• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Frigărui de ton la tigaie cu marinadă de ceapă și legume

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 iun. 2025 · Publicată: 30 aug. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
65 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Frigărui de ton la tigaie însoțite de multe legume coapte. Mâncarea ideală pentru prânz sau cină. Este simplă, ușoară și dietetică, iar marinada de ceapă care îmbracă peștele aduce un plus de savoare și arome irezistibile.

Vas alb cu frigarui de ton gatite la tigaie cu legume colorate asezate pe pat de salata

Frigăruile sunt mereu delicioase! Simplu de pregătit, deloc plictisitoare, pline de culori, texturi și arome grozave! Fie că e doar o masă în familie, fie că aveți prieteni în vizită, frigăruile de ton la tigaie sunt o alegere cu care nu veți da greș!

Iar dacă vă place ideea, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de frigărui de creveți cu sos de unt și usturoi .

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare frigarui de ton la tigaie
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Frigarui de ton - servire
  • Echipamente recomandate
  • Extra sfaturi pentru cele mai reușite frigărui de ton
  • Alte rețete cu pește la fel de tentante
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

De ce îmi plac rețetele de frigărui? Pentru că cer puține ingrediente și pentru că practic te poți descurca de minune cu orice legume găsești prin frigider.

Ingredientul de bază, căreia trebuie să îi acordăm atenție maximă este fileul de ton roșu proaspăt , cu vinișoare de grăsime, o carne ideală pentru frigărui, pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă.

Banner selgros

Mai jos puteți vedea dintr-o privire toate ingredientele de care avem nevoie pentru această rețetă specială.

Ingrediente reteta frigarui de ton la tigaie file de ton, legume, ulei, condimente

pentru marinadă

  • ceapă uscată 
  • căței usturoi
  • ulei de măsline
  • miere de albine
  • semințe de susan
  • sare și piper
  • fulgi de chilli 

pentru frigărui

  • file de ton roșu
  • dovlecei
  • ceapă roșie
  • roșii cherry
  • lămâie
  • ardei gras

în plus

  • ulei de floarea soarelui pentru uns tigaia (la nevoie)

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare frigarui de ton la tigaie

pește cu legume așezate in tigaie

marinada

  1. Într-un blender sau în chopperul electric puneți: ceapa, usturoiul, 30 ml de ulei de măsline, miere, sare, piper, chilli și sucul de lămâie. Mixați până când toate devin pastă.
  2. Răsturnați marinada într-un castron, adăugați semințele de susan și amestecați.

frigărui

  1. Tăiați fileul de ton în cuburi de aprox. 3 cm, puneți-le în madinadă și amestecați să fie îmbrăcate uniform în sosul de ceapă. Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați-l deoparte 10-15 minute cât timp vă ocupați de legume.
  2. Tăiați legumele cuburi pe cât posibil de aceeași dimensiune cu peștele. Roșiile cherry le lăsați întregi, lămâia o tăiați felii subțiri.
  3. Pe bețe de frigărui așezați alternativ bucăți de carne și legume, lăsând puțin spațiu între ele ca să poată circula aerul fierbinte, altfel rămân crude acolo unde sunt lipite.
  4. În marinada rămasă în castron după ce ați făcut frigăruile, turnați restul de 20 ml ulei de măsline, amestecați.
  5. Ungeți tigaia sau grillul cu o linguriță de ulei și lăsați-o să se încingă bine înainte sa puneți frigăruile.
  6. Așezați frigăruile în tigaie fără să o aglomerați și rotiți-le pe toate părțile ca să se rumenească uniform. Ar trebui să dureze cam 3-5 minute pe fiecare parte. Din când în când, cu o pensulă, ungeți frigăruile cu marinada rămasă.

Ce puteți înlocui în rețetă

Nu vă pot recomanda să renunțați la marinada de ceapă cu semințe de susan pentru că este cea care face farmecul întregii rețete, credeți-mă pe cuvânt! 🙂

Totuși, dacă nu vă place ceapa, o puteți omite din rețetă sau puteți folosi orice altă marinadă pentru grătar vă place. Puteți amesteca de exemplu: ulei de măsline, miere, vin alb, muștar și condimente și frigăruile de ton vor avea de asemenea un gust minunat.

Puteți înlocui legumele pe care le-am folosit eu cu orice alte legume vă plac și aveți la îndemână: ceapă albă, ciuperci, vinete, rondele de morcov, etc.

De asemenea, frigăruile ies grozave și dacă folosiți alt pește file în loc de ton. Pentru inspirație, iată aici un exemplu de frigărui de somon gătite la cuptor.

Frigarui de ton - servire

Platou rotund cu două frigărui de ton servite cu orez basmati si salata verde

În ciuda simplității lor, frigăruile au proporția ideală de carne și legume. Serviți-le alături de o salată verde și de o garnitură de orez basmati sau orez sălbatic, fiert simplu în apă cu sare.
Vă garantez că nu au nevoie de nimic mai mult pentru a asigura o masă hrănitoare și plină de nutrienți.

Frigăruile de ton sunt delicioase cât sunt încă calde, dar dacă ați făcut mai multe și au mai rămas, se pot mânca și reci sau încălzite ușor în cuptor, timp de 5-7 minute la 180 de grade.

