Nu întâmplător prima reţetă publicată în prima zi de toamnă e una din preferatele mele: salată de vinete cu usturoi şi parmezan. Toamna ne răsfaţă cu tot felul de bunătăţi, dar dintre toate cel mai mult iubesc vinetele care sunt atât de gustoase acum, atât de ieftine şi atât de uşor de gătit. Iar reţeta supremă pentru mine este salata de vinete făcută în fel şi chip: simplă, cu maioneză, cu ceapă, cu usturoi, cu roşii, cu iaurt....oricum ar fi preparată, sunt topita după salata de vinete!
Cea pe care v-o arăt astăzi e puţin mai specială pentru că în ea se combină mai multe ingrediente, ceea ce duce la o explozie a aromelor. Încercaţi reţeta mea sau jucaţi-vă putin cu proporţiile după gustul vostru. Sunt sigură că o să vă placă combinaţia de vinete cu parmezan, iar frunzuliţele de mentă, sunt fix "cireaşa de pe tort" 😉
Mod de preparare salată de vinete cu usturoi şi parmezan
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 1 kg de vinete
- 3 căţei de usturoi
- 2 linguri de iaurt gras
- 3 linguri de ulei
- 4 linguri de parmezan
- sare
- frunzuliţe de mentă proaspătă (opţional)
Instrucțiuni de preparare
- Coaceţi vinetele aşa cum o faceţi de obicei. Cele mai bune sunt cele coapte la grătar şi jar de lemne. Dar dacă locuiţi la bloc şi nu se poate, atunci sunt bune oricum, fie coapte pe aragaz, sau în cuptor.
- Curăţaţi vinetele de coajă imediat cum le luaţi de pe grătar şi lăsaţi-le să se scurgă pe un fund de lemn înclinat. După ce s-au scurs şi s-au răcorit, le tocaţi mărunt un cuţit de plastic sau de lemn.
- Frecaţi vinetele cu cele 3 linguri de ulei turnate în fir subţire, folosind o lingură de lemn, sau ca să fie mai uşor puteţi folosi mixerul de mână. Adăugaţi usturoiul zdrobit şi trecut prin presă, apoi iaurtul şi potriviţi gustul de sare.
- La final adăugaţi parmezanul ras şi omogenizaţi.
- Dacă va place combinaţia, puteţi adăuga pe ici, pe colo şi câteva frunzuliţe de mentă proaspătă, rupte mărunt cu mâna pentru că sunt prea fragede să le tăiaţi cu cuţitul.
- Serviţi cu pâine proaspătă sau prăjită, de preferat pâine neagră sau de secară pentru a vă bucura de un gust mai intens.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de salată de vinete cu usturoi şi parmezan pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţie pentru mai târziu.
sanda
Am gasit. Aveam niste vinete facute cu ardei copt si am dat de aceasta reteta. Asa ca am adaugat la ea usturoi si pamezan. F,f. ok. O sa mai fac exact asa. Mltumesc. Pupici.
Iuliana
Ma bucur ca ti-a placut, Sanda! Arata tare bine si cred ca e mai buna asa, si cu un pic de ardei 😉
Claudia
Ce interesant! Nu am incercat pana acum sa fac salata de vinete cu parmezan. Testez si eu reteta 🙂
Iuliana
Abia astept sa-mi spui cum ti s-a parut. Noua ne place tare mult 🙂