Timp estimat pentru citit: 8 minute
Vă este dor de acei biscuiți șprițați cu unt sau untură din copilărie? Iată cât de ușor puteți face biscuiți fragezi de casă fără formă specială! 2 tăvi mari de biscuiți cu unt vor fi gata într-o oră!
Tare buni erau biscuiții șprițați pe care bunicile și mamele noastre îi făceau în copilărie, trecând aluatul prin mașina de tocat carne prevăzută cu o formă specială care dădea biscuiților un aspect specific, ușor striat.
Acei biscuiți de casă se făceau din aluat cu unt sau cu untură, erau fragezi și crocanți, perfecți la micul dejun, la desert sau în pachetul de la școală. Se păstrau în cămară, în cutii de tablă și din ce stăteau se făceau tot mai buni.
Mult timp mi-a fost dor de acei biscuiți șprițați dar nu i-am putut face pentru că nu mai aveam acea forma specială care să "șprițeze" aluatul.
Dar iată că am găsit o metodă simplă să obțin acei biscuiți cu gust minunat, exact ca pe vremuri, fără vreun aparat sau dispozitiv special și fără să montez și să demontez mașina de tocat! Abia aștept să îi încercați și voi!
Mergi direct la:
Ce vă trebuie
Ingredientele sunt simple, la fel ca pentru orice rețetă de fursecuri cu unt și probabil că le aveți în casă chiar acum. Cantitățile exacte le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Iată ce ne trebuie:
- grăsime - folosim untură sau unt gras, cu 82% grăsime foarte moale, la temperatura camerei. Nu încercați să faceți acești biscuiți cu unt de 65% pentru că acesta conține și o fracție de apă care cere mai multă făină în aluat. Mai multă făină, înseamnă biscuiți mai duri, care nu vor fi la fel de fragezi.
- zahăr - avem nevoie de zahăr pudră, nu tos, pentru că acesta se dizolvă imediat în untul moale.
- ouă - pentru biscuiți fragezi și fini, folosim doar gălbenușurile deoarece acestea au multe grăsimi, în timp cei albușurile conțin multă apă care nu ne ajută în acest aluat fraged
- făină - albă, de grâu, potrivită pentru patiserie. O găsiți la raft etichetată ca făină tip 000.
- arome - zahăr vanilat și coajă rasă de lămâie sau de portocală
- sare - un praf de sare echilibrează gustul și potențează toate aromele. Nu o omiteți! Fără sare, biscuiții vor fi fazi.
NOTĂ: acest aluat nu are nevoie de praf de copt! Puteți citit aici când folosim și când nu folosim praf de copt!
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum să faceți biscuiți șprițați fără formă sau aparat special
Vă arăt mai jos rețeta pas cu pas pentru cei mai buni biscuiți șprițați cu unt, făcuți în cel mai simplu mod. Chiar și copiii vor putea face acești biscuiți fragezi pentru că modul de preparare este foarte, foarte ușor!
Iată mai jos rețeta pas cu pas în imagini ușor de urmărit.
Mixați untul moale, cu zahărul pudră, zahărul vanilat și sarea până când untul devine spumos. Adăugați apoi gălbenușurile și coaja rasă se lămâie și mixați până se încorporează.
Cerneți făina direct în vas și mixați scurt, doar cât să se încorporeze. Nu mixați mai mult decât este necesar pentru că se dezvoltă rețeaua de gluten și aluatul devine dur.
Puneți aluatul într-o pungă curată sau în folie alimentară și lăsați-l la congelator 15 minute sau la frigider 30 de minute.
Împărțiți aluatul în 2 părți egale și din fiecare întindeți o foaie de aprox. 5 mm grosime. "Zgâriați" aluatul la suprafață cu dinții unei furculițe.
Cu o rolă pentru cornulețe tăiați fursecurile la dimensiunea dorită. Ale mele au avut aprox. 3x9 cm.
Așezați fursecurile în tavă, peste hârtie de copt și le coaceți la 170 de grade pentru 15 minute sau până când se rumenesc ușor pe margini.
