Ştiţi ciocolăţelele After Eight, cele pătrate, umplute cu cremă de mentă? Tare ciudată mi s-a părut combinaţia asta prima dată când le-am gustat acum mulţi ani. Ţin minte şi acum că m-am strâmbat şi am refuzat a doua ciocolăţică zicându-mi în gândul meu că porcărie mai mare n-am mâncat în viaţa mea, au stricat bunătate de ciocolată cu menta asta! Apoi cred că a urmat o vreme când erau la mare modă şi pe unde mă duceam primeam câte una lângă cafea. Aşa se face că încet, încet le-am dat de gust, iar acum le ador şi combinaţia de ciocolată cu mentă e una dintre preferatele mele.
Dar să termin cu vorbăria, că nu vreau să vă induc în eroare. Pralinele de azi, chiar dacă sunt cu aromă de mentă, nu sunt o copie a celebrelor After Eight. Încă nu ma încumet să fac praline umplute, mai am de exersat cum se lucrează cu ciocolata ca să iasă perfecte reţetele mai simple. Dar perseverez, nu mă las! Încă mă visez Vianne Rocher, aşa cum v-am povestit la reţeta de praline din ciocolată albă cu portocale 🙂
Reţeta de azi e cu ciocolată combinată: neagă şi cu lapte. I-am mai pus ulei esențial de mentă (căutați un ulei sau un extract natural, e păcat să stricaţi pralinele folosind esenţă sintetică!!!) şi puţin fistic prăjit pentru că mi s-a părut că ceva crocant şi un pic sărat ar merge de minune cu aroma de mentă. De gustibus... dacă nu vă surâde combinaţia, puteţi sări peste fistic sau peste extractul de mentă. Pralinele sunt un desert de făcut din pasiune, important e să ne jucăm cu aromele care ne plac, să experimentăm şi să lăsăm ciocolata să ne facă fericite aşa cum ştie ea mai bine 😉
Mod de preparare praline de ciocolată cu mentă şi fistic
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 20 de praline
- 100 g ciocolată neagră
- 100 g ciocolată cu lapte
- 50 g fistic prăjit şi sărat
- 2 linguri de smântână pentru frişcă (32% grăsime)
- 2-3 picături de ulei esențial de mentă
Instrucțiuni de preparare
- Curăţăm fisticul de coajă şi îl tocăm cu cuţitul. Nu vă recomand să îl băgaţi la tocătorul electric. Tocat cu cuţitul va rămâne uscat şi crocant.
- Pregătim două vase pentru bain marie, care să încapă unul în altul. În vasul cel mare punem apă şi o aducem la punctul de fierbere.
- Rupem ciocolata bucăţele şi o punem la topit la bain marie împreună cu cele 2 linguri de smântână pentru frişcă. Amestecăm continuu ca să se topească uniform.
- Punem fisticul tocat în ciocolata topită, apoi cele 2 picături de ulei esenţial de mentă. Uleiul esenţial este foarte concentrat, 2-3 picături sunt suficiente. Dacă folosiţi altfel de ulei sau esenţă va trebui să vă orientaţi la cantitate după gustul vostru.
- Omogenizaţi ciocolata să se distribuie uniform uleiul de mentă şi fisticul, apoi turnaţi într-un poş şi umpleţi formele de praline.
- Puteţi umple formele şi cu linguriţa dacă nu aveţi poş sau vi se pare mai simplu aşa.
- Lăsaţi formele la frigider cam o oră pentru a fi siguri că ciocolata s-a întărit uniform, apoi puteţi scoate bomboanele din forme.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ciocolata neagră sau cea cu lapte sunt mult mai cooperante decât ciocolata albă. Se topesc frumos şi se întăresc la loc şi mai frumos. Pralinele mele au ieşit perfecte şi au păstrat cu fidelitate toate detaliile formelor. Totuşi, manevraţi-le cu delicateţe atunci când le scoateţi din forme. Se încălzesc uşor în contact cu căldura palmelor şi ar fi păcat să le stricaţi forma.
Pralinele de ciocolată hand made pot fi un cadou foarte frumos cu orice ocazie. Şi cum 8 Martie bate la uşă, poate vă gândiţi să faceţi fericită o doamnă dragă oferindu-i praline făcute de voi cu aroma ei preferată.
Catalina a zis
Fisticul si menta, in mod special, dau tot sicul 😉 Cine stie, cunoaste!
Iuliana a zis
Asa e 😉
Laura C. a zis
Eu as sari peste menta!
Iuliana a zis
Da, e o aroma pe care nu toata lumea o agreeaza. Pana la urma nici nu conteaza, poti pune orice iti place, important e sa nu sari peste ciocolata :))
Claudia a zis
Ce dragute sunt! 🙂
Sa stii ca eu nu as sari peste fistic. Chiar imi place ca l-ai pus 😉
Iuliana a zis
Nici eu, dar eu as pune fistic in orice :))