Am stat mult în cumpănă dacă să scriu reţeta asta sau nu. Salata asta se face cred, de când lumea şi sunt pe cât de multe bucătărese, pe atât de multe reţete, proporţii şi combinaţii. Numele salatei de boeuf vine din limba franceză şi înseamnă în mod evident salată cu carne de vită. Însă la noi se face în fel şi chip şi eu nu fac excepţie. Am făcut-o şi cu vită, am făcut şi salată boeuf dietetică cu maioneza din gălbenuşuri, muştar şi iaurt, ba chiar am făcut-o şi fără carne şi tot salată boeuf i-am zis. Dar cel mai des am făcut-o cu piept de pui sau de curcan. Fierbe mai uşor, e mai puţin aţos, deci mai uşor de taiat, e mai slab...într-un cuvânt e mai pe gustul nostru şi mai pe specificul blogului 😉
Mod de preparare salată boeuf
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 700 g rasol de vită
- 150 g ceapă uscată (pentru supa de vită)
- 1 frunză de dafin - opțional (pentru supa de vită)
- 1 linguriță boabe de piper - opțional (pentru supa de vită)
- 350 g cartofi (roz)
- 300 g morcovi
- 200 g țelină
- 150 g rădăcină de păstârnac
- 100 g rădăcină de pătrunjel
- 150 g mazăre (proaspătă, congelată sau din conservă)
- 350 g castraveți în oțet
- muștar - opțional (după gust)
- suc de lămâie - opțional (după gust)
- sare și piper (după gust)
maioneză dietetică cu ouă fierte întregi
- 4 ouă fierte tari (albuș+gălbenuș)
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 75 ml apă
- 2 lingurițe muștar
- sucul de la ½ lămâie
- ½ linguriță sare
Notă: cantitățile de mai sus, pentru maioneză, ajung pentru o salată simplă, fără decor. Dacă vreți să decorați salata cu un strat de maioneză, folosiți 5-6 ouă și multiplicați și restul ingredientelor.
Instrucțiuni de preparare
- Se pune carnea la fiert într-o crăticioară cu suficientă apă cât să o acopere. Puneţi un praf de sare în apă şi aveţi grijă ca din când în când să îndepărtaţi spuma care se formează. După ce carnea este gata, adică furculiţa o strapunge cu uşurinţă, scoateţi carnea la răcit şi o tăiaţi cubuleţe. Nu aruncaţi supa în care a fiert canea, ci folosiţi-o la o supă sau puneţi-o într-un pet cu capac şi păstraţi-o la congelator până când veţi avea nevoie de ea. O altă idee ar fi să o turnaţi într-o pungă de gheaţă şi să folosiţi cuburile la sosuri sau la paste, de exemplu. Alegeţi ce metodă vi se potriveşte, numai să nu o aruncaţi! 🙂
- Separat puneţi şi legumele la fiert în apă cu un praf de sare. Când sunt gata, le tăiaţi cubuleţe. Ideal ar fi să le fierbeţi fără să le curăţaţi de coajă pentru că aşa vor avea gust mai bun. Dar dacă doriţi, ca şi mine, să folosiţi mai târziu supa în care au fiert legumele, atunci e bine să le fierbeţi curăţate de coajă. Supa de legume se păstrează ca şi cea de carne, la congelator, dacă nu o folosiţi imediat. Veţi obţine o supă minunată, foarte concentrată, să nu cumva să o aruncaţi!
- Tăiaţi cubuleţe şi castraveţii şi gogoşarii în oţet.
- Tăiati cubuleţe albuşurile rămase de la ouăle fierte sau le păstraţi pentru decor, cum doriţi.
- Amestecaţi legumele şi potriviţi gustul de sare şi piper.
Maioneza
- Vă sfătuiesc să folosiţi un blender sau un mixer de mână. În acest fel veţi fi siguri că maioneza nu se taie.
- Sfărâmaţi cu o furculiţă gălbenusurile fierte să nu rămână cocoloaşe, adăugaţi gălbenuşurile crude, un praf de sare şi începeţi să mixaţi.
- Adăugaţi uleiul puţin câte puţin, mixând continuu. Nu turnaţi până nu aţi încorporat uleiul turnat anterior.
- Pe parcurs, adăugaţi sucul de lămâie şi încorporaţi-l în maioneză, apoi continuaţi să turnaţi ulei.
- Dacă maioneza vi se pare prea fermă, ca să o mai înmuiaţi şi să o faceţi mai pufoasă, adăugaţi 1-2 linguri de apă rece. Veţi vedea că devine şi un pic mai albă. Puteţi sări peste etapa asta, dar eu refer să procedez aşa pentru că în acest fel mai reduc din cantitatea de ulei. Maioneza devine mai fluidă, mai cremoasă şi se lucrează mai uşor cu ea.
- Potriviţi gustul de sare
Asamblarea
- Păstraţi cam ¼ din maioneză pentru ornat, restul de ¾ puneţi-o peste legumele tăiate cubuleţe.
- Adăugaţi muştarul şi amestecaţi energic să omogenizaţi întreaga salată.
- Puneţi salata pe platouri sau castroane, deasupra puneţi un strat de maioneză şi decoraţi-o după imaginaţie şi îndemânare. Sau nu o decoraţi dacă nu aveţi timp sau răbdare. Uneori e bine să mai şi ieşim din tipare, şi-apoi, salata va fi excelentă oricum 😉
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteți printa reţeta de salată boeuf pentru a o avea la îndemână atunci când o pregătiţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Gabriela Dinu a zis
Draga Iuliana, in primul rand multumiri si felicitari pentru aceasta reteta! De curand am incercat-o si eu si mi-a iesit o salata boeuf absolut minunata care mi-a redat cu fidelitate gustul copilariei! Mama mea draga, pe care din pacate am pierdut-o la inceputul lunii februarie a acestui an, o facea in acelasi fel. De altfel dorul de ea, m-a facut sa imi doresc sa prepar aceasta salata... Cum insa nu aveam notate cantitatile exacte, am inceput sa caut prin blogurile culinare existente o reteta care sa se apropie cat mai mult de cea a mamei mele. Si iata ca am gasit-o! Iti multumesc pentru toate retetele pe care le impartasesti cu noi si iti doresc sa primesti cat mai multa bucurie din ceea ce faci!
Cu apreciere, Gabriela
Iuliana Sbîrnea a zis
Dragă Gabriela, îți mulțumesc din suflet pentru mesaj. Mă bucur mult că ți-a plăcut rețeta mea, deși ca a mamei nu poate fi niciuna!
Îmbrățișări cu drag de la mine. Numai bine îți doresc!
Ela a zis
Nu ma indoiesc ca salata e foarte gustoasa dar nesanatoasa! Credeam ca ne dati reteta cu maioneza din iaurt....,.Apropo, se poate pastra la congelator?
Iuliana a zis
Ce importanta are, daca tot e nesanatoasa? :))
Maria a zis
Cantitatea de maioneza este pentru un restaurant !!!! VAI !!!!!!
Iuliana a zis
Sunt 700 g de carne acolo, plus 6 cartofi, plus restul legumelor! Cam cata maioneza considerati dumneavoastra ca trebuia sa fac? Nu e primul comentariu rautacios pe care mi l-ati lasat astazi. Va multumesc pentru timpul acordat, dar cred ca puteam face amandoua ceva mai bun.
Claudia a zis
A mai ramas ceva si pentru mine? Ca uite eu nu am facut acum de Craciun si nu as refuza sa gust din salata ta 🙂
Iuliana a zis
Pentru prieteni, oricand! 🙂