Probabil că mulţi dintre voi aţi văzut filmul Chocolat cu Juliette Binoche şi Johnny Deep. L-aţi văzut, v-a plăcut, aţi uitat de el. Ei bine, asta nu i se poate întâmpla unui pasionat de bucătăreli ca mine. Eu l-am văzut, l-am mai văzut o dată şi încă o dată şi cred că aş fi în stare să mă mai uit şi a 4-a oară la Vianne Rocher, eroina filmului, cum pisează boabele de cacao şi cum temperează ciocolata.
De prima dată când am văzut filmul ăsta mi-am promis că într-o bună zi voi face şi eu praline de ciocolată. Cu acest gând în minte, îmi cumpărasem de mai multă vreme 2 forme speciale pentru praline dar am tot amânat momentul folosirii lor. Cred că la nici un alt desert n-am ezitat atât de mult ca la pralinele de ciocolată. De ce? Nu ştiu, poate pentru că la orice alt desert eram pregătită şi pentru eşec, dar la praline nu. Pralinele trebuiau să-mi iasă din prima, perfecte ca-n film. La urma urmei nu aveam de gând să fac ciocolata de la zero cum făcea Vianne, ci doar să topesc nişte ciocolată cumpărată, să-i adaug smântână şi eventual ceva arome şi cu asta gata. Reţeta de praline de făcut acasă e cum nu se poate mai simplă, printre cele mai simple. Şi totuşi, aşa simplă cum este reţeta, prima mea tranşă de praline a fost un eşec. Pralinele mele au refuzat cu îndârjire să se întărească.
Ce am greşit? În primul rând am greşit că am început cu pralinele din ciocolata albă, care se lucrează ceva mai greu decât cea neagră sau decât ciocolata cu lapte. În al doilea rând am greşit când am ales marca de ciocolată. Trebuia să citesc eticheta şi să mă orientez către o ciocolată de calitate, cu conţinut mai mare de unt de cacao. Nu toată ciocolata e la fel, ca să nu mai spun că de fapt ciocolata albă nu e chiar ciocolată pentru că în procesul ei de producţie nu este folosită pudra de cacao, ingredientul de bază care defineşte ciocolata.
Bun, deci am schimbat ciocolata cu una de calitate şi ta-na-na...am obţinut pralinele visurilor mele. Dulci, frumoase, foarte aromate şi cu o textură diferită de cele ştiute din comerţ pentru că am topit ciocolata albă împreună cu puţină smântână grasă pentru frişcă.
Acum, se naşte întrebarea şi pe bună dreptate: de ce să ne chinuim să facem praline acasă când găsim bomboane de ciocolată cu toate aromele posibile, perfecte, delicioase şi frumos ambalate? Iar răspunsul meu sincer este: nu merită să faci praline acasă 😀 Vorbesc serios, pentru cele mai multe persoane chiar nu merită. Te sfătuiesc să te apuci de praline doar în următoarele situaţii:
- ai văzut filmul Chocolat şi te visezi din când în când Vianne Rocher
- eşti pasionat de deserturi, îţi place pur şi simplu să le faci şi mai departe niciun argument de rentabilitate nu contează
- ai în minte o combinaţie de arome pe care nu o găseşti în magazin sau o găseşti la un preţ uriaş
- vrei să le faci cadou cuiva care chiar va aprecia că ai muncit cu drag să îi oferi ceva deosebit făcut în casă
- vrei să le meştereşti aşa, pur şi simplu ca distracţie, împreună cu copilul tău mai mare (presupunând că cei mici nu mănâncă dulciuri atât de concentrate)
- de curiozitate
- pentru că te-am convins eu 🙂
Dacă te afli într-una din situaţiile de mai sus eşti de-al meu, rupe ciocolata bucăţele şi hai să ne apucăm de treabă!
Mod de preparare praline de ciocolată albă cu portocale
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 15 praline
- 150 g ciocolata alba
- 2 linguri de smântână pentru frişcă (minim 30% grăsime)
- 1 linguriţă de extract de portocale
- ½ de linguriţă de coajă de portocală uscată şi măcinată
Instrucțiuni de preparare
- Urmează să topim ciocolata la bain marie, aşa că pregătim două vase mici, care să încapă unul în altul. În vasul mai mare punem puţină apă şi o aducem la punctul de fierbere.
- În vasul mai mic punem smântâna pentru frişcă, extractul de portocale şi ciocolata ruptă bucăţi mici. Punem vasul mic în vasul mare şi amestecăm continuu până se topeşte ciocolata şi avem o compoziţie uniformă şi cremoasă.
- Eu am presărat puţină coajă de portocală uscată şi măcinată în forme pentru că am vrut să se vadă la suprafaţă când răstorn pralinele.
- Pregătim un poş pentru ornat cu dui rotund, simplu. Turnăm ciocolata topită în poş, apoi umplem formele pe cât posibil în mod egal. Dacă nu aveţi poş le puteţi umple cu o linguriţă. Pare mai simplu să turnăm ciocolata în forme cu linguriţa, dar de fapt nu este 😉 E mai uşor şi mai comod de dozat din poş, în plus nici nu riscăm să curgă pe unde nu trebuie şi să risipim preţiosul amestec.
- Dăm forma la rece pentru 2-3 ore până când, pe încercate, constatăm că pralinele sunt perfect întărite. Dacă nu aveţi răbdare, cum n-am avut nici eu, puteţi scurta timpul de răcire băgând forma în congelator pentru 20-30 de minute.
- Scoateţi cu grijă pralinele apăsând pe partea din spate a formei. Practic întoarceţi forma pe dos şi vor ieşi foarte uşor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sfat: Manevraţi pralinele cu delicateţe pentru că deşi s-au întărit foarte bine, au totuşi altă textură decât bomboanele de ciocolata pe care le ştim noi din comerţ. Dar la gust sunt mai cremoase decât acestea şi foarte aromate, veţi vedea.
Nu uitați că puteți printa rețeta de praline din ciocolată albă cu portocale pentru a o avea la îndemână atunci când o preparați sau să o păstrați la colecție pentru mai târziu.
La final vă las cu câteva secvenţe din filmul Chocolat care fie vă vor aduce aminte de Vianne Rocher, fie vă vor face curioşi să vedeţi filmul.
Catalina a zis
Vaaaai, da' tare simpatica mai esti cu motivele posibile pentru care le-am putea face :)))) Eu le voi face pentru ca imi place sa mesteresc pentru/impreuna cu copiii mei. De dragul distractiei si al petrecerii unui timp de calitate impreuna. Nu ai cum sa nu te bucuri in preajma ciocolatei, nu-i asa?!...
Iuliana a zis
Cred ca sa mesteresti bomboane de ciocolata cu mama poate fi cea mai dulce amintire a copilariei.
Si da, ciocolata aduce mereu bucurie 🙂 Spor la praline!
Claudia a zis
Ei uite ca eu una nu am vazut filmul 🙂
Dar acum m-ai facut curioasa si il trec pe lista. Neaparat sa il vad si poate ma apuc si eu de facut praline acasa 😉
Iuliana a zis
Aaa, pai vezi intai filmul si pe urma o sa visezi numai ciocolata :))