă cu diametrul de 20 cm
- 5 ouă (mărime M)
- 100 g zahăr tos
- un praf de sare
- 100 g miez de nucă (măcinat)
- 1 linguriță esență de vanilie
- 50 g făină
Instrucțiuni de preparare
- Mixați albușurile cu un praf de sare până când se întăresc. Puneți zahărul și mixați din nou până când albușurile devin spumă fermă, ca la bezele.
- Într-un alt vas amestecați gălbenușurile cu miezul de nucă măcinat și esența de vanilie.
- Încorporați spuma de albușuri în crema de gălbenușuri adăugând puțin câte puțin. Amestecați ușor, cu un tel de mână, nu cu mixerul!
- Cerneți făina și o încorporați tot cu un tel de mână sau cu o spatulă.
- Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelați. Coaceți blatul la 180 de grade pentru 15 minute. Faceți testul cu scobitoarea.
- Lăsați blatul să se răcească apoi îl tăiați în câte fâșii doriți sau îl răsturnați pe un prosop și îl rulați ca la rețeta de blat de ruladă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu