Reţeta de azi este inspirată după un peşte în crustă de seminţe pe care l-am mâncat la un restaurant. Mi-a plăcut tare mult şi m-am străduit să reproduc şi eu reţeta acasă. Peştele este tăvălit la propriu prin seminţe, apoi băgat la cuptor unde acestea se usucă formând o crustă crocantă, în timp ce carnea de sub ele se coace şi rămâne suculentă şi gustoasă. La restaurant crusta era formată doar din seminţe de in şi miez de floarea soarelui, dar eu am profitat de o punguţă cu amestec de mai multe seminţe de la Solaris care a avut în plus şi seminţe de susan şi de dovleac în proporţii bine echilibrate, a ieşit o crustă perfectă. Punguţa are 50 de grame, am folosit poate un pic mai mult de jumătate din ea, restul le-am "reportat" în iaurtul de la micul dejun de a doua zi 😉
Mod de preparare peşte în crustă de seminţe cu garnitură de orez
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 2 porţii
- 400 g file de peşte (eu am avut biban de mare)
- aprox. 30 g seminţe diverse amestecate
- sare şi piper după gust
- puţin ulei pentru uns peştele
garnitura
- 120 g orez cu bob lung
- 1 ceapă mică
- ½ de ardei gras
- 1 morcov mic
- 50 ml ulei de măsline
- 1 vârf de cuţit de nucşoară
- sare după gust
Instrucțiuni de preparare
- Peştele se spală, se mai îndepărtează eventualele oase din fileuri, apoi se taponează cu şervete de hârtie ca să îl uscăm.
- Ungem fileurile cu puţin ulei pe toate părţile, le condimentăm cu sare şi piper după gust şi le tăvălim prin amestecul de seminţe. Le aşezăm într-o tavă în care am aşezat hârtie de copt.
- Cuptorul trebuie să fie în prealabil preîncălzit la 180 de grade. Peştele meu a fost gata cam în 20 de minute. Depinde de tipul de peşte şi de cât de groase sunt fileurile. Le puteţi încerca într-o margine cu dinţii unei furculiţe ca să vă asiguraţi că sunt pătrunse.
- Cât timp stă peştele la cuptor, ne ocupăm de orez.
- Călim în uleiul de măsline ceapa tocată mărunt, morcovul dat pe răzătoare şi ardeiul gras tocat cubuleţe.
- Adăugăm orezul ales şi spălat în 2-3 ape şi îl lăsăm să se călească puţin amestecând continuu să nu se prindă de tigaie.
- Turnăm 200 ml de apă caldă, sare după gust şi un vârf de cuţit de nucşoară care îi va da o aromă deosebită. Lăsăm să fiarbă până când absoarbe toată apa şi boabele de orez sunt pătrunse dar încă puţin crocante.
- Servim peştele şi orezul calde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de peşte în crustă de seminţe cu garnitură de orez pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi, sau să o păstraţi pentru mai târziu.
Vio
Mulțumesc şi pentru această reţetă foarte uşor de executat , dar foarte gustoasă şi cu un efect vizual garantat . Îmi pare rău că nu aveți o secţiune unde să putem posta fotografii . Cu stimă , Vio .
Iuliana
Ma bucur ca ti-a placut.
Cat despre fotografii...unele chestiuni tehnice sunt "prea mult" pentru o gospodina ca mine 😀 Sincer, nu stiu sa fac o asemenea sectiune, dar daca imi trimiti poze, promit sa le incarc la finalul retetei 🙂
Claudia
Trimiti si mie, la pachet niste biban de mare? Ca punguta cu seminte am :p