Cât timp se coace prima tavă, procedați similar cu a doua bucată de aluat.
Notă: puteți "zgâria" aluatul pe verticală sau pe orizontală, cum doriți.
Cum se păstrează acești biscuiți șprițați cu unt
Biscuiții șprițați cu unt sau untură se păstrează cel mai bine într-o caserolă sau într-o cutie de carton în cămară. Astfel, își vor păstra textura crocantă și aroma proaspătă timp de 1-2 săptămâni.
De asemenea, puteți congela biscuiții și să-i dezghețați la nevoie pentru a-i savura proaspeți.
Sfaturi pentru reușita rețetei
- Asigurați-vă că untul (sau untura) este la temperatura camerei pentru a obține o compoziție omogenă.
- Nu amestecați prea mult aluatul după ce adăugați făina, pentru a evita dezvoltarea excesivă a glutenului și obținerea unor biscuiți duri.
- Dacă folosiți untură aveți nevoie de doar 150 de grame, nu aceeași cantitate ca untul!
- La a doua tavă, ajustați timpul cu 1-2 minute mai puțin deoarece cuptorul este deja foarte bine încins.
- Lăsați pișcoturile să se răcească 5 minute în tavă pentru că sunt foarte fragede și se rup ușor.
Întrebări frecvente
Da, puteți înlocui untul sau untura cu margarină, dar rețineți că gustul și textura finală pot fi diferite.
Da, puteți utiliza zahăr brun sau alte tipuri de zahăr pentru a obține un gust diferit.
Da, puteți utiliza esențe aromate precum migdale, portocale sau lămâie pentru a obține arome diferite.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acești biscuiți șprițați cu unt sau untură
Iată câteva idei de băuturi aromate pe care să le serviți lângă pișcoturile cu unt:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Biscuiți șprițați cu unt - cum să îi faci fără formă specială
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g unt cu 82% grăsime, moale (sau 150 g untură )
- 120 g zahăr pudră
- 2 pliculețe zahăr vanilat (16 g)
- ½ linguriță sare
- 3 gălbenușuri
- 1 linguriță coaja rasa de lamaie
- 400 g făină tip 000
- opțional - zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Mixați untul moale, cu zahărul pudră, zahărul vanilat și sarea până când untul devine spumos. Adăugați apoi gălbenușurile și coaja rasă se lămâie și mixați până se încorporează.
- Cerneți făina direct în vas și mixați scurt, doar cât să se încorporeze. Nu mixați mai mult decât este necesar pentru că se dezvoltă rețeaua de gluten și aluatul devine dur.
- Puneți aluatul într-o pungă curată sau în folie alimentară și lăsați-l la congelator 15 minute sau la frigider 30 de minute.
- Împărțiți aluatul în 2 părți egale și din fiecare întindeți o foaie de aprox. 5 mm grosime. "Zgâriați" aluatul la suprafață cu dinții unei furculițe.
- Cu o rolă pentru cornulețe tăiați fursecurile la dimensiunea dorită. Ale mele au avut aprox. 3x9 cm
- Așezați fursecurile în tavă, peste hârtie de copt și le coaceți la 170 de grade pentru 15 minute sau până când se rumenesc ușor pe margini. Cuptorul să fie preîncălzit!Cât timp se coace prima tavă, procedați similar cu a doua bucată de aluat.
Bine de știut:
- Asigurați-vă că untul (sau untura) este la temperatura camerei pentru a obține o compoziție omogenă.
- Nu amestecați prea mult aluatul după ce adăugați făina, pentru a evita dezvoltarea excesivă a glutenului și obținerea unor biscuiți duri.
- Dacă folosiți untură aveți nevoie de doar 150 de grame, nu aceeași cantitate ca untul!
- La a doua tavă, ajustați timpul cu 1-2 minute mai puțin deoarece cuptorul este deja foarte bine încins.
- Lăsați pișcoturile să se răcească 5 minute în tavă pentru că sunt foarte fragede și se rup ușor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu