În fiecare toamnă obișnuiam să pun cătină la borcan cu miere de abine, ca să avem toată iarna protecţie naturală împotriva răcelilor. Anul ăsta, nu ştiu cum s-a făcut că am ratat sezonul cătinei. Chiar când s-a instalat toamna cu acte-n regulă şi am început să simt acut lipsa linguriţei de miere şi cătină din cana cu ceai, am răsfoit într-o seară un blog foarte fain, plin cu reţete şi poze una mai frumoasă ca alta. Este vorba despre Reţete fel de fel, blogul Iulianei Florentina 🙂
Multe reţete mi-au făcut cu ochiul, mai ales brioşele ei. Neapărat să vă uitaţi pe blog după ele, sunt minunate! Dar tot răsfoind blogul, am ajuns la reţeta de ghimbir cu miere şi m-am bucurat tare mult pentru idee, căci în sfârşit am găsit cu ce să înlocuiesc cătina din ceaiul meu de seară 🙂
Mod de preparare ghimbir cu miere de albine
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 140-150 g rădăcină de ghimbir
- 200 g miere
Instrucțiuni de preparare
- Rădăcina de ghimbir se curăţă de coajă şi se taie felii sau bucăţi cât doriţi de mici. Adică mici cât v-ar plăcea să le găsiţi în cana cu ceai ;). Eu le-am tăiat prima dată feliuţe, ca în poza de mai sus, apoi m-am răzgândit şi le-am tăiat şi mai mici. O altă variantă ar fi să îl daţi pe răzătoare, caz în care aroma e mai intensă. Dar e destul de fibros şi trebuie să vă aşteptaţi să meargă cam greu.
- Aşezaţi ghimbirul în borcan, turnaţi miere peste el şi aveţi răbdare 7 zile să îl lăsaţi la macerat într-un loc răcoros.
- Consumaţi câte o linguriţă pe zi, pentru a creşte imunitatea şi a ţine doctorul departe 😉 Deşi s-ar putea spune că ghimbirul e puţin iute şi puţin astringent, gustul lui este perfect echilibrat de dulceaţa moale a mierii.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mie îmi place foarte mult aroma minunată pe care o dă ceaiului, atâta doar să nu puneţi mierea în ceaiul foarte fierbinte pentru că îşi pierde calităţile benefice. Aşteptaţi să se răcească puţin, apoi puteţi adăuga mierea cu ghimbir 🙂
O altă rețetă deosebită pentru ceaiurile de toamnă-iarnă este cea de miere cu lămâie, scorțișoară și turmeric pe care o găsiți de asemenea pe blog. Click pe poza de mai jos pentru reţetă.
O iarnă fără răceli, vă doresc!
vaideş manuela
Vinere bună: azi fac dulceaţă de căpşuni, e păcat să ratez , pentru ca sunt foarte frumoase şi destul de ieftine la piaţă. Dar nu de asta vă "claxonez" , ci pentru GHIMBIR CU MIERE. Am devenit aproape dependentă de minunăţia asta. Eu în curăţ, îl spăl şi-l dau pe răzătoarea mică şi apoi îl pun la borcan în straturi :miere, ghimbir, miere etc. Nu se strica, este MINUNAT şi nu aruncăm nimic 🙂
Iuliana
Haha, ce coincidenta, si eu fac gem de capsuni azi! Tocmai m-am intors cu ele din piata 🙂
Ghimbir ras, cred ca e mai bun asa, ii ies sucurile mai usor si e mai fain de pus in ceai.
Cristina
Foarte buna combinatia de miere cu ghimbir.Eu am incercat aceasta combinatie: cu lamaie si busuioc cu miere si ghimbit si putina apa si gheata pisata.Este o limonada foarte gustoasa. Am folosit miere de Manuka care are proprietati antibacteriene neobisnuite, daca vreti. Am gasit aici : http://www.apiland.ro/
Va doresc multa sanatate 🙂
Dana
Eu făceam ceai de ghimbir pe care-l îndulceam cu miere, dar din cauza gustului am renunţat. Am să încerc şi reţeta asta, merci.
Iuliana
Mie mi se pare ca mierea mai "inmoaie" putin ghimbirul si imi place aroma pe care o lasa.
larisa
multuesc pentru idee, am de mult in plan sa folosesc ghimbirul dar nu am facut o, acum m ai impulsionat pt ca nu i prea greu de facut preparatul: D. o mentiune as vrea sa fac... catina din ceaiul de seara nu ti dadea insomnii? din ce stiu catina pusa traditional in mere se ia cu parcimonie numai dimineata pt ca agita ingrozitor si tine somnul departe multe ore dupa ce o iei... just saying... altfel... Un An Nou fabulos si sa auzim numai de bine!
Iuliana
Larisa, ma bucur ca te-am inspirat 🙂
Nu stiu ce sa zic de catina, eu in general nu am probleme cu somnul si nu am remarcat nimic, dar daca e asa, intr-adevar cei care sunt mai sensibili, ar trebui sa foloseasca catina doar dimineata. E bine de stiut, multumesc pentru precizare.
Un an frumos si bun sa ai!
Kadia
Multumesc pentru participare! Astazi voi publica parada provocarii secrete 😉
Un An Nou fericit si petrecere frumoasa diseara de revelion!
FLORY
Ma bucur ca ti-a placut ideea.Eu am terminat primul borcan si am mai facut altul.Chiar daca raceala nu-mi da tarcolale,ador ghimbirul cu miere in ceai.Pupici
Iuliana
Si eu ador ghimbirul in orice. Pana acum il mai radeam uneori si il puneam direct in ceai. Nici nu stiu cum de nu mi-a venit mai devreme ideea de a-l pune in miere. Multumesc pentru provocare, mi-a prins foarte bine 🙂