• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 11 ian. 2019 · Publicată: 15 ian. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 3 comentarii
58 shares
Mergi la rețetă

Ştiţi cum e, fiecare familie are o reţetă a ei preferată, pe care a personalizat-o cumva de-a lungul timpului şi care în familia respectivă se face doar într-un anume fel, fie el şi diferit de reţeta de bază. Aşa e la noi în familie cu tortul de mere caramelizate  la care punem şi nuci şi al cărui blat noi obişnuim să îl însiropăm cu un sirop pe bază de rom, deşi ştiu că asta nu prea "se practică". Dar nouă aşa ne place.

Tort cremă de zahăr ars

Şi tot aşa, familia noastră are o reţetă personalizată pentru tortul cremă de zahăr ars. Tortul ăsta îl facem în fiecare an de revelion şi probabil în dorinţa de a-l face cât mai festiv i-am tot adăugat elemente şi arome, iar acum nu mai concepem tortul ăsta decât în acest fel. De exemplu adăugăm bucăţele de nucă în blat, îl ornăm cu frişcă naturală din smântână şi cu felii de fructe pentru a-i da mai multă culoare, apoi îl presărăm cu bucăţele de ciocolată pentru că dacă ciocolată nu e, desert nu e 🙂

Voi îl puteţi face după reţeta de mai jos şi dacă nu doriţi să îl ornaţi, puteţi sări peste această etapă. După ce răsturnaţi tortul şi îl lăsaţi să se răcească, puteţi trece direct la partea cea mai frumoasă a reţetei: savurarea unei felii generoase de tort-cremă de zahăr ars, fin şi răcoritor 🙂

Tort cremă de zahăr ars

Mod de preparare tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort cremă de zahăr ars

Tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

crema de zahăr ars - pentru o formă de 26 cm

  • 1 litru de lapte
  • 8 ouă
  • 400 g zahăr (200 g pentru cremă+200 g pentru caramelizat)
  • 1 linguriţă de extract de vanilie

blatul

  • 4 ouă
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 50 g miez de nucă tocat - opţional
  • 4 linguri de făină

decor - optional

  • 200 ml smântână pentru frişcă
  • felii de fructe proaspete
  • fulgi de ciocolată

Instrucțiuni de preparare
 

crema

  • Se aprinde cuptorul la 170 de grade şi se pregăteşte o tavă mai adâncă în care înainte de a o băga la cuptor împreună cu crema de zahăr ars, vom pune aprox. 1 litru de apă caldă. Apa are rolul de a împiedica crema să clocotească şi să facă bule de aer, care ar arăta în final ca un burete.
  • Într-o cratiţă care va merge la cuptor (şi care încape în tava cu apă pregătită mai sus), caramelizăm 200 g de zahăr. Rotim cratiţa în aşa fel încât zahărul topit să îmbrace şi pereţii.
  • Se bat ouăle, împreună cu zahărul şi vanilia, apoi se adaugă laptele şi se omogenizează. Se toarnă compoziţia în cratiţa cu zahăr caramelizat şi imediat ne apucăm să batem compoziţia pentru blat.

blatul

  • Se bat albuşurile spumă, apoi se toarnă treptat zahărul şi mixează in continuare până când albuşurile se întăresc din nou.
  • Se adaugă gălbenuşurile şi vanilia şi se mixează scurt, doar cât să se omogenizeze.
  • Se cerne făina peste compoziţia de ouă, se pune şi miezul de nucă şi se amestecă cu o spatulă sau cu telul de mână cu mişcări uşoare, de jos în sus, până când făina este încorporată uniform.
  • Se toarnă cu grijă aluatul pentru blat peste crema de lapte şi ouă din cratiţă. Chiar dacă pare că s-au amestecat cele două compoziţii, datorită densităţii lor diferite, se vor separa frumos în timpul coptului.
  • Se aşează cratiţa în tava cu apă şi se dau împreună la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute. Dacă blatul este copt, aluatul a devenit elastic când îl apăsaţi cu degetele şi îl vedeţi că începe să se desprindă de pe marginea formei, înseamnă ca e gata.
  • Se scoate tortul din cuptor şi se lasă să se odihnească în formă încă 15-20 de minute.
  • Se trece cu mare grijă lama unui cuţit de jur împrejurul cratiţei pe interior, ca să desprindem blatul sau crema dacă cumva s-au lipit, apoi se răstoarnă tortul pe un platou încăpător. Atenţie! Nu se ridică cratiţa, ci se lasă în această poziţie până se răceşte complet.
  • Se ornează cu frişcă, felii de fructe şi fulgi de ciocolată şi se ţine la rece cel putin 2 ore înainte de servire.

Bine de știut:

Alegeti un platou ceva mai mare pentru acest tort, poate fi şi o tavă mai adâncă de exemplu, pentru că e posibil să mai curgă din siropul de caramel care de altfel va însiropa şi blatul şi îl va face delicios şi aromat.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Tort cremă de zahăr ars

Tort cremă de zahăr ars

Poftă bună la tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
58 shares

Comentarii

  1. Tucanu Florina-Gianina a zis

    martie 25, 2016 at 2:24 pm

    Nu am stiut pana la reteta asta ca pot face un tort cu crema de zahar ars. (stiam doar crema de zahar ars)
    M-am ambitionat si l-am facut! chiar a fost foarte bun, cu o mica precizare nu a iesit atat de aratos cum este al tau! :))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 25, 2016 at 6:54 pm

      Sunt convinsa ca e foarte frumos si al tau. Dar la urma urmei important e sa fie bun 🙂

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    ianuarie 15, 2016 at 9:35 am

    Wow! Ce fain arata si cred ca e bun tare bun 🙂
    M-ar tenta o bucatica dar sa fie una mica de tot ca dupa atatea dulciuri de sarbatori am intrat la dieta 🙂

    Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.