Află din acest articol tot ce vrei să știi despre fulgii de ovăz: beneficii, calorii, ce găsim în magazine, cum îi gătim și cum îi păstrăm.
Conform Wikipedia: "Ovăzul (Avena sativa) este o plantă erbacee cerealieră cu tulpina de tip pai și inflorescența în formă de spic, cultivată pentru grăunțele ei, folosite ca nutreț și în alimentație, datorită sursei bune de carbohidrați cu absorbție lentă."
Pentru uz alimentar, ovăzul este măcinat, încălzit la abur, apoi și răcit, procedeu care are rolul de a-l face mai ușor de gătit și de a-i scoate în evidență aroma. Ovăzul este apoi presat, tăiat sau măcinat pentru a produce fulgi de ovăz sau făină de ovăz.
Mergi direct la:
Fulgii de ovăz au gluten?
Ovăzul pur nu conține gluten și este sigur pentru majoritatea persoanelor cu intoleranță la gluten. Cu toate acestea, ovăzul poate fi contaminat cu gluten, dacă este procesat în aceleași unități în care se procesează și cereale care conțin gluten, cum ar fi grâul, secara și orzul.
Beneficiile fulgilor de ovăz
Fulgii de ovăz sunt o sursa bogata de fibre si au un conținut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanți. Iată doar câteva dintre beneficiile fulgilor de ovăzului:
- Cresc nivelul de energie. Carbohidrații sunt sursa principală de energie a organismului, iar fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, care sunt absorbiți lent de organism și astfel, nivelul de energie va dura mai mult timp.
- Sunt utili in curele de slăbire – consumul de fulgi de ovăz contribuie la menținerea sațietății pe termen lung și reduce apetitul.
- Combat constipația – fulgii de ovăz sunt o sursă importantă de fibre solubile și insolubile, care ajută la reglarea digestiei și la stimularea mișcărilor intestinale, prevenind astfel apariția constipației.
- Mențin senzația de sațietate deoarece conțin o doză mare de amidon rezistent. Amidonul rezistent este un carbohidrat natural care ajută la digestie, la pierderea în greutate și la creșterea senzației de sațietate.
- Scad nivelul de colesterol – datorita fibrelor beta-glucan, ovăzul este eficient in reducerea nivelului de colesterol din sânge.
- Întăresc sistemul imunitar – beta-glucanul din fulgii de ovăz ajută celulele albe să lupte împotriva infecțiilor, la fel ca zincul și seleniul, minerale care se găsesc din belșug în fulgii de ovăz.
- Reduc hipertensiunea arterială – deoarece fulgii de ovăz conțin o cantitate ridicată de fibre, pot preveni atât creșterea tensiunii arteriale, cât și riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Și nu în ultimul rând fulgii de ovăz ne ajută să facem economie de timp și de bani. Ovăzul este unul dintre cele mai bune ingrediente atunci când dorim să mâncăm ieftin și sănătos. În plus, nu ne ține mult în bucătărie pentru că fierbe în doar câteva minute 😉
Câte calorii au fulgii de ovăz? Valori nutriționale.
Compoziția nutritivă a ovăzului este foarte bine echilibrată. Sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre, inclusiv beta-glucan, un antioxidant puternic care stimulează sistemul imunitar și ajută la ajuta la menținerea nivelului de colesterol.
De asemenea, fulgii de ovăz conțin mai multe proteine și grăsimi decât majoritatea cerealelor, precum și vitamine, minerale și alți compuși antioxidanți.
O cană cu fulgi de ovăz (100 g) are:
- 246 calorii
- 17 g proteine
- 7 g lipide
- 66 g carbohidrați
- 15,4 fibre
De reținut: o porție de fulgi de ovăz (pentru 1 persoană) are doar 30-40 de grame!
Ce tipuri de fulgi de ovăz găsim în magazine
- ovăz integral - este neprelucrat la abur. Fierbe greu, de aceea are nevoie de câteva ore de hidratare înainte de gătire. Se poate cumpăra de aici.
- fulgi de ovăz mari - sau ovăz "laminat". Boabele de ovăz sunt semi-gătite la abur, apoi trec printr-un sistem de role care le aplatizează. Acest proces stabilizează uleiurile sănătoase din ovăz, astfel încât acestea să rămână proaspete mai mult timp și ajută ovăzul să gătească mai repede, creând o suprafață mai mare. Găsiți acest timp de fulgi în orice supermarket sau în magazinele naturiste.
- fulgi de ovăz extra fini (instant) - sunt cel mai prelucrat tip de fulgi de ovăz. Sunt fierți mai mult la abur și măcinați mai mărunt pentru a reduce la minim timpul de gătire. Se găsesc cu ușurință în orice magazin.
De asemenea, în magazine mai găsim și alte derivate ale ovăzului, cum ar fi:
- făină de ovăz - sunt boabe de ovăz măcinate foarte fin. Făina de ovăz se folosește la produse de patiserie sau ca adaos în budinci, supe, mâncăruri, etc. îmbunătățind atât gustul cât și valoarea nutritivă a oricărui preparat. O găsiți online, ambalată la pungi mici, de 500 g sau mai mari, de 1 kg.
- tărâțe de ovăz - sunt învelişul extern al seminţei de ovăz. Tărâțele sunt foarte bogate în fibre insolubile facilitând astfel procesul de digestie.
- sirop de ovăz - se obține prin hidrolizarea făinii de ovăz, utilizând enzime naturale. Se folosește ca îndulcitor pentru băuturi sau poate înlocui zahărul în deserturi. Îl puteți comanda aici.
Cum se gătesc fulgii de ovăz. Idei de rețete.
Fulgii de ovăz sunt mereu o alegere inspirată pentru un mic dejun sățios, care să ne ofere energie și să ne țină de foame câteva ore bune.
Folosiți-i atunci când faceți amestecul de musli pe care îl puneți dimineața în lapte sau iaurt. Iată aici cum și de ce să faci musli acasă.
Puteți măcina fulgii de ovăz la blender pentru a-i transforma în făină pentru rețetă de budincă de ovăz cu fructe.
Încă o idee de desert sau gustare pentru școală la care puteți folosi fulgi de ovăz: batoane de cereale cu fructe uscate.
Fulgii de ovăz se pot folosi cu succes și în aluaturi. Vedeți aici o rețetă de pâine de secară cu fulgi de ovăz.
Tot din fulgi de ovăz puteți de asemenea să faceți porridge (terci de ovăz) căruia să îi adăugați: fructe proaspete sau uscate, semințe, nuci, produse lactate sau diferite arome. Vedeți mai jos două rețete delicioase de porridge:
Cum se păstrează fulgii de ovăz
Pentru depozitarea de lungă durată, țineți ovăzul departe de umiditate, surse de căldură și lumină. Puteți depozita fulgii de ovăz într-un recipient cu capac etanș în cămară sau se pot congela timp de aproximativ 1 an.
Lasă un comentariu