Rețeta de nuci umplute ca în copilărie, cu gust de unt bun și umplutură la alegere: ciocolată neagră, ciocolată albă sau magiun de prune.
Sunt fascinante aceste fursecuri umplute în formă de nuci! Sunt așa, micuțe, delicate și mai ales delicioase!
Unii dintre noi le știm din copilărie când mamele coceau cojile în acele forme de fontă pe care le întorceau când pe-o parte, când pe alta pe ochiul de la aragaz.
Acum lucrurile au devenit mult mai simple, odată cu apariția aparatelor electrice. Rămân în continuare niște prăjiturele puțin cam migăloase, dar nouă ne este infinit mai ușor decât le-a fost mamelor noastre, așa că să dăm drumul la treabă! 🙂
Cu ce fel de cremă umplem nucile?
Există mai multe variante de umpluturi pentru fursecurile nuci, dar referatele mele sunt:
- crema de ciocolată neagră
- crema de ciocolată albă
- magiunul de prune
- crema de vanilie (rețeta aici)
Mod de preparare nuci umplute
Așa cum vă spuneam, eu fac nucile la aparatul electric de la Adler (acest model) A fost destul de ieftin, e foarte ușor de folosit și mai ales foarte eficient. În 2-3 minute pot coace 24 de coji, deci am material pentru 12 nuci 🙂
Cojile de nuci coapte arată ca în fotografia de mai jos, stânga. Unele dintre ele au acea margine care trebuie curățată. Să zicem că aceasta este cea mai migăloasă operație, dar e obligatorie dacă vrem să avem nuci arătoase.
Pesmetul care rămâne după ce curățați nucile e delicios, are gust de unt bun și aromat. Îl puteți folosi la un salam de biscuiți sau la rețeta de biluțe din biscuiți cu vișine. Dacă nu îl folosiți imediat, puneți-l într-o pungă și păstrați-l la congelator până când îi vine rândul.
De altfel și cojile de nuci se pot păstra foarte bine la congelator, într-o caserolă cu capac timp de 3 luni.
Găsiți mai jos rețeta pas cu pas, cu toate detaliile necesare, în formatul pe care îl puteți tipări.
La final, avem și rețeta în format video, postată pe canalul de YouTube al blogului, unde puteți vedea exact cum am pregătit cojile pentru nuci și cremele de ciocolată.
Click aici dacă doriți să vă abonați la canalul de YouTube. Postez rețete video noi de 2 ori pe săptămână.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Nuci umplute ca în copilărie
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
coji
- 150 g unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
- 1 ou
- 1 gălbenuș de ou
- 100 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
- un praf de sare
- 350 g făină
- un vârf de linguriță praf de copt
cremă de ciocolată neagră
- 100 ml smântână pentru frișcă
- 100 g ciocolată amăruie
- rom - opțional
cremă de ciocolată albă
- 100 ml smântână pentru frișcă
- 100 g ciocolată albă
- vanilie - opțional
umplutură de gem
- ½ borcan magiun de prune, de preferat cu nuci
Instrucțiuni de preparare
cojile de nuci
- Mixați untul moale cu zahărul pudră, zahărul Bourbon și sarea.
- Adăugați pe rând oul întreg, mixați apoi adăugați și gălbenușul și mixați din nou.
- Încorporați faina puțin câte puțin amestecând cu o spatulă.
- Frământați aluatul doar până când se leagă și puteți forma o bilă de aluat. Nu frământați mai mult pentru că aluatul se va întări și nu vom mai aveam coji de nuci fragede.
- Puneți aluatul într-o folie alimentară și lăsați-l la frigider cel puțin 2 ore.
- După cele 2 ore, scoateți aluatul și formați biluțe pe care le puneți la copt în forma de nuci. În funcție de dimensiunile formei pe care o aveți, biluțele pot fi mai mari sau mai mici. La forma mea electrică am format biluțe de 6 grame cărora le-am dat o formă ovală, așa cum sunt si cavitățile formei.
- Coaceți cojile conform instrucțiunilor aparatului. La aparatul meu, coacerea a durat cam 3 minute.
- Scoateți cojile de nuci din formă cu atenție să nu vă ardeți și lăsați-le să se răcească înainte de umplere.
- După răcire cojile vor fi uscate, tari, ușor casante. Îndreptați marginile cojilor cu vârful unui cuțit.
- Pesmetul care rezultă îl puteți folosi la un salam de biscuiți sau la biluțe de biscuiți cu vișine. Dacă nu îl folosiți imediat, poate fi păstrat într-o pungă la congelator.
- Și cojile de nuci se pot păstra la congelator într-o cutie cu capac etanș până la 3 luni.
cremă de ciocolată neagră și albă
- Pentru ambele creme, modul de lucru este același.
- Punem frișca la încălzit și mărunțim ciocolata.
- Când frișca ajunge la temperatura de fierbere, punem ciocolata mărunțită. Nu amestecăm, ci lăsăm vasul deoparte timp de 10-15 minute timp în care ciocolata se va topi.
- După cele 15 minute, amestecăm cu un tel de mână să omogenizăm crema și verificăm să nu fi rămas bucățele de ciocolată care nu s-au topit.
- Acoperim vasul și îl dăm la frigider pentru cel puțin 4 ore.
- După cele 4 ore, adăugăm rom sau vanilie, după preferințe și mixăm crema energic cu un mixer de mână până când se întărește.
umplere nuci
- Dacă folosiți magiun de prune, pentru mai multă savoare puteți adăuga în el nucă măcinată și puțin rom.
- Umpleți jumătățile de nuci cu cremă de ciocolată și/sau magiun de prune, apoi le lipiți două câte două.
- Pudrați nucile cu zahăr și păstrați-le într-un loc răcoros.
- Sunt mai bune a doua zi, după ce cojile se vor înmuia în contact cu crema sau magiunul.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu