• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Checuri

Chec din albușuri cu cacao și migdale – rețetă simplă și delicioasă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 13 ian. 2025 · Publicată: 10 ian. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
574 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 9 minute

Acest chec din albușuri cu cacao și migdale este desertul perfect pentru a valorifica albușurile rămase de la alte preparate și a reduce risipa. Este foarte pufos, aromat și plin de textură datorită fulgilor de migdale. Se prepară simplu, cu ingrediente la îndemână, și este ideal lângă o ceașcă de ceai sau cafea.

felii de chec pufos facut din 6 albusuri cu cacao si fulgi de migdale

Dacă v-au rămas câteva albușuri după pregătirea cozonacilor pentru sărbători , sau poate ați făcut o prăjitură cu cremă clasică de vanilie la care ați folosit doar gălbenușurile, atunci această rețetă de chec pufos este soluția perfectă prin care puteți reduce risipa alimentară.

Albușurile vor da acestui chec o textură fină și aerată, iar combinația de cacao și aroma cojii de portocală face ca acest desert să fie nu doar gustos, ci și rafinat. Migdalele aduc o notă crocantă și un plus de savoare, iar prepararea este mai rapidă decât ați crede.

Chec din albusuri cu cacao in tava cu hartie de copt
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru un chec pufos din albușuri, fără praf de copt
  • Cum se face un chec pufos din albușuri - rețeta pas cu pas
  • Cum puteți adapta rețeta?
  • Cum păstrezi checul proaspăt și pufos
  • Sfaturi profesioniste pentru cel mai bun chec din albușuri
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de chec pufos pe care să le încercați
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru un chec pufos din albușuri, fără praf de copt

ingrediente listate cu etichete pentru reteta de chec din albusuri cu cacao si migdale
  • 6 albușuri - pot fi proaspete sau congelate (~180 grame)
  • 140 g făină - pentru cea mai fină textură, alegeți făină de patiserie, tip 000. Nu folosiți făină integrală la această rețetă!
  • 40 g cacao - folosiți cacao neagră pentru un gust intens și culoare bogată
  • 140 g zahăr tos
  • 1 linguriță coajă de portocală - eu am folosit coji de portocale deshidratate, dar puteți folosi și coajă proaspăt rasă sau coji de citrice confiate tăiate mărunt.
  • 50 g fulgi de migdale
  • un praf de sare - îmbunătățește gustul și potențează toate aromele

Cum păstrezi albșurile rămase de la alte preparate

Se întâmplă frecvent în bucătărie să ne rămână câteva albușuri pentru care nu avem un plan imediat. De exemplu eu am avut 4 albușuri rămase de la o ciorbă de burtă și 2 albușuri rămase de la un tiramisu. Le-am congelat și mai târziu, cu toate împreună, am făcut checul de albușuri pe care îl vedeți în fotografii.

Albușurile pot fi păstrate la congelator până la 3 luni, fără să-și piardă proprietățile. Puneți-le într-un recipient curat, de preferat un borcan de sticlă cu capac etanș, sau într-o pungă specială pentru congelator. Dacă aveți mai multe albușuri, notați pe etichetă numărul lor și data congelării, ca să știți exact ce aveți.

borcan din sticla cu albusuri congelate

Când doriți să le folosiți, lăsați-le să se decongeleze lent, peste noapte, în frigider. Este important să evitați decongelarea la temperatura camerei, pentru a preveni riscul de contaminare. Puteți citi mai multe despre acest subiect în acest articol .

După ce s-au decongelat, folosiți-le în maximum 24 de ore. Un truc util: dacă știți că veți avea nevoie de albușuri individuale, congelați-le separat, în forme de gheață, și transferați-le apoi într-o pungă mai mare. Așa veți putea scoate exact câte aveți nevoie!

Cum se face un chec pufos din albușuri - rețeta pas cu pas

6 albusuri batute cu mixerul pentru reteta de chec din albusuri

1. Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Dacă întoarceți castronul cu fundul în sus, ar trebui ca toată spuma să stea la locul ei, să nu cadă.

albusuri batute spuma cu zahar pentru chec

2. Adăugați zahărul și mixați din nou până când spuma se întărește și devine ușor lucioasă.

faina si cacao cernute prin sita peste spuma de albusuri

3. Cerneți făina împreună cu pudra de cacao peste spuma de albușuri. Tot acum adăugați coaja de portocală și feliile de migdale.

ingrediente uscate incorporate cu un tel de mana pentru reteta de chec din albusuri

4. Încorporați ingredientele uscate cu un tel de mână sau cu o spatulă și cu mișcări ușoare de jos în sus. Checul nu conține praf de copt și doar aerul înglobat în albușuri îl va face să crească.

chec din albusuri cu cacao presarat cu fulgi de migdale inainte de coacere

5. Turnați aluatul în forma unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Presărați deasupra câțiva fulgi de migdale, pentru decor.

testul cu scobitoarea pe un chec din albusuri cu cacao si fulgi de migdale

6. Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 18 de grade pentru 30 de minute. Timpul de coacere poate diferi în funcție de cuptor, așa că e bine să faceți testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că checul este copt.

Cum puteți adapta rețeta?

Dacă doriți să adaptați rețeta după gusturi sau după ingredientele pe care le aveți la îndemână, iată câteva sugestii:

  • Fulgii de migdale: pot fi înlocuiți cu migdale, fistic sau nuci tocate grosier. Eu am folosit odată chiar și pulpa rămasă după prepararea laptelui de migdale. Iată încă o idee bună de reducere a risipei!
  • Cacao neagră: dacă preferați o aromă mai blândă, folosiți cacao obișnuită.
  • Coaja de portocală: Încercați coajă de lămâie sau extract de vanilie pentru alte arome.

Cum păstrezi checul proaspăt și pufos

După răcirea completă, ambalați checul din albușuri în folie alimentară. În acest fel se menține moale și proaspăt la temperatura camerei, până la 3 zile.

Turnați-vă o ceașcă de cafea, ceaiul preferat sau un pahar cu lapte cald și bucurați-vă de o felie din cel mai pufos chec cu cacao și migdale!

Dacă nu îl mâncați pe tot în câteva zile, e o idee bună să congelați jumătate de chec sau doar câteva felii până la 2 luni. Înainte de servire, lăsați-l să se dezghețe complet la temperatura camerei.

Sfaturi profesioniste pentru cel mai bun chec din albușuri

  • Asigurați-vă că bolul în care bateți albușurile este perfect curat și uscat. Orice urmă de apa sau grăsime poate compromite spuma.
  • Dacă albușurile sunt foarte reci, lăsați-le să ajungă la temperatura camerei înainte de a le mixa.
  • Încorporați ingredientele uscate (făină, cacao) cu o spatulă, nu cu mixerul.
  • Înainte să îl scoateți din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că checul este bine copt și în mijloc.
  • Pentru felii frumoase, tăiați checul numai după ce se răcește complet.
Felii de chec din albusuri cu cacao si fulgi de migdale

Întrebări frecvente

Se poate face fără migdale?

Desigur, le puteți omite sau înlocui cu alt tip de nuci.

Pot folosi zahăr brun?

Da, dar va schimba ușor aroma și culoarea checului.

Se poate face în altă formă decât chec?

Da, compoziția merge și pentru brioșe; ajustați timpul de coacere la 20-25 minute.

Trebuie neapărat să cern făina și pudra de cacao?

Da, este important pentru o textură fină și pentru a evita cocoloașele.

De ce s-a lăsat checul meu după coacere?

Posibil să fi fost amestecat prea energic sau nu a fost copt suficient.

Alte rețete de chec pufos pe care să le încercați

Dacă v-a plăcut această rețetă de chec din albușuri cu cacao și migdale, vă las mai jos și alte rețete asemănătoare pe care le-am făcut și care au avut succes la noi în familie:

  • felii de chec umed cu ciocolata
    Chec umed cu ciocolată, cea mai ușoară rețetă
  • reteta chec cu lamaie si mac
    Chec cu lămâie și mac - cea mai bună rețetă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi
  • Chec cu vișine și cacao
    Chec cu vișine proaspete sau congelate. Rețeta de pandișpan pufos cu cacao și fructe.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chec din albusuri cu cacao si fulgi de migdale

Chec din albușuri cu cacao și migdale - rețetă simplă și delicioasă

Nu arunca albușurile rămase! Încearcă această rețetă de chec din albușuri și cacao! Pufos, economic, perfect pentru orice ocazie!
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 1 chec
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tava chec sau cozonac
tavă chec
spatulă

Ingrediente
 

  • 6 buc. albușuri (~ 180 grame)
  • 140 g făină tip 000
  • 40 g cacao neagră
  • 140 g zahăr tos
  • 1 linguriță coajă de portocală
  • 50 g fulgi de migdale
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Dacă întoarceți castronul cu fundul în sus, ar trebui ca toată spuma să stea la locul ei, să nu cadă.
    6 albusuri batute cu mixerul pentru reteta de chec din albusuri
  • Adăugați zahărul și mixați din nou până când spuma se întărește și devine ușor lucioasă.
    albusuri batute spuma
  • Cerneți făina împreună cu pudra de cacao peste spuma de albușuri. Tot acum adăugați coaja de portocală și feliile de migdale.
    faina si cacao cernute prin sita peste spuma de albusuri
  • Încorporați ingredientele uscate cu un tel de mână sau cu o spatulă și cu mișcări ușoare de jos în sus. Checul nu conține praf de copt și doar aerul înglobat în albușuri îl va face să crească.
    preparare aluat cu cacao
  • Turnați aluatul în forma unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Presărați deasupra câțiva fulgi de migdale, pentru decor.
    fulgi de migdale presarati in tava de chec din albusuri
  • Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 18 de grade pentru 30 de minute. Timpul de coacere poate diferi în funcție de cuptor, așa că e bine să faceți testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că checul este copt.
    testul cu scobitoarea pe un chec din albusuri cu cacao si fulgi de migdale
Nutrition Facts
Chec din albușuri cu cacao și migdale - rețetă simplă și delicioasă
Amount per Serving
Calorii
1428
% Daily Value*
Grăsimi
 
33
g
51
%
Carbohidrați
 
275
g
92
%
Fibre
 
24
g
100
%
Zahăr
 
143
g
159
%
Proteine
 
36
g
72
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • doua felii de chec pufos zebra cu cacao si un pahar cu lapte
    Chec zebră cu cana – rețeta simplă și pufoasă pentru orice ocazie
  • reteta chec turta dulce cu mere rase si nuci
    Chec turtă dulce cu mere rase și nuci - rețeta de turtă dulce la tavă
  • trei felii taiate de chec cu nuci
    Chec cu mere și nuci - rețeta de post explicată pas cu pas
  • Chec pufos fara praf de copt
    Chec pufos - rețeta fără praf de copt
574 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.