• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Supe

Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 14 iun. 2025 · Publicată: 8 aug. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
497 shares
Mergi la rețetă

Această supă rece de castraveți cu iaurt este modalitatea perfectă de a vă răcori în această vară! Tarator este o rețetă bulgărească, care se face ușor și rapid și este atât de răcoritoare!

tarator_reteta de supa rece de castraveti cu iaurt

Dacă vă plac supele reci, așa cum este gazpacho , sunt convinsă că veți aprecia și această rețetă de supă bulgărească de castraveți! Pentru a pregăti tarator avem nevoie de puține ingrediente simple și este gata în câteva minute.

Dacă vă plac și castraveții, încercați și rețeta mea de castraveți murați de vară.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se face supa rece de castraveți - tarator
  • Cum se servește tarator
  • Extra sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de vară simple și răcoritoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Vedeta acestei supe este iaurtul. Toată lumea știe cât de bun este iaurtul pentru sănătate. Secretul constă într-o mică bacterie cunoscută sub diferite denumiri care provoacă fermentarea laptelui și dă iaurtului gustul său unic. Bacteria se numește Lactobacillus Bulgaricus și poartă numele bacteriei originale găsite în iaurtul bulgăresc. Bulgaria este cunoscută în întreaga lume pentru descoperirea acestei bacterii care a permis fabricarea iaurtului în întreaga lume.

reteta de supa rece de castraveti cu iaurt - bol cu supă și nuci măcinate
  • Castraveți - folosim castraveți proaspeți de vară.
  • Usturoi - adaugă un plus de aromă.
  • Mărar - se potrivește atât de bine cu castraveții și adaugă o minunată aromă proaspătă, ușor amăruie.
  • Ulei - folosim de preferat ulei de măsline extravirgin pentru o aromă cât mai plăcută.
  • Sare si piper - după gust
  • Iaurt - este vedeta acestei supe reci și este cel care dă textura bogată și cremoasă
  • Apă - pentru a dilua iaurtul
  • Nuci - folosim miez de nucă pentru ornat și pentru o textură crocantă.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum se face supa rece de castraveți - tarator

  1. Într-un castron mare puneți castraveții dați pe răzătoarea cu găuri mari, usturoiul, mărarul tocat fin, uleiul, sarea și piperul negru.
  2. Turnați iaurtul și se amestecați
  3. Adăugați apă rece până la consistența dorită și amestecați bine, asigurându-vă că supa este omogenă. Gustați și adăugați mai multă sare dacă este necesar.
  4. Lăsați supa la frigider cel puțin 30 de minute pentru a se răci și a se combina aromele.
  5. Înainte de servire presărați nucă tocată și opțional, puteți adăuga cuburi de gheață care să o mențină rece.

bol alb cu supă bulgărească de iaurt și nuci măcinate

Cum se servește tarator

Tarator este de obicei servit ca supă aperitiv, dar poate fi și un prânz ușor alături de câteva felii de pâine prăjită.

Extra sfaturi

  • Eu prefer castraveții dați pe răzătoarea cu găuri mari pentru că astfel obțin o supă mai omogenă. Dacă preferați o textură mai crocantă, nu este greșit dacă tăiați castraveții în cubulețe mici.
  • Tocați usturoiul cât mai fin sau îl puteți trece prin presă, astfel încât să se amestece cât mai bine cu celelalte ingrediente.
  • Folosiți un iaurt integral, cu procent mare de grăsime, de preferat iaurt grecesc. Acesta va fi mai cremos și este mai hrănitor și mai sănătos.

Întrebări frecvente

Ce este tarator

Tarator este o supă rece făcută cu castraveți proaspeți, iaurt și nuci, aromatizată de obicei cu mărar. Durează aproximativ 10 minute pentru a face această 
rețetă de supă, fără fierbere și este o modalitate delicioasă de a vă răcori și de a vă bucura de castraveți!

Pentru rețeta de tarator, castraveții trebuie curățați de coajă?

Coaja castraveților conține fibre și adaugă textură și culoare acestei supe.  Dar puteți face această supă rece de castraveți fie cu castraveți curățați, fie fără coajă, după cum preferați.

Alte rețete de vară simple și răcoritoare

  • Salata de dovlecei cu iaurt_reteta
    Salată de dovlecei cu iaurt. Rețetă ușoară și răcoritoare.
  • farfurie gri cu salata greceasca pe fond de lemn
    Salată grecească cu brânză feta - rețeta autentică
  • un pahar inalt cu ayran pe fund de lemn si servet in carouri verzi
    Ayran clasic cu mentă
  • Salata Caprese
    Salată Caprese, cu roșii, mozzarella și busuioc

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tarator_reteta de supa rece de castraveti cu iaurt

Tarator - rețeta de supă rece de castraveți cu iaurt

Tarator este o rețetă bulgărească de supă rece de castraveți cu iaurt. Ușoară, rapidă, cu puține calorii și extraordinar de răcoritoare.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
la frigider: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 4-5 castraveți mici, de vară (aprox. 500 g)
  • 2 căței de usturoi
  • 3 linguri mărar proaspăt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 500 g iaurt grecesc (10% grăsime)
  • sare și piper (după gust)
  • apă rece - după preferințe (aprox. 150-200 ml)
  • 100 g miez de nucă (tocat mărunt)
  • cuburi de gheață (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un castron mare puneți castraveții dați pe răzătoarea cu găuri mari, usturoiul, mărarul tocat fin, uleiul, sarea și piperul negru.
  • Turnați iaurtul și se amestecați
  • Adăugați apă rece până la consistența dorită și amestecați bine, asigurându-vă că supa este omogenă. Gustați și adăugați mai multă sare dacă este necesar.
  • Lăsați supa la frigider cel puțin 30 de minute pentru a se răci și a se combina aromele.
  • Înainte de servire presărați nucă tocată și opțional, puteți adăuga cuburi de gheață care să o mențină rece.
Nutrition Facts
Tarator - rețeta de supă rece de castraveți cu iaurt
Amount per Serving
Calorii
290
% Daily Value*
Grăsimi
 
18
g
28
%
Colesterol
 
6
mg
2
%
Carbohidrați
 
19
g
6
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
10
g
11
%
Proteine
 
19
g
38
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • supa crema de telina
    Supă cremă de țelină - rețeta ieftină, de post
  • supa de dovlecei a la grec
    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
497 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.