Timp estimat pentru citit: 8 minute
Încearcă această rețetă de fursecuri 321! Cu o singură rețetă de aluat poți face atâtea fursecuri fragede pentru Crăciun în forme și cu glazuri diferite!
Nu vă trebuie multe rețete de fursecuri pentru Crăciun, ci una și bună: rețeta de fursecuri 321! Vă mai trebuie apoi colinde în fundal, voie bună în casă și vă puteți apuca imediat de treabă căci rețeta aceasta e atât de ușoară!
Dacă pe lângă fursecuri vreți să faceți și câteva produse de patiserie dulci sau sărate, tot de o singură rețetă aveți nevoie: aluat fraged cu mascarpone! Din el puteți face o mulțime de produse pentru mesele de sărbători, în forme și cu umpluturi la alegere 🙂
Mergi direct la:
Ingrediente
Dacă ați vrut o rețetă pe care să o țineți minte ușor, aceasta este! Deși e o rețetă clasică, denumirea am întâlnit-o la fetele de la Savori Urbane și mi s-a părut foarte potrivită pentru că este foarte ușor de reținut proporția 321 dintre ingredientele de bază, adică: 300 g făină / 200 g unt / 100 g zahăr 🙂
Așadar, iată de ce avem nevoie pentru cele mai fragede fursecuri 321:
pentru aluat:
- făină - folosim făină fină, de patiserie, tip 000
- unt - cu 80-82% grăsime, moale, la temperatura camerei
- zahăr - folosim zahăr pudră pentru că se dizolvă rapid în untul moale
- ou
- arome - de preferat extract de vanilie
- sare
Atenție! Nu folosim praf de copt la acest aluat pentru fursecuri, pentru că le dorim fragede, nu pufoase!
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
E foarte simplu să prepari fursecuri fragede din acest aluat atât de fin și de mătăsos și este o rețetă cu reușită sigură, căci nu are prea multe secrete.
Mixați untul moale cu zahărul pudră și sarea până devine cremos (aprox. 7-8 minute)
Adăugați oul și vanilia și omogenizați tot cu mixerul.
Cerneți făina peste crema de unt și o încorporați cu o spatulă sau cu cârligul robotului până obțineți un aluat moale. Nu frământați mai mult!
Puneți aluatul într-o pungă curată și lăsați-l să se odihnească la frigider pentru 30 de minute.
Întindeți aluatul într-o foaie de 4-5 mm grosime și decupați formele dorite. Marginile rămase la adunați la un loc și din ele întindeți o nouă foaie. Dacă nu lucrați tot aluatul odată, partea care rămâne se păstrează la frigider.
Coaceți fursecurile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 7-8 minute, apoi le umpleți cu gem sau le decorați cu ciocolată topită, după dorință.
Vedeți în caseta de la final și varianta video a rețetei!
Decoruri și umpluturi
Odată pregătit aluatul și coapte fursecurile, în ceea ce privește decorurile doar imaginația voastră este limita. Vă las mai jos câteva sugestii de umpluturi și glazuri:
- gem - gros, bine legat și de preferat în culori vii, frumoase: gem de căpșuni, de caise, coacăze, zmeură, etc.
- coajă confiată de portocală
- fructe - pot fi stafide pe care să le amestecați în aluat sau fructe confiate pe care să le așezați deasupra. Eu am pus vișine rămase de la vișinata de casă.
- zahăr pudră - pentru finisat
- ciocolată topită - albă, neagră, cu lapte sau combinații între acestea
- miez de nucă - întreg și/sau măcinat. Puteți folosi și: migdale, fistic, alune de pădure, etc.
- decorațiuni colorate din zahăr
Echipamente necesare
Deși este o rețetă simplă, un mixer de mână sau un mixer cu bol este foarte util pentru amestecarea ingredientelor și frământarea scurtă a aluatului. Dacă amestecați cu mâna, untul se va înmuia prea mult în contact cu căldura palmelor.
Cum se păstrează
Aluatul 321 pentru fursecuri fragede se poate păstra la frigider timp de 3-4 zile sau la congelator pentru 2-3 luni.
Când doriți să pregătiți fursecuri, lăsați aluatul să se dezghețe lent, peste noapte, în frigider.
După preparare, fursecurile se pot păstra chiar și o săptămână într-o cutie cu capac, în cămară.
Extra sfaturi
- Dacă nu aveți zahăr pudră în casă, puteți măcina aceeași cantitate de zahăr tos folosind un robot, un chopper sau o râșniță de cafea.
- Frământați doar până când reușiți să formați o bilă de aluat, nu mai mult! Dacă frământați mai mult, dezvoltați rețeaua de gluten din făină și nu veți mai avea fursecuri fragede!
- Coaceți fursecurile doar 7-8 minute! Fursecurile trebuie să rămână albe, să nu se rumenească decât foarte puțin pe partea unde au fost în contact cu tava.
- Cât fursecurile sunt calde încă, datorită untului vor fi foarte moi și se vor deforma ușor. Lăsați-le să se răcească 5-10 minute în tavă, abia apoi le transferați pe un grătar sau pe un platou.
Alte rețete de fursecuri pentru Crăciun
Ți-a plăcut această rețetă? Iată mai jos și alte sugestii de fursecuri pentru Crăciun pe care le poți încerca. Sunt rețete la fel de simple și de bune, iar la fiecare în parte găsești și varianta video ca să fie mai ușor de urmărit 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Fursecuri 321 - rețeta fursecuri fragede pentru Crăciun
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 300 g făină (tip 000)
- 200 g unt (80-82% grăsime, moale)
- 100 g zahăr pudră
- 1 ou
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
decor/umpluturi - la alegere
- gem
- zahăr pudră
- ciocolată neagră
- ciocolată albă
- miez de nucă
- decorațiuni colorate din zahăr
Instrucțiuni de preparare
- Mixați untul moale cu zahărul pudră și sarea până devine cremos (aprox. 7-8 minute)
- Adăugați oul și vanilia și omogenizați tot cu mixerul.
- Cerneți făina peste crema de unt și o încorporați cu o spatulă sau cu cârligul robotului până obțineți un aluat moale. Nu frământați mai mult!
- Puneți aluatul într-o pungă curată și lăsați-l să se odihnească la frigider pentru 30 de minute.
- Întindeți aluatul într-o foaie de 4-5 mm grosime și decupați formele dorite. Marginile rămase la adunați la un loc și din ele întindeți o nouă foaie. Dacă nu lucrați tot aluatul odată, partea care rămâne se păstrează la frigider.
- Coaceți fursecurile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 7-8 minute, apoi le umpleți cu gem sau le decorați cu ciocolată topită, după dorință.
Bine de știut:
- Din cantitățile specificate veți obține aprox. 50-60 de fursecuri. Dacă doriți să faceți fursecuri lipite două câte două cu gem, veți obține doar 25-30 bucăți.
- Frământați doar până când reușiți să formați o bilă de aluat, nu mai mult! Dacă frământați mai mult, dezvoltați rețeaua de gluten din făină și nu veți mai avea fursecuri fragede!
- Coaceți fursecurile doar 7-8 minute, nu mai mult! Fursecurile trebuie să rămână albe, să nu se rumenească.
- Cât fursecurile sunt calde încă, datorită untului vor fi foarte moi și se vor deforma ușor. Lăsați-le să se răcească câteva minute în tavă, abia poi le transferați pe un grătar sau pe un platou.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu