• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Salată de linte cu legume proaspete

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 6 sept. 2022 · Publicată: 14 aug. 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
80 shares
Mergi la rețetă

Rețetă de salată de linte delicioasă și sănătoasă, cu multe legume proaspete. Rețeta perfectă pentru prânz, cină sau pachetul de la serviciu.

castron cu salata de linte pe fundal de lemn

Ușor de făcut, sănătoasă și consistentă, această salată de linte este plină de arome proaspete și de culori minunate. Lintea se împrietenește de minune cu avocado, ceapa și roșiile proaspete, totul stropit cu o vinegretă ușoară.

Lintea este bogată în nutrienți esențiali : fibre, proteine, fier, vitamina B3 și acid folic. Iată câteva motive să o includeți mai des în meniu!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se prepară salata de linte
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu linte
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

  • Linte: recomand să folosiți linte maro. Durează doar aproximativ 30 de minute să se gătească în apă clocotită. Lintea verde durează mai mult să se gătească decât lintea maro, iar lintea roșie nu își va păstra forma după fierbere. Dacă vă grăbiți, puteți folosi o conservă de linte gata fiartă.
  • Ceapă roșie și usturoi: tocate mărunt adaugă multă aromă acestei salate de linte. Puteți folosi ceapă roșie sau eșalotă .
  • Condimente: sare și piper măcinat proaspăt pentru o aromă mai intensă.
  • Ulei de măsline: de preferat ulei de măsline extravirgin. 
  • Suc de lămâie și muștar: le vom folosi la dressing, adaugă aciditate și aromă.
  • Pătrunjel: pentru culoare și prospețime
  • Roșii și avocado: mai multe vitamine și grăsimi bune adăugate în salată.

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum se prepară salata de linte

  1. Gătiți lintea: puneți lintea la fiert într-o cratiță mică cu apă cât să o acopere cu două degete. În apă puneți o linguriță rasă de sare.
  2. Scurgeți lintea: Când lintea este fiartă (aprox. 30 de minute) o scurgeți într-o strecurătoare și o clătiți cu apă rece. 
  3. Dressing: Într-un castron mic, amestecați uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul, sarea și piperul.
  4. Pregătiți legumele: tăiați roșiile cuburi sau felii mici, ceapa solzișori, avocado cuburi iar usturoiul îl treceți prin presă.
  5. Amestecați ingredientele: Într-un bol încăpător puneți lintea, turnați dressingul și amestecați bine. Puneți apoi restul legumelor și câteva frunze de pătrunjel. Amestecați din nou.
  6. Servire: salata de linte se poate mânca imediat ce este gata, dar aromele vor fi mai intense dacă aveți timp să o lăsați la frigider măcar o oră înainte de servire.
bol cu salata de linte înconjurat de legume

Întrebări frecvente

Cum păstrez lintea fiartă?

Lintea fiartă se păstrează perfect la frigider, într-un vas cu capac, timp de 4-5 zile sau la congelator pentru aprox. 4 luni..

Lintea se lasă la înmuiat?

Lintea nu are nevoie de înmuiere în prealabil deoarece fierbe relativ repede, în 20-45 de minute în funcție de tip.
Totuși, dacă doriți să scurtați cu aproximativ 50% timpul de gătire, puteți lăsa lintea la înmuiat timp de 2-3 ore sau chiar peste noapte.

În câtă apă se fierbe lintea?

Pentru gătit lintea, folosiți trei măsuri de apă la o măsură de linte. Adăugați în apă un praf de sare și o frunză de dafin, dacă vă place.

Alte rețete cu linte

  • Chifteluțe de linte roșie
    Chifteluțe de linte roșie la cuptor - rețeta simplă, de post
  • Supa crema de linte
    Supă cremă de linte roşie, cea mai bună rețetă
  • Pate de linte cu roșii uscate
    Pate de linte cu roşii uscate, rețeta delicioasă de post
  • Mancare de linte de post_reteta
    Mâncare de linte cu legume, rețeta de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

bol cu salata de linte înconjurat de legume

Salată de linte

Rețetă de salată de linte delicioasă și sănătoasă, cu multe legume proaspete. Rețeta perfectă pentru prânz, cină sau pachetul de la serviciu.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 50 g linte maro (sau o conservă de linte gata fiartă)
  • 5-6 roşii cherry
  • ½ ceapă roşie (sau 1 ceapă eșalotă)
  • 1 cățel usturoi
  • 1 avocado mic
  • pătrunjel proaspăt

dressing

  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță muștar
  • sucul de la ½ lămâie
  • sare și piper (după gust)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți lintea la fiert într-o cratiță mică cu apă cât să o acopere cu două degete. În apă puneți o linguriță rasă de sare.
  • Când lintea este fiartă (aprox. 30 de minute) o scurgeți într-o strecurătoare și o clătiți cu apă rece. 
  • Într-un castron mic, amestecați să se combine: uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul, sarea și piperul.
  • Tăiați roșiile felii mici, ceapa solzișori, avocado cuburi iar usturoiul îl treceți prin presă.
  • Într-un bol încăpător puneți lintea, turnați dressingul și amestecați bine. Puneți apoi restul legumelor și câteva frunze de pătrunjel. Amestecați din nou.
  • Salata de linte se poate mânca imediat ce este gata, dar aromele vor fi mai intense dacă aveți timp să o lăsați la frigider măcar o oră înainte de servire.
Nutrition Facts
Salată de linte
Amount per Serving
Calorii
591
% Daily Value*
Grăsimi
 
35
g
54
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
31
g
129
%
Zahăr
 
8
g
9
%
Proteine
 
19
g
38
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
castron cu salata de linte si legume proaspete

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
80 shares

Comentarii

  1. cri a zis

    aprilie 14, 2015 at 10:40 pm

    Foarte colorata si apetisanta! Imi imbunatatesc si eu reteta.

    Răspunde
  2. Costy a zis

    februarie 19, 2015 at 10:01 am

    Ce porcarie zici dumitale acolo, lintea uscata se fierbe in 1-2h???? Doar daca vrei linte batuta sa o tii o ora la fiert....in 2h iese terci.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 19, 2015 at 8:15 pm

      Aveti dreptate, am exagerat. Am corectat. Multumesc 🙂

      Răspunde
    • Ana a zis

      iunie 09, 2021 at 6:20 pm

      Limbajul dvs jignitor si artagos evidentiaza si mai bine modul elegant si pacifist in care v-a raspuns doamna.

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    august 14, 2014 at 8:10 am

    Sa stii ca ai dreptate.Pe canicula asta nici mie nu imi vine sa aprind aragazul asa ca mai mult salate am in meniu 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 14, 2014 at 10:28 am

      Incerc sa vad partea buna a caniculei: ne vitaminizam intensiv si gatind numai salate, avem mai mult timp liber 🙂

      Răspunde
  4. Victor a zis

    august 14, 2014 at 7:37 am

    Explozie de culoare şi sănătate, Iuliana, arată minunat salata de linte!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 14, 2014 at 7:50 am

      Multumesc, Parinte! E foarte, foarte buna 🙂

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.