Prăjitura semiluna cu nuci şi cacao, o reinterpretare la fel de delicioasă a prăjiturii care ne-a incantat copilăria.
Cu siguranţă vă aminţiti de semiluna cu nuci, una dintre prăjiturile copilăriei noastre. Eu una am amintiri tare dragi cu mama tăind această prăjitură cu paharul în semilune perfecte, presărate cu nuci, pe care apoi le pudra generos cu zahăr vanilat. Astea erau de obicei pentru musafiri, dar pe mine mă lăsa în schimb să mănânc toate marginile care nu se încadraseră în standardele necesare prezentării la masă. Bucuria mea, mai ales că de obicei marginile sunt şi puţin crocante 😉
Ei bine, în reţeta de astăzi am vrut să fac această prăjitură, dar cu o mică schimbare şi am făcut cum s-ar zice, "aceeaşi Mărie, cu altă pălărie" Adică am înlocuit o parte din făină cu pudră de cacao, iar coaja rasă de lămâie, care este aroma clasică a semilunii cu nuci, am înlocuit-o cu esenţă de rom. Este foarte bună şi această variantă, mai ales pentru amatorii de deserturi cu ciocolată. Aroma de rom se potriveşte de minune cu cea de cacao şi cu nucile crocante de deasupra. O bunătate, ce să mai discutăm!
Mod de preparare semiluna cu nuci şi cacao
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o tavă clasică de aragaz
- 300 g unt la temperatura camerei
- 6 ouă
- 250 g zahăr
- 300 g făină
- 50 g cacao
- un praf de sare
- 1 sticluţă de esenţă de rom
- 150 g nuci tocate grosier
Instrucțiuni de preparare
- Untul se mixează împreună cu zahărul până când îşi creşte volumul iar zahărul este dizolvat.
- Se adaugă gălbenuşurile unul câte unul şi după ce toate sunt încorporate, turnăm şi esenţa de rom.
- Batem albuşurile cu un praf de sare, până când obţinem o spumă fermă care nu cade de pe teluri.
- Încorporăm albuşurile bătute în compoziţia de unt, amestecând uşor cu o spatulă de jos în sus.
- Adăugăm făina cernută împreună cu pudra de cacao şi omogenizam amestecând tot uşor ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
- Turnăm compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt (sau unsă cu ulei şi tapetată cu făină). Nivelăm.
- Presărăm nuca tocată uniform pe toată suprafaţa prăjiturii.
- Coacem prăjitura timp 20 de minute la 180 de grade. Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri că este coaptă.
- Lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă. Este foarte fragedă şi dacă încercaţi să o scoateţi cât e încă caldă, se va rupe.
- După ce s-a răcit, începem să decupăm semiluni cu ajutorul unui pahar sau al unei forme metalice pentru prăjituri.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sfat: Lăsaţi prăjitura să se răcească foarte bine înainte să o tăiaţi. Dacă nu aveţi forma metalică rotundă pentru prăjituri, atunci căutaţi să alegeţi un pahar cu marginea cât mai subţire pentru a decupa semilunele. Eu nu am fost tocmai inspirată, am tăiat-o cât era încă călduţă şi am folosit un pahar cu pereții destul de groși, de aici şi marginile cam franajurate. Nu că asta ar fi împiedicat-o să dispară foaaaarte rapid din farfurie 🙂
Roxana a zis
Eu stiu de la mama ca facea fara cacao sau era alta reteta nu sunt sigura. Oricum arata bine.
Iuliana a zis
Da, exista si o reteta asemanatoare, fara cacao, la care se presara deasupra zahar pudra cu scortisoara. Foarte buna si aceea!
Claudia a zis
Daca-i cu nuci si ciocolata nu pot refuza 🙂 Sper sa mai ai si pentru mine :p
Iuliana a zis
Pun si mai fac imediat inca o tava!