Timp estimat pentru citit: 6 minute
Rețeta autentică de sos tzatziki grecesc. Aflați cum să pregătiți acest sos de iaurt grecesc cremos, cu castraveți și usturoi, servit în cele mai bune taverne!
Grecii mănâncă de obicei tzatziki cu pâine. Este folosit de asemenea și pentru faimosul souvlaki învelit într-o lipie și, desigur, în gyros. Aproape tuturor grecilor le place să aibă tzatziki alături de pâine sau și cartofi prăjiți sau cartofi la cuptor, de aceea acest sos este servit în fiecare tavernă sau restaurant tradițional.
Tzatziki este, de asemenea, acompaniamentul ideal pentru dovlecei pane și orice fel de chifteluțe din carne sau legume.
Mergi direct la:
Ce este sosul grecesc tzatziki?
Tzatziki este un sos tradițional grecesc de usturoi, iaurt și castraveți, care este cunoscut și iubit în întreaga lume. Este cunoscut și sub denumirea de „sos gyro”, deoarece este folosit în mod obișnuit în pita umplută cu carne gyro (souvlaki).
Ce gust are sosul grecesc Tzatziki?
Tzatziki este un sos foarte răcoritor, foarte popular mai ales în timpul verii. Ingredientele folosite în această rețetă de tzatziki sunt iaurt grecesc, castraveți, usturoi, ulei de măsline și suc de lămâie.
Tzatziki are un gust acru și cremos, cu o textură ușor crocantă dată de castraveții rași. Aciditatea se poate regla din cantitatea de suc de lămâie folosită (în unele zone se înlocuiește cu oțet), iar aromele sunt de usturoi, mentă și opțional, mărar.
Ingrediente
Ingredientele principale pentru prepararea unei rețete autentice de tzatziki grecesc sunt: iaurtul gros și foarte cremos, castraveți crocanți și usturoiul. Un sos Tzatziki are aromă pregnantă de usturoi, așadar nu vă sfiiți să folosiți cât de mult vă place.
În majoritatea rețetelor de tzatziki din afara Greciei, pentru aromatizare se folosește mărar. Cu toate acestea, în rețeta autentică de sos tzatziki grecesc, acesta este rar folosit! Tzatziki autentic se face cu mentă proaspătă sau uscată.
- castraveți - de preferat castraveți lungi, Fabio, pentru că au mai puține semințe și o textură mai fermă. Dacă folosiți castraveți de grădină, e bine să îndepărtați semințele
- iaurt grecesc - cât mai gras, cremos și bine scurs de zer
- ulei de măsline - de preferat ulei extravirgin pentru o aromă autentică
- suc de lămâie - proaspăt stors. Se poate înlocui cu oțet după gust.
- usturoi
- verdețuri - rețeta originală conține neapărat mentă proaspătă (sau uscată). Opțional puteți adăuga și mărar.
- sare - un praf de sare, după gust
Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Preparare
Modul de preparare pentru sosul tzatziki este foarte simplu și intuitiv iar pregătirea lui nu durează mai mult de 10 minute!
- Curățați castravetele de coajă și îl dați pe răzătoarea cu găuri mari, apoi îl stoarceți foarte bine de apă folosind un prosop curat de bucătărie.
- Puneți într-un castron: iaurtul, castravetele stors, menta și mărarul tocat, sucul de lămâie (sau oțet), uleiul de măsline, usturoiul și sarea.
- Amestecați până când toate ingredientele sunt combinate și aveți un sos cremos și omogen.
- Lăsați tzatziki să se odihnească la rece 5-10 minute înainte de servire pentru ca aromele să aibă timp să se combine.
Sugestii de servire
Acest sos tzatziki se potrivește bine cu carne, legume sau doar pâine sau lipii. Este mult mai sănătos decât sosurile pe bază de maioneză, deoarece este are mai puține grăsimi. Nouă ne place să-l avem alături la:
- Carne la gratar
- Legume la gratar
- Pâine și lipii
- Legume crude precum bețișoarele de morcovi
- Ca sos în salate și sandvișuri
Cum se păstrează sosul tzatziki
Sosul tzatziki de casă este cel mai bine să fie consumat proaspăt, în ziua preparării.
Puteți păstra sosul tzatziki la frigider într-un recipient cu capac. Se păstrează bine timp de 2-3 zile înainte de a începe să își piardă calitățile.
Nu vă recomand să congelați sosul tzatziki.
Extra-sfaturi
Deși această rețetă de tzatziki este foarte simplu de făcut, pentru a obține textura perfectă, trebuie să fii atent la detalii:
- folosiți usturoiul trecut prin presă sau ras pe răzătoarea cu găuri mici. Dacă tocați usturoiul din cuțit – chiar dacă îl tocați mărunt - sosul tău Tzatziki nu va avea o textură fină și e posibil să gustați o bucată de usturoi mai mare care să acopere celelalte arome.
- pentru a obține textura perfectă pentru sosul tzatziki trebuie să folosiți iaurt grecesc, deoarece este mai fin și mai cremos decât alte iaurturi. De asemenea, iaurtul trebuie să fie rece, de la frigider.
- alegeți mai degrabă castraveți lungi, Fabio pentru că sunt mai puțin apoși și au mai puține semințe. Dacă folosiți castraveți mici, de grădină, îndepărtați semințele.
- După ce radeți castravetele pe răzătoarea cu găuri mari, scurgeți foarte bine pulpa într-un șervet de bucătărie curat. Cu cât eliminați mai multă umiditate, cu atât sosul tzatziki va fi mai cremos, cu o aromă mai concentrată.
Întrebări frecvente
Cel mai bun tip de iaurt pentru tzatziki este iaurtul grecesc, deoarece are o consistență groasă și cremoasă. Dacă nu aveți iaurt grecesc, puteți folosi și iaurt natural obișnuit.
Este recomandat să folosiți castraveți proaspeți pentru a obține cea mai bună textură și aroma autentică a sosului grecesc. Castraveții murați pot fi prea moi sau pot avea un gust diferit.
Rețete asemănătoare
Ți-a plăcut această rețetă și vrei să încerci și altele asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acest sos tzatziki
Iată mai jos câteva dintre mâncărurile mele favorite de servit împreună cu un sos tzatziki autentic:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică
Ingrediente
- 1 castravete Fabio (aprox. 250 g)
- 500 g iaurt grecesc
- 2 linguri ulei de măsline (extravirgin)
- sucul de la ½ de lămâie (sau oțet după gust)
- 1-2 căței usturoi
- mentă proaspătă (sau uscată)
- opțional - mărar proaspăt
- sare după gust
Instrucțiuni de preparare
- Curățați castravetele de coajă și îl dați pe răzătoarea cu găuri mari, apoi îl stoarceți foarte bine de apă folosind un prosop curat de bucătărie.
- Puneți într-un castron: iaurtul, castravetele stors, menta și mărarul tocat, sucul de lămâie (sau oțet), uleiul de măsline, usturoiul și sarea.
- Amestecați până când toate ingredientele sunt combinate și aveți un sos cremos și omogen.
- Lăsați tzatziki să se odihnească la rece 5-10 minute înainte de servire pentru ca aromele să aibă timp să se combine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu