• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Fursecuri

Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 9 iul. 2025 · Publicată: 5 dec. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
211 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Vă este dor de acei biscuiți șprițați cu unt sau untură din copilărie? Iată cât de ușor puteți face biscuiți fragezi de casă fără formă specială! 2 tăvi mari de biscuiți cu unt vor fi gata într-o oră!

Tare buni erau biscuiții șprițați pe care bunicile și mamele noastre îi făceau în copilărie, trecând aluatul prin mașina de tocat carne prevăzută cu o formă specială care dădea biscuiților un aspect specific, ușor striat.

biscuiti spritati cu unt

Acei biscuiți de casă se făceau din aluat cu unt sau cu untură, erau fragezi și crocanți, perfecți la micul dejun, la desert sau în pachetul de la școală. Se păstrau în cămară, în cutii de tablă și din ce stăteau se făceau tot mai buni.

Mult timp mi-a fost dor de acei biscuiți șprițați dar nu i-am putut face pentru că nu mai aveam acea forma specială care să "șprițeze" aluatul.

Dar iată că am găsit o metodă simplă să obțin acei biscuiți cu gust minunat, exact ca pe vremuri, fără vreun aparat sau dispozitiv special și fără să montez și să demontez mașina de tocat! Abia aștept să îi încercați și voi!

biscuiti spritati cu unt asezati in tava cu hartie de copt
Mergi direct la:
  • Ce vă trebuie
  • Cum să faceți biscuiți șprițați fără formă sau aparat special
  • Cum se păstrează acești biscuiți șprițați cu unt
  • Sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Cu ce poți servi acești biscuiți șprițați cu unt sau untură
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce vă trebuie

Ingredientele sunt simple, la fel ca pentru orice rețetă de fursecuri cu unt și probabil că le aveți în casă chiar acum. Cantitățile exacte le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

Iată ce ne trebuie:

  • grăsime - folosim untură sau unt gras, cu 82% grăsime foarte moale, la temperatura camerei. Nu încercați să faceți acești biscuiți cu unt de 65% pentru că acesta conține și o fracție de apă care cere mai multă făină în aluat. Mai multă făină, înseamnă biscuiți mai duri, care nu vor fi la fel de fragezi.
  • zahăr - avem nevoie de zahăr pudră, nu tos, pentru că acesta se dizolvă imediat în untul moale.
  • ouă - pentru biscuiți fragezi și fini, folosim doar gălbenușurile deoarece acestea au multe grăsimi, în timp cei albușurile conțin multă apă care nu ne ajută în acest aluat fraged
  • făină - albă, de grâu, potrivită pentru patiserie. O găsiți la raft etichetată ca făină tip 000.
  • arome - zahăr vanilat și coajă rasă de lămâie sau de portocală
  • sare - un praf de sare echilibrează gustul și potențează toate aromele. Nu o omiteți! Fără sare, biscuiții vor fi fazi.

NOTĂ: acest aluat nu are nevoie de praf de copt! Puteți citit aici când folosim și când nu folosim praf de copt!

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum să faceți biscuiți șprițați fără formă sau aparat special

Vă arăt mai jos rețeta pas cu pas pentru cei mai buni biscuiți șprițați cu unt, făcuți în cel mai simplu mod. Chiar și copiii vor putea face acești biscuiți fragezi pentru că modul de preparare este foarte, foarte ușor!

Iată mai jos rețeta pas cu pas în imagini ușor de urmărit.

unt mixat cu zahar

Mixați untul moale, cu zahărul pudră, zahărul vanilat și sarea până când untul devine spumos. Adăugați apoi gălbenușurile și coaja rasă se lămâie și mixați până se încorporează.

aluat pentru biscuiti spritati

Cerneți făina direct în vas și mixați scurt, doar cât să se încorporeze. Nu mixați mai mult decât este necesar pentru că se dezvoltă rețeaua de gluten și aluatul devine dur.

Puneți aluatul într-o pungă curată sau în folie alimentară și lăsați-l la congelator 15 minute sau la frigider 30 de minute.

Împărțiți aluatul în 2 părți egale și din fiecare întindeți o foaie de aprox. 5 mm grosime. "Zgâriați" aluatul la suprafață cu dinții unei furculițe.

Cu o rolă pentru cornulețe tăiați fursecurile la dimensiunea dorită. Ale mele au avut aprox. 3x9 cm.

tava cu biscuiti copti in cuptor

Așezați fursecurile în tavă, peste hârtie de copt și le coaceți la 170 de grade pentru 15 minute sau până când se rumenesc ușor pe margini.

Cât timp se coace prima tavă, procedați similar cu a doua bucată de aluat.

Notă: puteți "zgâria" aluatul pe verticală sau pe orizontală, cum doriți.

biscuiti spritati cu unt

Cum se păstrează acești biscuiți șprițați cu unt

Biscuiții șprițați cu unt sau untură se păstrează cel mai bine într-o caserolă sau într-o cutie de carton în cămară. Astfel, își vor păstra textura crocantă și aroma proaspătă timp de 1-2 săptămâni.

De asemenea, puteți congela biscuiții și să-i dezghețați la nevoie pentru a-i savura proaspeți.

biscuiti spritati cu unt si un pahar de lapte

Sfaturi pentru reușita rețetei

  • Asigurați-vă că untul (sau untura) este la temperatura camerei pentru a obține o compoziție omogenă.
  • Nu amestecați prea mult aluatul după ce adăugați făina, pentru a evita dezvoltarea excesivă a glutenului și obținerea unor biscuiți duri.
  • Dacă folosiți untură aveți nevoie de doar 150 de grame, nu aceeași cantitate ca untul!
  • La a doua tavă, ajustați timpul cu 1-2 minute mai puțin deoarece cuptorul este deja foarte bine încins.
  • Lăsați pișcoturile să se răcească 5 minute în tavă pentru că sunt foarte fragede și se rup ușor.

Întrebări frecvente

Pot folosi margarină în loc de unt sau untură?

Da, puteți înlocui untul sau untura cu margarină, dar rețineți că gustul și textura finală pot fi diferite.

Pot folosi alt tip de zahăr în rețetă?

Da, puteți utiliza zahăr brun sau alte tipuri de zahăr pentru a obține un gust diferit.

Pot adăuga esențe aromate în locul extractului de vanilie?

Da, puteți utiliza esențe aromate precum migdale, portocale sau lămâie pentru a obține arome diferite.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • fursecuri asortate pentru Craciun
    Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
  • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
    Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie - rețetă video
  • Fursecuri nuci umplute cu crema de ciocolata sau cu magiun
    Nuci umplute cu cremă de ciocolată sau gem - rețeta copilăriei
  • Islere cu nuci
    Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată

Cu ce poți servi acești biscuiți șprițați cu unt sau untură

Iată câteva idei de băuturi aromate pe care să le serviți lângă pișcoturile cu unt:

  • ciocolata calda de casa
    Ciocolată caldă de casă - densă, cremoasă și aromată
  • Lapte de aur cu turmeric
    Lapte de aur - cu turmeric şi miere de albine
  • pahar cu ceai de fructe goji cu lamaie si frunze de menta
    Ceai de fructe goji cu lămâie
  • Lapte cu caramel, miere si scortisoara
    Lapte cu caramel, miere şi scorţişoară

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

biscuiti spritati cu unt

Biscuiți șprițați cu unt - cum să îi faci fără formă specială

Dor de biscuiți șprițați cu unt sau untură din copilărie? Cu această rețetă puteți face biscuiți de casă fără formă sau aparat special!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
la rece: 15 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 60 buc (2 tăvi)
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
rola taiat cornulete
rolă tăiat cornulețe

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 g unt cu 82% grăsime, moale (sau 150 g untură )
  • 120 g zahăr pudră
  • 2 pliculețe zahăr vanilat (16 g)
  • ½ linguriță sare
  • 3 gălbenușuri
  • 1 linguriță coaja rasa de lamaie
  • 400 g făină tip 000
  • opțional - zahăr pudră pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Mixați untul moale, cu zahărul pudră, zahărul vanilat și sarea până când untul devine spumos. Adăugați apoi gălbenușurile și coaja rasă se lămâie și mixați până se încorporează.
    unt mixat cu zahar
  • Cerneți făina direct în vas și mixați scurt, doar cât să se încorporeze. Nu mixați mai mult decât este necesar pentru că se dezvoltă rețeaua de gluten și aluatul devine dur.
    aluat pentru biscuiti spritati
  • Puneți aluatul într-o pungă curată sau în folie alimentară și lăsați-l la congelator 15 minute sau la frigider 30 de minute.
  • Împărțiți aluatul în 2 părți egale și din fiecare întindeți o foaie de aprox. 5 mm grosime. "Zgâriați" aluatul la suprafață cu dinții unei furculițe.
  • Cu o rolă pentru cornulețe tăiați fursecurile la dimensiunea dorită. Ale mele au avut aprox. 3x9 cm
  • Așezați fursecurile în tavă, peste hârtie de copt și le coaceți la 170 de grade pentru 15 minute sau până când se rumenesc ușor pe margini. Cuptorul să fie preîncălzit!
    Cât timp se coace prima tavă, procedați similar cu a doua bucată de aluat.
    tava cu biscuiti copti in cuptor

Bine de știut:

  • Asigurați-vă că untul (sau untura) este la temperatura camerei pentru a obține o compoziție omogenă.
  • Nu amestecați prea mult aluatul după ce adăugați făina, pentru a evita dezvoltarea excesivă a glutenului și obținerea unor biscuiți duri.
  • Dacă folosiți untură aveți nevoie de doar 150 de grame, nu aceeași cantitate ca untul!
  • La a doua tavă, ajustați timpul cu 1-2 minute mai puțin deoarece cuptorul este deja foarte bine încins.
  • Lăsați pișcoturile să se răcească 5 minute în tavă pentru că sunt foarte fragede și se rup ușor.
Nutrition Facts
Biscuiți șprițați cu unt - cum să îi faci fără formă specială
Amount per Serving
Calorii
35
% Daily Value*
Grăsimi
 
3
g
5
%
Colesterol
 
17
mg
6
%
Carbohidrați
 
2
g
1
%
Fibre
 
0.002
g
0
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
0.2
g
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
  • cornulete semiluna cu nuca si unt pudrate cu zahar
    Cornulețe semilună cu nucă – rețetă tradițională pentru sărbători
  • fursecuri cu stafide pe farfurie alaturi de o ceasca de ceai
    Fursecuri cu stafide - cum să le faci simplu și repede
  • Barcute din foietaj umplute cu gem
    Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci
211 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.