Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Paste

Cele mai bune paste bolognese. Ce anume face diferența?

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 mai 2022 · Publicată: 12 mai 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
89 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta clasică italiană de paste bolognese, cu sos ragu și presărate cu mult parmezan ras. Un preparat de o savoare perfectă!

Am mâncat de multe ori paste bolognese, atât la restaurant, cât și acasă, dar niciodată nu mi s-au părut mai bune decât cele din rețeta de astăzi. Ce a făcut diferența?

De data aceasta am folosit niște paccheri artizanale, mari și cărnoase care au fost absolut superbe. Paccheri sunt acele paste mari, tubulare pe care sigur le-ați văzut prin supermarket și poate că v-ați întrebat la ce s-or folosi. Ei bine, iată unul dintre răspunsuri 🙂

Paste bolognese
Mergi direct la:
  • Câte ceva despre sosul bolognese (ragu bolognese)
  • Despre paste
  • Sfaturi pentru cele mai bune paste bolognese
  • Alte rețete de paste pe care să le încercați
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Câte ceva despre sosul bolognese (ragu bolognese)

Ce este sosul bolognese

Sosul bolognese este practic un sos făcut cu carne tocată de vită sau vită în amestec cu porc la care se adaugă ceapă, morcov, țelină, suc de roșii, vin alb sau roșu și ierburi aromatice. Rețeta originală provine din orașul italian Bologna, de aici și numele sosului. 

Cum se face sosul bolognese

Totuși sosul acesta este mai mult decât pur și simplu carne tocată fiartă. Este vorba despre profunzimea aromei care se obține prin gătirea tuturor ingredientelor în etape și lăsarea sosului să fiarbă 2-3 ore la foc mic, astfel încât să devină gros, bogat și consistent.

La ce se folosește sosul bolognese

Dacă mă urmăriți de mai mult timp, știți deja că îmi place să fac cantități mai mari de sos bolognese pe care îl congelez în pachete mai mici, în așa fel încât să îl am mereu la îndemână in cantități potrivite pentru orice preparat.
Folosesc sosul bolognese nu doar la mâncăruri italiene, paste sau lasagna, ci și la mâncăruri românești, de exemplu la o musaca de cartofi sau la o plăcintă creață cu carne. L-am folosit chiar și la clătite umplute, gătite la cuptor și a fost minunat.

Despre paste

Ce tip de paste sunt potrivite pentru bolognese?

Italienii mănâncă în mod tradițional bolognese cu spaghete sau cu tagliatelle.
Dar nimic nu vă împiedică să combinați acest sos și cu paste scurte gen penne sau fusilli.
Eu am descoperit de curând că cel mai bine se potrivesc pastele tubulare, paccheri și aceasta va rămâne, cred, varianta mea preferată.

Paste bolognese

Sfaturi pentru cele mai bune paste bolognese

  1. Totul pleacă de la un sos bine făcut. Deși sosul bolognese e gata de folosit și după 30 de minute de fierbere, vă recomand să nu vă grăbiți și să îl lăsați la fiert timp de 2-3 ore. Aroma lui va deveni mult mai profundă.
  2. Puneți o linguriță cu vârf de sare în apa în care fierb pastele. Poate părea multă sare, dar pastele nu vor deveni prea sărate, ci își vor trage sare exact atât cât le trebuie 😉
  3. Italienii pun de obicei pastele în farfurie și sosul peste ele urmat de parmezan ras. Eu vă sfătuiesc ca mai întâi să amestecați bine pastele cu sosul și cu 1-2 linguri de parmezan ras. Puteți folosi eventual în oala în care ați fiert sosul. Abia apoi împărțiți pastele în farfurii și fiecare își mai poate rade parmezan după preferințe.
  4. Cumpărați întotdeauna parmezan la felie și nu gata ras. Se păstrează mai bine si are gust mai intens.
  5. La final folosiți câteva frunze de busuioc proaspăt, atât pentru decor cât și pentru aroma specifică.
Paste bolognese

Alte rețete de paste pe care să le încercați

  • paste negre cu creveți și usturoi (
    Paste negre cu creveți și usturoi
  • Paste cu pesto de pătrunjel, roșii cherry și usturoi
  • Paste cu ton
    Paste cu ton, roșii cherry și parmezan
  • Paste cu roşii uscate şi busuioc
    Paste cu roşii uscate şi busuioc

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Paste bolognese

Paste bolognese

Rețeta clasică italiană de paste bolognese, cu sos ragu și presărate cu mult parmezan ras. Un preparat de o savoare perfectă!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours
Timp total: 2 hours hours 15 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

sos bolognese

  • 250 g carne tocată de vițel
  • 150 g carne tocată de porc
  • 1 ceapă
  • 1 morcov mic
  • 1 felie de țelină
  • 1 cățel de usturoi
  • 25 ml ulei
  • 100 ml vin
  • 250 ml suc de roșii
  • 500 ml supă de carne sau de legume (stock) (sau apă)
  • sare și piper după gust
  • cimbru uscat
  • 1 frunză de dafin

paste bolognese

  • 200 g paccheri
  • 60 g parmezan
  • busuioc proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

sos bologneze

  • Puneți uleiul într-o cratiță încăpătoare și căliți aici toate legumele tăiate cubulețe mici.
  • Adăugați carnea tocată și lăsați-o să se călească împreună cu legumele până ce își schimbă culoarea. Amestecați continuu să nu se ardă.
  • Adăugați vinul și amestecați, apoi sucul de roșii.
  • Turnați jumătate din cantitatea de supă (sau apă), cimbrul și frunza de dafin și lăsați sosul să se gătească la foc mic. Verificați din când în când să nu scadă lichidul prea mult.
  • Pe măsură ce sacade sosul, adăugați și restul de supă. Păstrați tot timpul focul la minim. Fierberea ar trebui să dureze în jur de 2 ore.

paste bolognese

  • Fierbeți pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
  • Scurgeți pastele, le puneți înapoi în oala în care au fiert și turnați peste ele sosul bolognese pregătit mai sus.
  • Adăugați parmezanul ras și amestecați. Serviți imediat cu busuioc proaspăt.
Nutrition Facts
Paste bolognese
Amount per Serving
Calorii
606
% Daily Value*
Grăsimi
 
32
g
49
%
Colesterol
 
82
mg
27
%
Carbohidrați
 
48
g
16
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
31
g
62
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Paste bolognese

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • o felie de lasagna bolognese servita pe farfurie alba
    Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
  • reteta penne quattro formaggi
    Penne quattro formaggi super cremoase - rețeta gata în 10 minute
89 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.