Cea mai bună rețetă de banana bread cu ciocolată, cu cele mai bune ingrediente, pentru un chec cu banane delicios, cu aromă foarte intensă.
Dacă mă urmăriți de mai mult timp, cred că deja știți că sunt mare amatoare de checuri, am o întreagă colecție de rețete de chec pe blog. Ei bine, dar vă spun cu mâna pe inimă că niciunul nu e ca această banana bread pe care v-o arăt astăzi!
Am ales să rămân la denumirea de banana bread și să nu îi spun pe românește "chec cu banane" pentru că deja sunt unele englezisme care s-au împământenit atât de bine la noi, încât dacă încerci să le traduci, aproape că nu mai știe lumea la ce te referi 😀
Vă spun asta din experiență. Mai am pe blog o rețetă de chec vegan cu banane. Excelent și acela, îl recomand din tot sufletul pentru că are și migdale, are și ciocolată, e delicios! Atâta doar că titlul e cam nepotrivit cu vremurile pe care le trăim. Dacă-i spuneam ceva gen "vegan banana bread" era bătaie pe el 🙂
No bun, acum că am stabilit că-i zicem banana bread cu ciocolată, să vă spun de ce zic că nimic din ce am făcut eu până acum nu se compară cu acest chec cu banane ?
- Păi în primul rând aroma profundă de banane este irezistibilă și inimitabilă. Ce bine că încă nu s-au umplut magazinele și cu sticluțe cu esență de banane sintetică!
- În al doilea rând, moliciune și blat umed cum dă piureul de banane, nu dă nici untul, nici uleiul de cocos, nici cel de floarea soarelui, nimic!
- Și în al treilea rând, mai multe picături de ciocolată ca în rețeta aceasta, nu am pus nicăieri! Iar textura densă a checului le-a ajutat de minune să stea la locul lor și să nu se ducă toate la fund, așa cum se mai întâmplă 😉
Câteva cuvinte și un mic truc legat de banane
Nu are rost să mai punctez că ingredientul principal la această rețetă sunt bananele. Pentru un chec de dimensiune clasică, 3 banane sunt suficiente dar cu cât sunt mai coapte, cu atât mai bine!
Bananele foarte bine coapte sunt mai dulci, deci punem mai puțin zahăr în compoziție și au o aromă mai intensă.
De fapt asta simțim și noi, că nu-i totuna să mănânci o banană care îți strepezește dinții sau una moale, căreia încă îi mai simți aroma pe limbă și la 10 minute după ce ai terminat-o 😉
Așa arătau bananele mele și nu erau chiar ce trebuie să fie pentru checul ăsta. Le-am vrut și mai moi, și mai coapte, dar nu eram dispusă să mai aștept încă 3 zile pentru asta.
Așa că le-am pus în tavă și le-am băgat în cuptor la 150 de grade (temperatura minimă la cuptoarele pe gaz) pentru cam 15 minute. În timpul ăsta am mai deschis cuptorul și le-am mai întors de pe o parte pe alta.
Când au fost gata și le-am scos din cuptor, arătau ca în fotografia de mai jos. Mda, cam urâțele, recunosc! Nu sunt deloc ceea ce i-ai pune copilului în pachetul pentru școală, de exemplu ? În schimb, pentru banana bread sunt exact ce trebuie: moi, dulci, aromate, parfumate!
Câteva cuvinte despre picăturile de ciocolată
Picăturile de ciocolată se găsesc la raioanele cu produse pentru patiserie din magazinele mari, dar și în magazinele online. Cu o căutare simplă pe Google nu se poate să nu dați peste ele.
Ce trebuie să știți despre picăturile de ciocolată:
- sunt de calitate diferită și de obicei prețul o reflectă. Citiți eticheta produsului și veți vedea că cele mai ieftine nu au nici o legătură cu ciocolata, sunt doar ulei de palmier eventual colorat cu cacao. Căutați picături de ciocolată neagră, care să conțină unt de cacao și/sau masă de cacao minim 48-50%.
- se produc pentru scopuri diferite: unele sunt speciale pentru topit, de exemplu pentru creme sau glazuri, iar altele sunt termostabile, adică special concepute pentru produse de panificație care necesită timp îndelungat de coacere. Acestea se înmoaie în cuptor, dar ciocolata nu curge, iar după răcire se întăresc și își păstrează forma.
Picăturile de care avem noi nevoie în rețeta de astăzi sunt cele termostabile. Ele pot fi identice ca aspect cu cele pentru topit, de aceea căutați ca pe etichetă să fie clar specificat acest lucru.
Mod de preparare banana bread cu ciocolată
Bun, acum că suntem lămuriți și cum să transformăm bananele din galbene în negre și cum sa alegem picăturile de ciocolată, cred că ne putem apuca în sfârșit de treabă. Care nu e nici multă, nici grea.
Rețeta o avem și în format VIDEO, pe canalul de YouTube al blogului, tocmai ca să vă convingeți cât e de minunată și cât de ușor se face. O găsiți la finalul postării.
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube, o puteți face accesând acest link.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Banana Bread cu ciocolată
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 3 banane mari, bine coapte
- 130 g unt cu 82% grăsime, foarte moale
- 150 g zahăr
- ½ linguriță de sare
- 2 ouă mari
- 60 g iaurt gras
- 1 linguriță extract de vanilie
- 220 g făină tip 000
- ½ linguriță praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
- 1 linguriță rasă scorțișoară
- 220 g picături de ciocolată termostabilă
Instrucțiuni de preparare
- Dacă bananele nu sunt suficient de coapte, le puneți într-o tavă și le băgați la cuptor la 150 de grade pentru 10-15 minute, până când coaja devine maro. În acest timp le mai întoarceți din când în când de pe o parte pe alta.
- Aprindeți cuptorul la 170 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă de chec.
- Pasați miezul bananelor cu o furculiță și le lăsați puțin deoparte.
- Mixați untul împreună cu zahărul și sarea până când untul devine spumos și zahărul s-a topit.
- Adăugați iaurtul, vanilia și cele două ouă, pe rând, mixând după fiecare.
- Puneți în bol și bananele pasate și mixați cât să se omogenizeze.
- Cerneți făina cu praful de copt, bicarbonatul și scorțișoara, apoi puneți totul în bol și mixați.
- Încorporați în compoziție cam 200 g de picături de ciocolată.
- Turnați compoziția în formă, nivelați, iar deasupra presărați restul de 20 g de picături de ciocolată.
- Dați forma la cuptor pentru aproximativ o oră, până când checul este ușor rumenit și bine închegat.
- Testul cu scobitoarea poate fi înșelător la acest chec pentru că el oricum trebuie să rămână ușor umed în interior.
- Scoateți checul din formă și lăsați-l la răcit pe un grătar. Feliați-l numai după ce se răcește.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Viorica
Excelentă rețeta și mulțumesc frumos!
Iuliana Sbîrnea
Cu mult drag! Mă bucur mult că v-a plăcut banana bread!