Citește articolul în 9 minute
Cum să reduci timpul petrecut în bucătărie cu ajutorul congelatorului – Ghid practic și idei de organizare pentru mese rapide și gustoase
Viața mea în bucătărie a devenit mai ușoară și mai plăcută atunci când mi-am dat seama cum pot folosi congelatorul, astfel încât să fie nu doar un aparat electrocasnic care bâzâie într-un colț, ci să fie un partener pe care mă pot baza în zilele aglomerate sau când sunt prea obosită ca să gătesc. De aceea, în acest articol te voi învăța și pe tine cum să te folosești eficient de congelator pentru a economisi: ingrediente, timp și energie.
Ideea acestui stil de organizare nu este să muncești mai mult deodată pentru congelator, ci pur și simplu să te obișnuiești ca atunci când gătești pentru familie să pregătești cantități mai mari. În felul acesta, o parte o folosești imediat, iar restul îl păstrezi pentru zilele aglomerate. Nu vei simți că ai petrecut mai mult timp în bucătărie, dar vei avea mereu rezerve pregătite pentru momentele în care nu ai timp sau dispoziția de a găti de la zero. Pe de altă parte, în felul acesta îți asiguri o alimentație sănătoasă, personalizată exact pe gustul tău, și scapi de tentația de a comanda pizza sau alte preparate de la restaurante. Astfel, congelatorul devine o "cămară de urgență", unde găsești mâncare sănătoasă făcută în casă.
În plus, vei avea mereu la îndemână o caserolă bună pentru pachet, fie pentru prânzul de la birou sau o masă rapidă pe drum, fără să fie nevoie să apelezi la covrigi sau alte produse de patiserie cumpărate în grabă.
Mergi direct la:
De Ce Este Eficient Să Congelezi Mâncarea?
- Economisești timp
Congelând o parte din ceea ce gătești, vei reduce efortul zilnic de a pregăti mesele. Astfel, obții un timp suplimentar pe care îl poți folosi pentru familie sau activități care îți plac. - Menții nutrienții
Congelarea este una dintre cele mai bune metode de conservare, păstrând vitaminele, mineralele și fibrele aproape intacte. - Previi risipa alimentară
Pregătirea și congelarea alimentelor în porții corecte te ajută să folosești fiecare ingredient, evitând să arunci mâncarea.
Cum Să Congelezi Corect Alimentele?
- Porționarea alimentelor
Congelează alimentele în funcție de numărul de persoane din familie. De exemplu, dacă sunteți patru persoane, congelează patru ardei umpluți sau împarte fasolea fiartă în 200 g pentru ciorbă și 500 g pentru iahnie. - Ambalare etanșă
Folosește caserole sau pungi speciale pentru congelare, scoate aerul din pungi și etichetează-le cu data și conținutul. Un aparatul de vidat e de mare ajutor deoarece vidarea previne arsurile de congelator și prelungește prospețimea alimentelor de 2-3 ori mai mult timp. De asemenea, pungile vidate ocupă mai puțin spațiu. - Organizarea congelatorului
Grupează alimentele pe categorii și etichetează fiecare pungă pentru a găsi rapid ceea ce ai nevoie.
Ce Alimente și Preparate se Congelează Bine?
1. Pâinea – Mereu Proaspătă, Direct din Congelator
Pâinea este perfectă pentru congelare, fie că este făcută în casă, cu drojdie sau maia naturală, fie că este cumpărată.
- Congelare feliată – Taie pâinea în felii și congelează-le individual, separate cu pătrate de hârtie de copt. Astfel, vei putea scoate doar câte felii ai nevoie, încălzindu-le rapid în prăjitor pentru o textură crocantă.
- Congelare întreagă sau jumătăți – Congelează pâinea întreagă sau în jumătăți și scoate doar cât ai nevoie. Las-o să se dezghețe peste noapte la temperatura camerei și până dimineața își va recăpăta textura pufoasă.
2. Verdețuri și Legume
Pentru ciorbe, supe și tocănițe rapide, păstrează verdețuri și legume congelate.
- Pătrunjel, mărar, leuștean – Spală și toacă verdețurile, congelează-le în pungi sau caserole din care poți scoate cât ai nevoie.
- Urzici, ștevie, lobodă – Toacă-le mărunt și congelează-le în pungi mici, fiind ideale pentru a aduce aromă de primăvară in ciorbele de peste an sau când îți e dor de mâncarea de urzici cu usturoi.
- Leurdă sau busuioc – Când ai cantități mai mari, congelează-le în pungi și folosește-le pentru a face sos pesto atunci când gătești paste. Încearcă rețeta de pesto de leurdă de pe blog pentru o aromă deosebită.
3. Amestecuri de Legume și Ardei Copți
Amestecurile de legume pentru ciorbe și tocănițe sunt perfecte pentru zilele când ai nevoie de o masă rapidă.
- Cuburi de legume mixte – Taie morcov, țelină, ardei, păstârnac în cubulețe și congelează-le împreună pentru ciorbe rapide.
- Ardei copți – Congelează ardeii copți în pungi. Îi poți folosi ulterior la salate, sandvișuri, mâncăruri de post sau garnituri lângă diverse preparate.
4. Fructe pentru Gustări și Deserturi
Fructele congelate sunt excelente pentru micul dejun, gustări sănătoase și deserturi.
- Fructe de pădure – Zmeura, afinele și murele sunt perfecte pentru smoothie, porridge sau prăjituri.
- Banane feliate – Taie bananele felii și congelează-le. Le poți folosi apoi pentru a face o înghețată cremoasă cu lapte praf.
5. Ciorbe și Supe
Tare bine prinde o caserolă cu supă sau cu ciorbă pe care să o poți face rapid sau și mai bine, doar să o încălzești după zi obositoare! Supele și stocurile îți permit să adaugi savoare instant sosurilor sau preparatelor de bază.
- Stoc de legume, pui, pește sau vită – Congelează stocul în caserole mai mari, pe care să le folosești ca bază pentru supe sau ciorbe gustoase. Dacă torni stocul în pungi sau tăvițe pentru cuburi de gheață vei avea cantitatea ideală de folosit la sosuri pentru paste sau pentru carne.
- Ciorbe și supe – Se congelează bine ciorbele de carne fără cartofi sau orez și de asemenea, orice supă cremă. Adaugă verdețuri și smântână doar la servire.
6. Feluri de Bază și Semipreparate
Pregătește semipreparate care se congelează bine pentru a economisi timp la mesele principale.
- Sarmale – Poți congela sarmale gătite sau doar împachetate, iar când le gătești proaspăt, își păstrează mai bine textura.
- Lasagna – Congelează porții de lasagna bolognese gata gătite și vei avea o cină rapidă și consistentă.
- Ardei umpluți – îi poți congela fie gătiți, fie cruzi, doar umpluți cu carne tocată urmând să îi fierbi sau să îi gătești la cuptor când vreți să îi mâncați.
- Cârnați - dacă faci cârnați de casă, îi poți congela cruzi sau după gătire, gata să fie încălziți și așezați lângă un piure de cartofi.
- Sosuri - sosul bolognese este ideal pentru plăcinte cu carne, paste sau lasagna, dar fierberea lui durează destul de mult. De aceea e o idee bună să faci o cantitate mai mare și să congelezi o parte din el pentru altădată. Ți-am arătat cum procedez eu, la rețeta video de lasagna. Dacă ții post sau ai un stil de viață vegan, poți congela în mod similar sosul de ciuperci pentru lasagna de post, pe care îl poți folosi de asemenea și la paste.
7. Deserturi
Deserturile congelate îți vor aduce mereu un moment de bucurie, fără să fie nevoie de preparate nesănătoase din comerț.
- Cozonac – Taie cozonacul în felii și congelează-le individual. Astfel, vei putea scoate doar câteva felii pentru o gustare rapidă.
- Chec – Poți congela pandișpan sau chec cu lapte. Își vor păstra foarte bine frăgezimea și aromele.
- Prăjituri cu foi – Prăjiturile cu foi, de exemplu Albinița și Albă ca Zăpada se congelează perfect și devin chiar mai fragede.
- Fursecuri - fursecurile cu unt, biscuiții, pișcoturile, se păstrează minunat la congelator pentru un mic răsfăț într-o zi aglomerată.
- Cornuri - își păstrează perfect calitățile. Le poți lăsa să se dezghețe lent pe blatul din bucătărie sau le poți încălzi la microunde pentru a redeveni rapid moi și pufoase. Congelează cornuri cu ciocolată sau pariziene cu mere pentru micul dejun sau pachet.
Sfaturi Practice pentru Organizarea Congelatorului
- Planifică porțiile
Congelează porții potrivite pentru o masă completă, ca să nu ai nevoie să dezgheți mai mult decât este necesar. - Stivuiește pungi plate sau caserole etanșe
Pungile plate economisesc spațiu, iar caserolele rectangulare, mai ușor de stivuit, fac congelatorul mai organizat și accesibil. - Etichetează fiecare pachet
Notează conținutul și data congelării pe fiecare pachet pentru a consuma alimentele în ordinea potrivită.
Concluzie
Congelarea alimentelor este o metodă de organizare excelentă care îți oferă libertatea de a te bucura de mese sănătoase, chiar și în zilele aglomerate. Vei avea mereu opțiuni la îndemână, fie că e vorba de o pâine proaspătă, ciorbe de casă sau deserturi, și vei evita astfel tentația de a consuma mâncare de tip fast-food sau covrigi.
Lasă un comentariu