10 rețete cu dovlecei, dietetice și hrănitoare pe care sa le încerci vara aceasta. Rețete simple cu dovlecei, rețete cu dovlecei pentru toate gusturile, de la ciorbe până la conserve de dovlecei.
Pentru că am observat că vă place acest tip de postări, în care adun laolaltă câte 10 rețete cu un anumit ingredient de sezon, v-am pregătit și pentru azi o colecție de rețete cu dovlecei care sper să vă fie de folos.
Știm cu toții că dovleceii conțin în proporție de 95% doar...apă. Sunt și foarte ieftini în perioada această, așa încât aceste legume sunt favoritele tuturor atunci când vine vorba de rețete dietetice.
Cu dovlecei putem găti o mulțime de rețete cu puține calorii, de la ciorbe și până la budinci făcute la cuptor sau mâncărici de tot felul.
Descoperiți mai jos cele 10 rețete cu dovlecei, dietetice și hrănitoare pe care vi le propun pentru această vară
1. Mâncare de dovlecei cu orez
Prima în top și cea mai recent publicată pe blog, este mâncarea de dovlecei cu orez, o mâncare ieftină și sățioasă, pe care o știu de la bunica mea. Dovleceii și orezul fac echipă minunată împreună, iar mâncarea această va fi foarte bună atât caldă cât și rece.
Nouă ne place să o mâncăm cu pâine de casă, dar dacă simțiți că pentru voi sunt prea mulți carbohidrați, o puteți servi fără pâine. Să știți că în ciuda faptului că nu are decât câteva ingrediente, este o mâncare suficient de consistentă și ține foarte bine de foame câteva ore.
2. Frittata cu dovlecei și telemea la cuptor
Încă o rețetă de sezon cu dovlecei: frittata cu telemea la cuptor . Acestui fel de mâncare eu îi mai spun și budincă de dovlecei, căci așa o știu din copilărie, dar se pare că frittata e acum termenul modern și consacrat după care deja toată lumea înțelege despre ce e vorba în farfurie.
Oricum s-ar numi, rețeta asta este foarte simplă, foarte versatilă și extraordinar de gustoasă atât când e caldă, dar parcă mai ales a doua zi, când e rece. Frittata cu dovlecei e perfectă la orice masă a zilei: la micul dejun în loc de omletă, la prânz, la cină, la picnic sau de luat la pachet la serviciu.
3. Bărcuţe de dovlecei cu carne tocată
Bărcuţele de dovlecei cu carne tocată, sunt, ca şi ardeii umpluţi, o mâncare simplă şi gustoasă şi pot constitui un prânz sau o cină delicioasă şi săţioasă.
Am tăiat dovleceii pe lung, i-am scobit şi i-am umplut cu carne călită în prealabil cu legume la care am adăugat şi puţin orez.
La reţeta asta se poate folosi atât carne tocată în amestec de porc şi vită, dar dacă aveţi nevoie de o reţetă mai dietetică, puteţi pune la fel de bine piept de pui sau de curcan.
4. Budincă de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor
Îmi plac reţetele simple, gustoase şi mai ales „multifuncţionale”. Adică cele care-s bune şi la micul dejun, şi la prânz, şi la cină, şi la picnic, şi la pachetul de la serviciu, şi…aţi prins voi ideea!
Aşa e budinca asta de dovlecei cu brânză şi ciuperci la cuptor: suficient de uşoară să mănânci o felie la micul dejun, suficient de hrănitoare să-ţi ţină de foame dacă o iei la serviciu pentru pauza de prânz şi suficient de uşor de ambalat/transportat dacă vrei să ieşi cu familia la un picnic.
5. Dovlecei umpluţi cu cuscus şi legume
O rețetă minunată pentru o zi din postul Sfintei Marii. Pentru umplutură am folosit cuscus în loc de clasicul orez. Mi-a plăcut foarte mult varianta aceasta. Nu doar că se fac mai repede, dar cuscus-ul îi face parcă mai gustoși decât îi știam.
6. Tocăniță de dovlecei
Tocănița aceasta cu dovlecei e cea mai simplă mâncare care poate exista! E de post, sau vegană, cum vreți să-i spuneți și e cea mai gustoasă și cea mai plină de savoare. Are multe legume, dar vedeta, rămâne, așa cum ne-am înțeles, dovlecelul!
7. Musaca de roşii şi dovlecei
O musaca bună-bună, cu felii de roşii şi dovlecei, cu un strat generos de piept de pui tocat şi gătită aproape fără grăsimi. Sună dietetic și promiţător, nu-i aşa? Să vedem!
8. Ciorbă de dovlecei
Ciorba asta am făcut-o pe sistemul „în bucătărie nimic nu se aruncă, totul se foloseşte”. M-am apucat să fac dovlecei umpluţi cu cuscus şi legume pe care vi i-am arătat mai sus şi ce era să fac cu miezul rămas după ce i-am scobit? I-am dat drumul în oala cu ciorbă şi a rezultat o ciorbă de dovlecei foarte ușoară şi gustoasă. Un deliciu!
9. Chifteluțe de dovlecei
Aceste chifteluțe din dovlecei, cu brânză și mărar se fac incredibil de ușor din doar câteva ingrediente și vor fi garnitura sau aperitivul perfect alături de un sos de iaurt cu usturoi!
Sunt minunate și la micul dejun, și la prânz alături de o salată, de cartofi prăjiți, piure sau natur, merg de minune și la cină.
Le puteți folosi în sandvișuri pentru pachetul de la birou sau pentru picnic.
10. Dovlecei pentru iarnă la borcan
Dovlecei pentru iarnă la borcan, este cea mai simplă metodă de conservare. Dovleceii sunt sterilizați direct în borcan.
Mi-a plăcut cum s-au comportat dovleceii la borcan peste iarnă. Au rămas crocanți, aveau gust, aveau culoare, aveau textură. Chiar și saramura în care au stat era gustoasă. Am folosit-o și pe ea la supe, ciorbe și la sosuri.
violeta a zis
Buna, as mai recomanda si salata de dovlecel cu maioneza si iaurt grecesc.este o minunatie.Cu stima,Violeta
Iuliana a zis
Multumim pentru sugestie, Violeta!
Nu am incercat niciodata, dar suna foarte bine salata ta! 🙂
Dovlecelul cum se pune, crud sau fiert?