Vroiam un desert cu mere care să fie nou, să nu-l mai fi făcut înainte, să fie delicios, aromat şi mai ales, de post. Am plecat la colindat blogurile prietene în căutarea inspiraţiei şi mi-a făcut cu ochiul această reţeţă de tartă pe care am găsit-o la Alice. Reţeta originală era fără migdale, dar cum tocmai am primit un pachet mare-mare cu fulgi de migdale de la Green Sense m-am gândit că aroma lor se potriveşte de minune cu cea a merelor coapte, iar o componentă crocantă dă o savoare aparte oricărei tarte 😉
Cum se face tarta cu mere şi migdale
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
cantităţi pentru o formă de 30x10 cm
blatul
- 120 g făină
- 2 linguri de zahăr pudră
- 60 ml de ulei
- 1 praf de sare
- 1 vârf de linguriță de praf de copt
- aprox. ½ pahar de apă rece
umplutura
- 2 mere mari
- 2-3 linguri de gem (de preferat de mere)
- 1 lingură de zahăr brun
- 1 linguriţă de scorţişoară
- 3-4 linguri de ulei
- fulgi de migdale
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi făina, sarea, praful de copt şi zahărul pudră într-un bol, adăugaţi uleiul şi amestecaţi. Veţi obţine un aluat nisipos, care "nu se leagă". Adăugaţi puţină apă rece şi continuaţi să frământaţi. Dacă e nevoie mai adăugaţi apă, dar puţin câte puţin doar până când simţiţi la mână că aluatul începe să se lege şi devine elastic.
- Înfăşuraţi aluatul obţinut într-o folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la rece pentru cel puţin 30 de minute, timp în care vă puteţi ocupa de mere 🙂
- Pentru un aspect mai frumos, eu am preferat să las merele cu tot cu coajă, dar le puteţi curăţa dacă doriţi. Îndepărtaţi cotoarele şi tăiaţi merele felii pe care le presăraţi cu zahăr brun şi scorţisoară.
- Încingeţi puţin ulei într-o tigaie şi căliţi feliile de măr pe ambele părţi. Întorceţi-le cu grijă pentru că vor deveni fragede şi se rup uşor.
- Tapetaţi cu ulei şi făină o formă de tartă, întindeţi aluatul cu sucitorul şi aşezaţi-l în formă. Tăiaţi marginile cu un cuţit.
- Puneţi un strat de gem de mere (eu nu am avut şi am folosit de vişine) peste care presăraţi migdale măcinate.
- Aşezaţi deasupra feliile de măr şi presăraţi din nou cu un strat de fulgi de migdale.
- Coaceţi tarta în cuptoul preîncălzit pentru 20-25 de minute. Merele nu trebuie să se usuce, ci doar să înceapă să se rumenească uşor.
- Lăsaţi tarta să se răcească în formă pentru că apoi va fi mai uşor de scos şi de feliat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tartă de post cu mere şi fulgi de migdale pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
simonacallas
E o reteta deosebita foarte frumos prezentata, felicitari!
Iuliana
Multumesc, Simona!
Claudia
Vreau, vreau, vreau! 🙂 Oare de ce nu se poate gusta ceva si virtual? :)))
Iuliana
Mai ai nitica rabdare, ca sigur se inventeaza ceva sa putem macar mirosi virtual :)))
Victor
Am citit şi am fugit la bucătărie. [blush] Numai din descriere foamea începe să dea târcoale, darămite să o vezi/miroşi/guşti. 😀 Super!
Iuliana
E buuuna rau! 🙂