Ardei iuţi muraţi în oţet cu miere de albine, o conservă care nu trebuie să lipsească din cămară pentru că se potrivesc la multe mâncăruri pe care le facem în sezonul rece.
Ce-ar fi o ciorbă acrișoară și consistentă, cum sunt cele pe care obișnuim să le facem în sezonul rece, fără ceva iuțeală lângă ea?
Da, știu ca nu toată lumea suporta ardeiul iute, dar pentru cei cărora le place, e nelipsit de pe masă. La noi în familie eu sunt singura amatoare, așa că nu mă așez la masă fără borcanul meu dulceață de ardei iute sau cu cel de ardei iuți la oțet.
Uneori pun și un borcan sau două cu ardei întregi, și atunci mai mult pentru musafiri. De obicei prefer să îi tai rondele pentru că îi dozez mai bine așa atât în ciorbe cât și în sosuri și risipesc mai puțin. Nu-mi place să arunc ardeii ramași în urma unei mese muscați pe jumătate 😉
Si îmi mai place ca ardeii să fie iuți, dar și putin dulcegi, așa că nu ma zgârcesc la mierea de albine. 1 lingură plină de miere la 100 ml de lichid îi face tocmai pe gustul meu. Sper ca rețeta sa fie și pe gustul vostru.
Mod de preparare ardei iuţi muraţi în oţet cu miere de albine
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 3 borcane
- aprox. ½ kg de ardei iuți
- 250 ml de oțet 9%
- 250 ml de apă
- 5 lingurițe rase de sare mare (pentru murături)
- 5 linguri de miere de albine
Instrucțiuni de preparare
- Ardeii se spală în mai multe ape, apoi se taie rondele cam de un centimetru grosime. Puteți renunța la acest pas și să ii lăsați întregi dacă doriți.
- Opțional, puneți rondelele de ardei într-o sită cu găuri mari și spălați-le sub jet de apă ca să mai scăpați de semințe. Nu e obligatoriu, dar eu o fac de obicei. Nu vă temeți, ardeii rămân la fel de iuți.
- Umpleți borcanele cu rondele de ardei (sau ardei întregi așezați vertical) cât mai compact.
- Amestecați într-un ibric mai mare 250 ml de apă rece și 250 ml de oțet. Adăugați sarea și mierea de albine și puneți ibricul pe foc. Lichidul nu trebuie sa fiarbă, ci doar să fie fierbinte și să se dizolve sarea și mierea de albine.
- Așezați borcanele cu ardei pe un suport metalic pentru a vă asigura că nu crapă în contact cu lichidul fierbinte. Eu am folosit o tavă de inox.
- Turnați amestecul de apa și oțet îndulcit cu miere în fiecare borcan. Strângeți foarte bine capacele.
- Păstrați borcanele într-un loc întunecos și răcoros timp de 2 săptămâni, apoi sunt gata de consum și țin perfect pană spre vară și chiar mai mult.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Important: Borcanele și capacele lor trebuiesc sa fie în prealabil spălate, uscate și sterilizate în cuptor.
Sterilizarea se face ca în clipul de mai jos.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de ardei iuţi muraţi în oţet cu miere de albine pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Antonia
Vreau și eu sa încerc reteta, dar poate e ceva ce îmi scapă mie, în descrierea rețetei apar 200 ml de apa și de oțet, iar în lista mai sus 250 ml... Te rog mult sa îmi spui care este misterul 😊 Mulțumesc!
Iuliana
Misterul e că sunt eu împrăștiată :))
Am corectat acum. Important e să fie jumătate apă, jumătate oțet.
Cantitatea de lichid depinde mult și de cum se așază ardeii în borcan.
Pregătește 250+250 ml.
Antonia
Mulțumesc mult!! 😘
Nati
Foarte buni acesti ardei, am pus azi deja a doua tura, prima e pe sfarsite. Cred ca am devenit dependenta, nu-mi mai pot imagina o masa fara ardei iuti feliute. 🙂 Merci mult de reteta!
Claudia
As zice ca vreau si eu pentru ca prea bine arata 🙂 Doar ca nu prea sunt consumatoare de ardei iuti.
Totusi as gusta putin :p
Iuliana
Pe cat de bine arata in poze, pe atat de iuti sunt, deci mai bine stai deoparte :))))