Căutați un desert simplu și bun pentru o masă cu familia? Încercați această rețetă de plăcintă crocantă cu iaurt şi stafide cu umplutură fină, care păstrează gustul inconfundabil al iaurtului.
Nu e pe lume desert mai bun şi mai ușor de făcut decât o plăcintă cinstită! Îmi plac toate plăcintele, dar cea pe care o prefer este plăcinta cu iaurt şi stafide.
Îmi place să pun în umplutură multă vanilie naturală şi coajă rasă de lămâie. Aromele se simt mai bine când plăcinta este rece, dar cine rezistă să nu ia măcar o bucăţică cât de mică atunci, pe loc, imediat când o scoţi din cuptor? Eu una nu reuşesc! 🙂
Pe canalul meu de YouTube veți găsi și rețeta de plăcintă cu brânză dulce și iaurt, foarte asemănătoare cu cea de astăzi. Click pe fotografia de mai jos ca să vedeți rețeta, iar dacă vă plac rețetele video nu ezitați să vă abonați la canal și să activați și clopoțelul pentru notificări ca să fiți anunțați atunci când postez o rețetă nouă!
Dacă preferați plăcintele cu fructe, încercați plăcinta creață cu piersici și iaurt, iar dacă vreți o plăcintă de post, o să vă placă foarte mult rețeta mea pentru cea mai simplă rețetă de plăcintă creață cu mere!
De obicei la plăcinte folosesc foi din acelea fine, cumpărate. Da, ştiu că cele de casă sunt mai bune şi au ingrediente sănătoase, dar asta e, nu am mereu timp să le fac, iar cele cumpărate sunt atât de tentante, pentru că le poți păstra în congelator și sunt foarte comod de folosit...
În plus, îmi plac plăcintele cu foi crocante, iar eu una nu am reuşit niciodată să obţin acasă foi atât de fine şi care să devină atât de crocante precum cele cumpărate. Dacă ştiţi o astfel de reţetă, vă rog să mi-o scrieţi şi mie în comentarii. Mulţumesc 🙂
Mod de preparare plăcintă crocantă cu iaurt şi stafide
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă crocantă cu iaurt şi stafide
Ingrediente
pentru o tavă de aprox. 25x35 cm
- 1 pachet de foi fine de plăcintă (400 g)
- 800 g iaurt gras (10% grăsime)
- 8 ouă
- 30 g griş
- 200 g zahăr
- 150 g de stafide
- 1 linguriţă extract de vanilie (de preferat făcut în casă, vezi reţeta)
- 50 ml ulei
- coajă rasă de la o lămâie
- 1 linguriţă rasă pudră de vanilie (sau semințele unei păstăi de vanilie)
- un praf de sare
- 2-3 linguri de zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Puneti stafidele la înmuiat pentru 15-20 de minute în puţină apă caldă în care aţi pus 1 linguriţă de extract de vanilie. Înainte de a le folosi trebuiesc scurse bine de apă.
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de aprox. 25x35 cm.
- Separaţi albuşurile şi gălbenuşurile.
- Amestecaţi gălbenuşurile cu iaurtul, zahărul, grişul, pudra de vanilie, coaja rasă de lămâie şi un praf de sare.
- Bateţi albuşurile spumă şi le încorporaţi în compoziţia de iaurt, cu mişcări uşoare, de jos în sus. La final încorporați și stafidele scurse bine de apă.
- De obicei pachetele cu foi de plăcintă au câte 15 foi. Le împărțim în 3 părți egale.
- Punem pe fundul tăvii 5 foi, fiecare foaie unsă sau stropită din loc în loc cu puţin ulei. Foile vor fi mai mari decât tava, ridicaţi marginile în sus, pe pereţii tăvii.
- Peste cele 5 foi punem jumătate din compoziţia de iaurt şi ouă şi acoperim cu marginile foilor de dedesubt.
- Punem din nou 5 foi unse cu ulei, apoi restul de compoziţie de iaurt şi deasupra ultimele 5 foi. Întoarcem marginile foilor dedesubt, ca să avem o suprafaţă frumoasă a plăcintei.
- Stropim cu puţin ulei ultima foaie şi dăm plăcinta la cuptor pentru 40-45 de minute, până când e rumenită frumos, iar foile de deasupra au devenit crocante.
- Dacă vreți ca foile superioare să rămână crocante, lăsați plăcinta să se raceasca liber, nu o acoperiți cu nimic, altfel foile se for aburi și se vor înmuia.
- Serviţi plăcinta rece, atunci se vor simți mai bine toate aromele.
- Opțional, presarăți zahăr pudră înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la plăcintă crocantă cu iaurt şi stafide!
mihaela
Si stafidele si coaja de lamaie? cand se incorporeaza?
Iuliana Sbîrnea
Mulțumesc mult pentru observație! Am corectat!
Gyongyi
Despre ce compoziție de brânza e vorba in rețeta???
Iuliana
Scuze, e vorba despre compozitia de iaurt. Am corectat, multumesc ca mi-ai atras atentia 🙂