Timp estimat pentru citire: 8 minute
O rețetă tradițională, ușor de făcut și foarte gustoasă. Încearcă această ciorbă de curcan cu tăieței și leuștean proaspăt pentru masa de prânz și vei bucura toată familia!
Am îmbogățit această ciorbă de curcan cu tăiței niște tăieței rapizi, din cei turnati cu punga sau cu lingura. Ies mereu pufoși și se îmbibă cu supa gustoasă de carne. La final, după ce sting focum, pun în oală și o mână zdravănă de leuștean congelat sau proaspăt, după anotimp.
După mine, aroma leușteanului completează cel mai bine carnea de curcan și legumele. Ceea ce rezultă este o ciorbă slabă și ușoară, cu doar câteva steluțe de grăsime, perfectă pentru toți membrii familiei, de la copii, până la bunici.
Mergi direct la:
În fotografie de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce am folosit eu pentru o ciorbă de curcan extraordinar de gustoasă.
- ~600 g tacâmuri de curcan - e important să avem multe oase în oală, pentru că acestea au multe minerale și dau gust ciorbei. Folosiți orice părți cu os: clavicule, gâturi, spate, aripi, etc.
- legume - morcov, ceapă mare, rădăcină și tije de ţelină, ardei gras, rădăcină de păstârnac, cartof, păstăi
- 250 ml suc de roșii - dacă aveți un suc de roșii natural, făcut în casă e perfect, pentru că are cel mai bun gust. Dacă nu, e bună și o conservă de cuburi sau roșii pasate din comerț
- leuştean - de preferat proaspăt, dar dacă nu e anotimpul lui, e foarte bun și cel congelat
- sare și piper – după gust
- opțional - puteți adăuga și 2 cuburi "magice" de legume congelate pentru mai multe vitamine și mai mult gust. Folosiți doar dacă avei cuburi făcute în casă, din legumele alese de voi, naturale și sănătoase. Cele din magazine adesea conțin monoglutamat de sodiu și prea multă sare.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, de unde puteți salva sau tipări rețeta ca să vă fie mai ușor atunci când gătiți!
Cum facem ciorbă de curcan cu tăieței - rețeta pas cu pas
1. Puneți carnea la fiert în 3 litri de apă cu puţină sare. Se îndepărtează spuma care se adună deasupra, apoi se mai adaugă sare după gust şi se lasă să fiarbă la foc mic.
2. Îndepărtați spuma care se formează deasupra, apoi lăsați carnea să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute.
3. Puneți în oală legumele tăiate cubulețe (mai puțin cartoful și legumele congelate).
4. Când legumele sunt pe jumătate fierte, puneți și cuburile de cartofi, țelina apio și păstăile.
5. Fierbeți ciorba cu capac, pâna când atât carnea, cât și legumele sunt bine fierte.
6. Scoateți tacâmurile din oală și curățați carnea de pe oase, apoi o întoarceți în ciorbă. Tot acum reglați gustul de sare și piper.
7. Adăugați sucul de roșii și lăsați să fiarbă pentru 5 minute. Dacă aveți, tot acum puneți și cele 2 cuburi "magice" de legume.
8. Între timp, pregătiți aluatul pentru tăieței rapizi, amestecând rapid ouăle spumate puțin cu furculița, cu un praf de sare și făina. Turnați tăieții cu o pungă (sau direct cu lingura) în ciorba fierbinte.
9. Lăsați taiețeii să fiarbă pentru 3 minute, apoi stingeți focul și adăugați leușteanul tocat mărunt.
10. Lăsați leușteanul să se infuzeze și ciorba să se odihnească 10 minute înainte de servire.
Ce puteți schimba în rețetă
Vreți să adaptați rețeta gusturilor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână? Iată câteva sugestii:
- Puteți înlocui carnea de curcan cu carne de pui, porc sau de vițel, în funcție de preferințe, trebuie doar să aveți în vedere că timpul de gătire se va modifica.
- Puteți folosi și alte legume decât cele specificate în rețetă. De exemplu: praz, cuburi de dovlecei, boabe de mazăre, rădăcină de pătrunjel, etc.
- Dacă obișnuiți, puteți căli legumele pentru 3-4 minute într-o tigaie cu ulei încins, înainte să le adăugați în supă. Eu încerc să reduc grăsimile și să simplific rețetele, așa că am sărit peste pasul acesta.
- În loc de tăiței rapizi, puteți folosi tăieței de casă cu ou, orez, fidea sau paste cumpărate.
- Dacă vă plac ciorbele acre, puteți adăuga borș din tărâțe de grâu la finalul fierberii.
- Dacă obișnuiți să mâncați ciorbe drese cu smântână, puteți să adăugați tot la final, smântână lichidă pentru gătit, care va a da o textură și un gust cremos.
- Puteți înlocui leușteanul cu frunze de țelină, pătrunjel sau tarhon.
Cum se servește
Această ciorbă făcută din tacâmuri de curcan nu are foarte multe grăsimi, astfel că poate fi servită atât în zilele reci, dar și pe timpul verii, datorită aromelor ușoare și revigorante.
Puteți servi ciorba de curcan cu pâine de casă sau cu felii de mămăligă rece. Puneți pe masă smântână grasă, fermentată și ardei iute pentru cei care mănâncă picant.
