• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete rapide

Mâncare de bame cu bulgur

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 15 mart. 2025 · Publicată: 11 apr. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
200 shares
Mergi la rețetă

Povestea mea de dragoste cu bamele continuă cu această mâncare de bame cu bulgur, o rețetă deosebită, gustoasă și sățioasă care nouă ne-a plăcut foarte mult.

Bamele sunt cam ca ciorba de burtă, ori le iubești, ori...nu le iubești. Nici eu nu le-am iubit de la început. Fire curioasă fiind, am cumpărat o pungă de bame congelate cu care am făcut o mâncare de bame cu ceapă și morcovi (vezi rețeta aici) , care, cu gustul ei acrișor, mi-a plăcut foarte mult.

Mancare de bame cu bulgur

Apoi am mai cumpărat încă o pungă de bame congelate pe care le-am mai "scăpat" prin ciorbe, altădată le-am și prăjit și uite-așa, încet-încet ne-am împrietenit.

Mă bucur că le găsesc cu ușurință în magazine și îmi place să am mereu o pungă de bame în congelator. Bamele sunt pline de vitamine, sunt gustoase, sunt deosebite și când vreau să ies din rutină, inventez o rețetă gustoasă cu bame, cum este mâncarea de bame cu bulgur despre care vă povestesc astăzi.

Mancare de bame cu bulgur

Înainte de gătire, indiferent dacă sunt proaspete sau congelate, bamele trebuiesc opărite în apă clocotită în care se pune puțin oțet și un praf de sare.  Dacă nu le opăriți, la gătit bamele vor lăsa un lichid lipicios, destul de neplăcut.

Bamele fierb foarte ușor, de aceea se adaugă în mâncare atunci când restul legumelor sunt călite, sau pe jumătate fierte. Bamele nu trebuie fierte până se înmoaie. Bamele gătite corect trebuie să rămână "al dente", adică să își păstreze forma și textura, să fie ferme dar să intre ușor furculița în ele.

Mancare de bame cu bulgur

Ideea să combin bamele cu bulgurul mi-a venit după ce am venit dintr-o vacanță în Israel. Eu oricum sunt fan bulgur și îmi place să îl folosesc în rețete în locul orezului, pentru că are mai puține calorii decât acesta 😉 dar acum, după ce am văzut cât de des este folosit în Orient, parcă-mi place și mai mult.

De câte ori am pus pe grupurile de Facebook câte o rețetă cu bulgur, am fost asaltată de întrebări: ce e ăla, de unde îl cumpăr, cât costă, etc. Se pare că bulgurul e un ingredient semi-necunoscut pentru mulți.

Ce este bulgurul?

Bulgurul sunt de fapt boabe de grâu de un anumit tip, pre-gătite la abur, apoi uscate și măcinate grosier. Bulgurul este bogat în fier, magneziu, dar mai ales în fibre insolubile, care știți și voi cât de mult ne ajută 😉

Pentru că a fost deja tratat la abur, bulgurul fierbe foarte repede, cam în 10 minute este gata. Se poate consuma și nefiert, dar în acest caz trebuie lăsat la înmuiat, în apă rece cel puțin o oră și jumătate. Eu prefer să îl fierb.

Nu-i așa că e minunat bulgurul ăsta? După ce că e plin de nutrienți, are mai puține calorii decât orezul și fierbe mult mai repede! Bonus: este și mult mai gustos decât orezul. Dacă nu ați gustat niciodată bulgur, să știți că seamănă la gust și la textură cu arpacașul.

De unde se cumpără bulgurul?

De oriunde: din piață, de la magazinele naturiste, din supermarketuri sau îl puteți comanda online. Îl găsiți în general ambalat la pungi de jumătate de kilogram și n-ar trebui să coste mai mult de 7-8 Ron/punga.

Mancare de bame cu bulgur

Pe blog găsiți un articol detaliat despre bulgur din care puteți afla: beneficiile, valorile nutriționale, de unde se cumpără și cum se gătesc diferitele tipuri de bulgur în funcție de granulație.

Bamele și bulgurul au fost o alăturare fericită în mâncarea asta. Gustoase amandouă, pline de vitamine, fierb la fel de repede și per total am avut un prânz excelent, rapid, sățios și mai ales, foarte gustos.

Vă las mai jos câteva rețete cu bulgur, poate veți dori să le încercați:

  • salată de bulgur cu multe legume
  • pilaf de bulgur cu pulpe de pui
  • salata de ardei copti cu bulgur

Sper să încercați și voi să vă împrieteniți cu bamele și cu bulgurul. Vă promit eu că nu veți regreta!

Mancare de bame cu bulgur

Mod de preparare mâncare de bame cu bulgur

Mancare de bame cu bulgur

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de bame cu bulgur

Mâncare de bame cu bulgur

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 200 g bame (ale mele au fost congelate)
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras (de preferat roșu)
  • 50 ml ulei
  • 3 linguri oțet
  • 100 g bulgur
  • 150 g sos sau suc de roșii (de preferat cu pulpă)
  • ½ linguriță chimion măcinat
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă folosiţi bame proaspete, tăiaţi-le codiţele lemnoase.
  • Opăriţi bamele timp de 5 minute în aproximativ 1 litru de apă în care aţi pus cam 3 linguri de oţet şi un praf de sare.
  • Scurgeți bamele şi clătiţi-le cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
  • Într-o tigaie, puneți uleiul la încins și căliţi ceapa şi ardeiul gras tăiate cubuleţe. 
  • Turnați o ceşcuţă de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă înăbușit cam 10 minute.
  • Adăugaţi sucul de roşii şi lăsaţi să mai fiarbă 5 minute, apoi puneţi şi bamele în tigaie. Bamele le puteți pune întregi, sau tăiate rondele, după cum doriți. Eu le-am tăiat de data aceasta.
  • După 5 minute, adăugați și bulgurul spălat în prealabil în apă rece. 
  • Lăsaţi să fiarbă la foc mic cam 10-15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de tigaie. 
  • Serviţi mâncarea de bame cu bulgur caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mancare de bame cu bulgur

Poftă bună la mâncare de bame cu bulgur!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
200 shares

Comentarii

  1. Vio a zis

    aprilie 13, 2019 at 9:19 am

    Daa... Am pus și eu niște bame în congelator astă-toamnă, dar tot amânam gătitul lor. Ca orice fan al bucătăriei arabe, bulgur am mereu în casă, deci... la treabă! Mai ales că eu recomand site-ul tău ca fiind sigur. O întrebare: am pregătit pt. congelator bamele prin blanșare și oțet. Totuși, repet procedura sau le adaug așa? Mulțumesc anticipat șice să mai spun? Am în gând o fasolică de ceva vreme, după ea vin cu bamele și gata Postul! Trecem la ascuțit cuțitele, vine Paștele! Cu drag, Vio.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 13, 2019 at 9:41 am

      Cred ca daca le-ai trecut prin otet inainte sa le congelezi, acum le poti adauga direct in mancare.
      Fasole avem si noi in meniu, chiar azi si deja facem planuri pentru masa de Florii si pentru Paste 🙂
      Week-end frumos, Vio si numai bine!

      Răspunde
      • Vio a zis

        aprilie 13, 2019 at 10:00 am

        👍Corect! Merităm de Florii o masă festivă.

        Răspunde
  2. Laura a zis

    aprilie 12, 2019 at 10:24 pm

    Mulțumesc 🙂

    Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.