Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete rapide

Garnitură de orez cu parmezan - rețeta potrivită lângă orice carne

Publicat la 12 martie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

130 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Ați băgat friptura în cuptor și nu știți ce garnitură ar fi mai potrivită lângă ea? Încercați această rețetă de garnitură de orez cu legume și parmezan! Orezul va fi cremos, pufos, cu arome blânde și va completa perfect orice fel de carne.

garnitura de orez cu legume

Orezul cu legume călite în unt și brânză rasă adăugată la final este garnitura pe care o fac cel mai des pentru că se potrivește nu doar lângă carne de porc sau de pui, ci și lângă pește sau fructe de mare. Puneți-o lângă o porție de creveți la tigaie sau sau lângă niște tentacule de caracatiță și îmi veți da drepatate!

Acest orez cu parmezan seamănă foarte bine cu un risotto, va fi untos, cremos și puțin lipicios, o încântare! E genul de mâncare pe care și copiii o adoră.

În plus, se gătește într-un singur vas, ce să-ți dorești mai mult!

garnitura de orez
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem garnitură de orez cu parmezan - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cu ce poți servi aeastă garnitură de orez cu legume și parmezan
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Încearcă și alte rețete cu orez
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă, iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de garnitură de orez cu legume și parmezan.

lista ingrediente cu etichete pentru reteta de garnitura de orez cu parmezan

Câteva cuvinte despre alegerea ingredientelor:

  • orez - puteți face garnitura aceasta cu orice fel de orez, dar rezultatele or fi diferite în funcție de tipul ales. Eu prefer să folosesc orez bogat în amidon, cum e cel pentru risotto.
  • unt și ulei de măsline - fiecare aduce aroma lui în acest orez. În plus, folosite împreună, uleiul de măsline ridică punctul de fum al untului . Puteți folosi doar ulei, dacă nu aveți unt.
  • legume - ceapă verde, morcov, rădăcină de păstârnac sau de pătrunjel.
  • supă - puteți folosi supă de legume sau de carne (pui, vită). Dacă nu aveți supă, o puteți înlocui cu apă plată, dar firește, veți pierde din bogăția gustului.
  • parmezan - ras fin, ca să se topească repede în orezul fierbinte. Aduce aromă delicioasă de brânză, e ușor picant, leagă orezul și îl face cremos.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem garnitură de orez cu parmezan - rețeta pas cu pas

Iată mai jos rețeta de orez cremos pentru garnituri în câțiva pași simpli și ușor de urmărit:

morcov si pastarnac calite in tigaie

1. Într-o cratiță puneți să se încălzească untul și uleiul de măsline, apoi căliți aici morcovul și păstârnacul date pe răzătoarea cu găuri mari.

ceapa verde in tigaie

2. După 2-3 minute, când rădăcinoasele s-au înmuiat puțin, puneți și ceapa verde tocată mărunt și mai căliți încă 1 minut.

orez calit cu legume in tigaie

3. Puneți orezul și îl căliți pentru 2 minute amestecând continuu ca să se îmbibe cu aromele lăsate de legume în tigaie.

supa fierbinte turnata peste orezz cu legume

4. Dacă folosiți orez pentru pilaf, turnați toată supa și gătiți la foc mediu-mic. Dacă aveți orez pentru risotto, turnați supa puțin câte puțin și așteptați de fiecare dată ca orezul să absoarbă tot lichidul înainte să turnați din nou. În ambele cazuri, orezul ar trebui să fie gata în aprox. 20 de minute.

parmezan ras peste orez

5. La final puneți parmezanul ras, sare și piper după gust și amestecați pentru ca brânza să se topească în orezul fierbinte. Serviți imediat.

Ce puteți înlocui în rețetă

Iată câteva idei:

  • orez - dacă vreți să semene mai degrabă cu un pilaf. folosiți orez cu bob lung, de exemplu Basmati sau Jasmine. Dacă vă doriți sa fie ca un risotto, alegeți orez cu bob rotund, bogat în amidon, de exemplu Carnaroli sau Arborio.
  • legume - Puteți adăuga și alte legume, după gustul vostru, de exemplu: ardei gras roșu, boabe de mazăre, cuburi de dovlecei, ciuperci sau frunze de spanac baby adăugate în ultimele minute de gătire.
  • parmezan - se poate înlocui cu altă brânză, maturată, care se topește frumos, de exemplu cu un cheddar sau brânză Gouda. Puteți folosi și o mozzarella, se va topi minunat, dar nu va da aceeași aromă pregnantă ca o brânză maturată.
  • condimente - pentru arome deosebite, încercați să adăugați busuioc sau oregano uscat, usturoi proaspăt (sau pudră de usturoi), fulgi de ceapă, fulgi de chilli
  • verdeață - înainte de servire puteți adăuga pătrunjel sau mărar tocat fin pentru a a aduce o notă de prospețime în această garnitură orez

Cu ce poți servi aeastă garnitură de orez cu legume și parmezan

Ți-am făcut poftă, dar încă nu știi lângă ce să așezi această garnitură grozavă? Îți las mai jos câteva idei:

  • pulpe de pui cu bere în tava
    Pulpe de pui cu bere la cuptor - o rețetă simplă, plină de arome
  • Ficăței de pui cu sos de roșii
    Ficăței de pui cu sos de roșii și usturoi
  • platou cu felii de rulada din piept de pui cu cascaval
    Ruladă din piept de pui cu cașcaval - ideală pentru prânz sau aperitiv
  • chiftele marinate la cuptor
    Chiftele marinate la cuptor - rețeta de chifteluțe cu sos de roșii și piure

garnitura de orez cu parmezan

Cum se păstrează

Această garnitură de orez se poate păstra foarte bine la frigider până la cinci zile.

Puteți, de asemenea, să-l congelați într-un recipient etanș sau în porții individuale în pungi cu zip. Când vreți să îl serviți, îl dezghețați și îl puneți din nou în tigaie cu foarte puțină supă pentru a se încălzi.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Pentru cele mai bune rezultate, folosiți o felie de parmezan pe care să o radeți voi cât mai fin. Parmezanul ras pe care îl cumpărăm la punguțe este de calitate mai slabă și conține adesea aditivi care îl împiedică să ne dea acea textură delicioasă pe care o dorim.

Încearcă și alte rețete cu orez

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • risotto cremos cu roșii în farfurie albă
    Risotto cremos cu roșii și mozzarella - rețeta italiană ușoară și rapidă
  • cratita cu mancare de orez si lingura de lemn
    Pilaf de orez cu pipote și inimi, ieftin și bun
  • Paella cu fructe de mare
    Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă
  • reteta orez sarbesc sau pilaf sarbesc
    Orez sârbesc cu sos de roșii - rețeta de pilaf de post cu legume

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

garnitura de orez cu parmezan

Garnitură de orez cu parmezan - rețeta potrivită lângă orice carne

Încercați această rețetă de garnitură de orez cu legume și parmezan! Orezul va fi cremos, pufos și va completa perfect orice fel de carne.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 20 g unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 4 fire ceapă verde
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 200 g orez ( cu bob lung sau pentru risotto)
  • 500 ml supă caldă de legume (sau de carne, sau apă)
  • 60 g parmezan ras

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-o cratiță puneți să se încălzească untul și uleiul de măsline, apoi căliți aici morcovul și păstârnacul date pe răzătoarea cu găuri mari.
    morcov si pastarnac calite in tigaie
  • După 2-3 minute, când rădăcinoasele s-au înmuiat puțin, puneți și ceapa verde tocată mărunt și mai căliți încă 1 minut.
    ceapa verde in tigaie
  • Puneți orezul și îl căliți pentru 2 minute amestecând continuu ca să se îmbibe cu aromele lăsate de legume în tigaie.
    orez calit cu legume in tigaie
  • Dacă folosiți orez pentru pilaf, turnați toată supa și gătiți la foc mediu-mic. Dacă aveți orez pentru risotto, turnați supa puțin câte puțin și de așteptați de fiecare dată ca orezul să absoarbă tot lichidul înainte să turnați din nou. În ambele cazuri, orezul ar trebui să fie gata în aprox. 20 de minute.
    supa fierbinte turnata peste orezz cu legume
  • La final puneți parmezanul ras, sare și piper după gust și amestecați pentru ca brânza să se topească în orezul fierbinte. Serviți imediat.
    parmezan ras peste orez
Valori nutriționale
Garnitură de orez cu parmezan - rețeta potrivită lângă orice carne
Valori per porție
Calorii
319
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Colesterol
 
24
mg
8
%
Carbohidrați
 
50
g
17
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
9
g
18
%
Vitamina A
 
4706
IU
94
%
Calciu
 
166
mg
17
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • salata calda de legume coapte cu telemea
    Salată caldă de legume coapte cu brânză - rețeta ideală pentru o cină rapidă
  • ceafa de porc cu cartofi prajiti la air fryer
    Cum faci ceafă de porc fragedă și cartofi crocanți la air fryer, în același timp!
  • castron cu salata de telina cu morcov si maioneza
    Rețetă rapidă cu BlendyGo 3 - Salată de țelină cu maioneză dietetică
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
130 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x