Cum se păstrează
Ciorba de curcan se păstrează foarte bine pentru 4-5 zile la frigider, așa că puteți pregăti mai multă, să aveți pentru toată săptămâna.
Dacă ați făcut prea multă și vreți să o păstrați pentru mai mult timp, o puteți pune în caserole de câte 2-4 porții și să o păstrați la congelator până la 3 luni.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Fierbeți tacâmurile la foc mic pentru a se extrage toată savoarea, toate proteinele și toate mineralele din carne și oase!
- Adăugați legumele în ordinea corectă de gătire, astfel încât să obții o textură perfectă și o consistență echilibrată în ciorbă.
- Dacă doriți să acriți ciorba cu borș, acesta trebuie dat mai întâi în 2-3 clocote și adaugat în oală odată cu sucul de roșii.
- Dacă puneți în oală, la fiert, și un ardei iute în oțet, ciorba va avea o aromă deosebită și un gust ușor picant.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă de curcan cu leuştean
Rețeta Video
Ingrediente
- 600 g tacâmuri de curcan (clavicule, gâturi, spate, aripi, etc.)
- 1 morcov
- 1 ceapă mare
- 1 felie groasă rădăcină de ţelină
- 1 ardei gras
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 cartof
- 4 linguri tijă de țelină apio tăiată cuburi (eu am avut congelată)
- 4 linguri păstăi de fasole verde (eu am avut congelată)
- 250 ml suc de roșii
- leuştean proaspăt
- sare și piper – după gust
- 2 cuburi "magice" de legume - opțional (făcute în casă)
pentru tăieței rapizi (turnăței)
- 2 ouă
- 75 g făină albă
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Puneți carnea la fiert în 3 litri de apă cu puţină sare. Se îndepărtează spuma care se adună deasupra, apoi se mai adaugă sare după gust şi se lasă să fiarbă la foc mic.
- Îndepărtați spuma care se formează deasupra, apoi lăsați carnea să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute.
- Puneți în oală legumele tăiate cubulețe (mai puțin cartoful și legumele congelate).
- Când legumele sunt pe jumătate fierte, puneți și cuburile de cartofi, țelina apio și păstăile.
- Fierbeți ciorba cu capac, pâna când atât carnea, cât și legumele sunt bine fierte.
- Scoateți tacâmurile din oală și curățați carnea de pe oase, apoi o întoarceți în ciorbă. Tot acum reglați gustul de sare și piper.
- Adăugați sucul de roșii și lăsați să fiarbă pentru 5 minute. Dacă aveți, tot acum puneți și cele 2 cuburi "magice" de legume.
- Între timp, pregătiți aluatul pentru tăieței rapizi, amestecând rapid ouăle spumate puțin cu furculița, cu un praf de sare și făina. Turnați tăieții cu o pungă (sau direct cu lingura) în ciorba fierbinte.
- Lăsați taiețeii să fiarbă pentru 3 minute, apoi stingeți focul și adăugați leușteanul tocat mărunt.
- Lăsați leușteanul să se infuzeze și ciorba să se odihnească 10 minute înainte de servire.
Bine de știut:
- Fierbeți tacâmurile la foc mic pentru a se extrage toată savoarea, toate proteinele și toate mineralele din carne și oase!
- Adăugați legumele în ordinea corectă de gătire, astfel încât să obții o textură perfectă și o consistență echilibrată în ciorbă.
- Dacă doriți să acriți ciorba cu borș, acesta trebuie dat mai întâi în 2-3 clocote și adaugat în oală odată cu sucul de roșii.
- Dacă puneți în oală, la fiert, și un ardei iute în oțet, ciorba va avea o aromă deosebită și un gust ușor picant.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Maria Florea a zis
Nu de mult timp am pregatit bors de miel dupa reteta ta si ne-a placut si celor mari si celor mici.Asadar ,abia astept sa pregatesc si aceasta reteta.
Iuliana a zis
Ma bucur ca v-a placut borsul de miel, sper sa va placa si ciorbita asta. Multumesc oentru comentariu 🙂
Dafina a zis
O ciorba delicioasa,tocmai am facut-o(aveam si eu un curcanel de la tara). Am gasit reteta si m-a inspirit,adica mi-a facut pofta... si a fost apreciata de familia mea!
(eu am pus cativa taitei de casa ) Multumim pt reteta!
Iuliana a zis
Ooo, da, cu taietei de casa e si mai buna! 🙂
Claudia a zis
Bine mi-ar prinde si mie acum o farfurie cu ciorba de curcan 🙂 Mai ai? 🙂
Iuliana a zis
Mai am o jumatate de curcan si pana ajungi tu la mine e gata ciorba proaspata! 🙂
Diana a zis
Bors , optional ??? ar fi pacat de tinerelul curcanel ... eu as exclude si mazarea si cartoful{parerea mea) , in rest , deliciu , tata :))
Diana a zis
🙂
Iuliana a zis
🙂 Sunt oameni, printre care si sotul meu, carora borsul le face rau, de aceea l-am pus optional.
Claudia a zis
O ciorba bogata si sunt convinsa ca este si delicioasa. Este cu siguranta o reteta pe care o voi incerca cat de curand. Mi-ai facut pofta ! 🙂
Iuliana a zis
Multumesc, Claudia! 🙂