Echipamente recomandate

Puteți găti frigăruile și pe grătarul cuptorului, dacă aveți această funcție disponibilă. De asemenea pot fi gătite și într-o tigaie simplă, antiaderentă, dar va dura puțin mai mult până să se rumenească și e posibil sa scoată mai mult fum.

După părerea mea, cel mai repede și cel mai bine ies frigăruile gătite într-o tigaie-grill (ca aceasta) Avantajul acestui tip de tigăi este faptul că sunt prevăzute cu acele șanțuri de colectare a sucurilor care se scurg din carne și legume, permițând în acest fel frigăruilor - și cărnurilor în general - să se gătească pe suprafață uscată și să rumenească frumos.

Firește, frigărui fără bețe de frigărui nu există, așa că e bine să verificați că aveți un pachet în dulap înainte să va apucați de treabă 🙂

Extra sfaturi pentru cele mai reușite frigărui de ton

  • Nu lăsați carnea la marinat mai mult de 10-15 minute, în niciun caz peste noapte! Carnea de ton este foarte fragedă, iar un contact mai lung cu aciditatea ingredientelor din marinadă îi poate afecta textura la suprafață.
  • Tăiați bucățile de carne și legume pe cât posibil la dimensiuni egale pentru a le putea așeza în contact cu tigaia și pentru a se rumeni în același timp.
  • Când așezați carnea și legumele pe bețele pentru frigărui, lăsați puțin spațiu între ele pentru ca aerul fierbinte să poată circula și să le poată găti.
  • Puneți frigăruile în tigaie doar după ce aceasta este foarte bine încinsă.
  • Rotiți frigăruile pe toate părțile ca să se rumenească uniform.
Frigărui de pește cu legume gătite la grill de teflon

Alte rețete cu pește la fel de tentante

  • Dorada la tigaie cu rosii si usturoi_reteta
    Doradă la tigaie cu roșii și usturoi
  • Inele de calamar pane în sos de bere
    Inele de calamar pane în sos de bere
  • Hamsii prajite
    Hamsii prăjite ca la mare. Dar mai bune!
  • stavrid pane
    Stavrid pane. Rețeta de stavrid în crustă de pesmet

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Vas alb cu patru frigarui de ton cu legume colorate asezate pe pat de salata

Frigărui de ton cu legume la tigaie

Frigărui de ton la tigaie însoțite de multe legume coapte. Mâncarea ideală pentru prânz sau cină. Este simplă, ușoară și dietetică, iar marinada de ceapă care îmbracă peștele aduce un plus de savoare și arome irezistibile.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
marinare: 15 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 8 frigărui
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie grill
tigaie grill

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru marinadă

  • 1 ceapă uscată (medie)
  • 2 căței usturoi
  • 50 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță miere
  • 3 lingurițe semințe de susan
  • sare și piper (după gust)
  • ½ linguriță fulgi de chilli (opțional)

pentru frigărui

  • 400 g file de ton roșu
  • 1 dovlecel mic
  • 1 ceapă roșie
  • 6-8 roșii cherry
  • ½ lămâie
  • 1 ardei gras

în plus

  • 1 linguriță ulei de floarea soarelui pentru uns tigaia

Instrucțiuni de preparare
 

marinada

  • Într-un blender sau în chopperul electric puneți: ceapa, usturoiul, 30 ml de ulei de măsline, miere, sare, piper, chilli și sucul de lămâie. Mixați până când toate devin pastă.
  • Răsturnați marinada într-un castron, adăugați semințele de susan și amestecați.

frigărui

  • Tăiați fileul de ton în cuburi de aprox. 3 cm, puneți-le în madinadă și amestecați să fie îmbrăcate uniform în sosul de ceapă. Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați-l deoparte 10-15 minute cât timp vă ocupați de legume.
  • Tăiați legumele cuburi pe cât posibil de aceeași dimensiune cu peștele. Roșiile cherry le lăsați întregi, lămâia o tăiați felii subțiri.
  • Pe bețe de frigărui așezați alternativ bucăți de carne și legume, lăsând puțin spațiu între ele ca să poată circula aerul fierbinte, altfel rămân crude acolo unde sunt lipite.
  • În marinada rămasă în castron după ce ați făcut frigăruile, turnați restul de 20 ml ulei de măsline, amestecați.
  • Ungeți tigaia sau grillul cu o linguriță de ulei și lăsați-o să se încingă bine înainte sa puneți frigăruile.
  • Așezați frigăruile în tigaie fără să o aglomerați și rotiți-le pe toate părțile ca să se rumenească uniform. Ar trebui să dureze cam 3-5 minute pe fiecare parte. Din când în când, cu o pensulă, ungeți frigăruile cu marinada rămasă.
  • Serviți frigăruile de ton cu salată verde sau cu o garnitură de orez.
Nutrition Facts
Frigărui de ton cu legume la tigaie
Amount per Serving
Calorii
163
% Daily Value*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Colesterol
 
19
mg
6
%
Carbohidrați
 
7
g
2
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
13
g
26
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
65 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.