O prăjitură cu ciocolată și alune de pădure simplă și delicioasă. Are numai ingrediente de calitate, se face ușor și e gata în 40 de minute!
Trebuie să recunosc că ideea acestei prăjituri nu a plecat nicidecum de la ciocolata sau alunele de pădure din dulap, ci de la o bucată de urdă care staționa cam demult în frigider și se cerea urgent consumată.
Am zdrobit-o cu dinții unei furculițe și am ascuns-o în blatul unei prăjituri pufoase. La final m-am felicitat singură, căci bine am făcut! Așa se întâmplă de multe ori, ideile bune, apar de unde și cum nici nu te aștepți! 🙂
Cum a ieșit prăjitura asta? De vis! E pufoasă, dar fără să fie uscată, ci dimpotrivă, e ușor umedă și totodată sfărâmicioasă. Blatul are gust intens de ciocolată și de unt și din când în când, mici bulgărași de brânză cremoasă. Și peste toate astea, are mult, multe alune de pădure crocante.
Și pentru ca această prăjitură cu ciocolată să fie cu adevărat desăvârșită, am turnat și pe deasupra câteva fire de ciocolată topită. A fost un mare deliciu și vă recomand și vouă să o încercați. Sigur o să vă placă mult! 🙂
Am pe blog o lungă istorie a deserturilor care într-un fel sau altul conțin brânză, fie în cremă, fie în aluat. Dacă și voi sunteți amatori de astfel de răsfățuri, vă las mai jos câteva rețete care se numără printre preferatele mele și despre care cred cu tărie că vor deveni și preferatele voastre:
- prăjitură cu brânză de vaci și zmeură
- negresă cu brânză și struguri
- fursecuri cu ricotta și afine
- cheesecake cu ananas
- alivancă moldovenească
Mod de preparare prăjitură cu ciocolată și alune
Prăjitura cu ciocolată și alune e un desert simplu, de casă, iar modul ei de preparare e foarte ușor. Practic doar amestecăm ingredientele și turnăm aluatul într-o tavă care merge la cuptor.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu ciocolată și alune
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o tavă de 20x25 cm
- 100 g ciocolată neagră (am folosit Nestle Dessert Noir)
- 80 g unt cu 82% grăsime
- 300 g ricotta sau urdă
- 6 ouă
- 180 g zahăr
- 1 plic zahăr Bourbon
- ½ linguriță de sare
- 100 ml lapte
- 20 ml rom
- 200 g făină tip 000
- 8 g praf de copt
- 100 g alune de pădure tocate
decor
- 50 g alune de pădure întregi
- 50 g ciocolată topită
Instrucțiuni de preparare
- Începem prin a tăia mărunt și a topi ciocolata la bain marie sau în cuptorul cu microunde. Eu folosesc cuptorul cu microunde, las bolul cu ciocolată de 2 ori timp de jumătate de minut.
- Topim și untul - tot în cuptorul cu microunde mi se pare cel mai simplu, dar e la fel de bine și pe aragaz.
- Tocăm mărunt 100 g de alune. Restul de 50 de grame le lăsăm întregi, pentru decor.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Într-un bol încăpător mixăm puțin ouăle cu zahărul, apoi adăugăm: ciocolata topită, ricotta sau urda, untul, zahărul, sarea, romul și laptele.
- Încorporăm făina și praful de copt, iar la final punem alunele mărunțite și amestecăm.
- Turnăm compoziția în tava de copt, punem deasupra alunele întregi și dăm prăjitura la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
- Lăsăm prăjitura să se răcească, apoi o decorăm cu cele 50 g de ciocolată topită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu