După ce am descoperit aceste batoane de mămăligă la cuptor și servite cu sos de roșii și usturoi, viața mea de bucătăreasă nu a mai fost la fel. Mă gândesc cu poftă la ele de câte ori pun mâna pe punga de mălai să fac câte o mămăligă cu altă destinație.
Ca de obicei, mâncărurile simple, cele făcute din doar câteva ingrediente comune, pe care le avem mereu în cămară, se dovedesc a fi printre cele mai bune. Așa e și cu batoanele de mămăligă. Lista de ingrediente necesare e scurtă, rețeta e foarte simplă, dar gustul promis e absolut delicios!
Batoanele rumene de mămăligă la cuptor, pot fi un aperitiv excelent și surprinzător la o masă lejeră cu prietenii. Sunt mai naturale și mai sănătoase decât orice snacks-uri cumpărate. Arată bine, sunt spornice și e suficient să le pui pe masă alături de un bol cu sos de roșii aromat cu puțin usturoi iar musafirii vor ști instinctiv ce au de făcut. Merg bine cu bere, dar și cu vin, deci garantat, toată lumea va fi fericită! 🙂
Mod de preparare batoane de mămăligă la cuptor cu sos de roșii și usturoi
Mi-e tare greu să vă dau cantități exacte la rețeta asta, cu atât mai mult cu cât eu o consider mai mult o idee pe care fiecare o va adapta gusturilor proprii, decât o rețetă.
Mai întâi de toate, dacă sunteți debutanți în bucătărie, cred că trebuie să începeți cu basic-ul, așa că vedeți aici instrucțiuni detaliate despre cum se face mămăliga. Pentru că totul pleacă de la o mămăligă cumsecade, bine făcută. Mai mare sau mai mică, după câte persoane credeți că se vor înfrupta la final din delicatesa asta. Față de o mămăligă obișnuită, aceasta va trebui să fie ușor mai sărățică și mai are nevoie și de ceva arome pentru ca batoanele să nu fie fade, ci să aibă gust bun, încât să nu te poți opri la unul singur, ci să mai vrei încă unul și încă unul 🙂
Chiar înainte ca mămăliga să fie gata, adăugați în ea un cub de unt, cam cât iei într-o lingură și vreo 3-4 linguri de parmezan ras sau o altă brânză uscată, poate fi de exemplu o brânză de oi care vă place. Puneți apoi și cam o lingură cu vârf de cimbru uscat. Merge la fel de bine și cu busuioc uscat, mai ales că urmează să servim batoanele în sos de roșii. Amestecați să se distribuie uniform untul, brânza și cimbrul.
Pregătiți o tavă în care puneți hârtie de copt sau folie alimentară. Va trebui să răsturnați mămăliga în tava respectivă, într-un strat cam de 3 cm grosime, așadar orientați-vă spre o tavă de mărime potrivită, de preferat de formă rectangulară.
Turnați mămăliga în tavă și cu o paletă ușor umezită, nivelați-o în așa fel încât să aveți o grosime egală pe toată suprafața. Puneți o folie alimentară lipită de suprafața mămăligii, ca să nu facă pojghiță și lăsați-o să se răcească foarte bine, eventual de seara până dimineața.
Când mămăliga s-a răcit și s-a întărit bine, tăiați batoane de vreo 7-8 cm lungime. Așezați batoanele într-o tavă în care ați pus hârtie de copt. Presărați parmezan/brânză și dați tava la cuptorul încins la 180 de grade până când batoanele devin aurii și sunt frumos rumenite.
Lăsați-le să se răcească, apoi serviți-le cu un sos de roșii mai grosuț, cu sare și piper după gust, aromatizat cu cimbru sau busuioc și ceva usturoi trecut prin presă 😉
Cam asta e toată rețeta sau mai bine zis ideea zilei. Sper să o încercați și mai ales, sper să vă placă. La noi aperitivul ăsta e unul dintre așii din mânecă. Îl facem când avem prieteni buni în vizită cu care știm că ne întindem la vorbă mult și bine 🙂
Lasă un comentariu